
Sărbătorile se apropie cu paşi repezi şi ce mult ne-am dori să ne găsească un pic mai suple… Se poate, și chiar în timp record.
Când vrei să slăbeşti repede, e clar că numai un regim strict te ajută. Cel mai simplu pare să reduci drastic porţiile de mâncare, doar că înfometarea nu-i o alegere tocmai bună pentru sănătate! Noi îţi propunem o variantă mai fericită şi la fel de eficientă, aceea de a elimina din meniu câteva categorii de alimente aducătoare de calorii şi toxine: făinoasele, zahărul şi carnea. Dacă nu obişnuieşti să ţii post, e și o alternativă mai puţin restrictivă de a-ţi detoxifica organismul. În funcţie de cât vrei să slăbeşti, regimul poate fi ţinut o săptămână sau mai multe, până la Crăciun sau Paste.
Citește și: Dieta cu ceai verde sau cum scapi de 10 kilograme intr-o luna
Fără carne!
E bine ca măcar din când în când organismul să ia o pauză de la preparatele din carne. Chiar dacă şi ele conţin destule vitamine şi nutrienţi greu de procurat din alte alimente, să le elimini din meniu vreme de câteva săptămâni nu te expune niciunui pericol. Dimpotrivă, scapi de o mulţime de efecte dăunătoare: • carnea de pui din comerț conţine adesea hormoni care dereglează în timp organismul • cea roşie creşte riscul de boli de inimă (din cauza conţinutului de grăsimi saturate şi colesterol) şi te expune multor afecţiuni, precum guta sau pietrele la rinichi (bogată în purine, creşte valorile acidului uric), şi dacă o consumi în exces (mai mult de 500 g pe săptămână), măreşte riscul de cancer • este un aliment acid, care dereglează pH-ul organismului, slăbind imunitatea • îngreunează digestia • sub formă de mezeluri, conţine multe calorii, adaos de sare, amidon, gluten şi alte substanţe dăunătoare.
Aşadar, înainte de Crăciun şi revelion, dar si inainte de Paste, momente în care consumul de carne va creşte oricum considerabil, o pauză este mai mult decât bine-venită! Ai la-ndemână alte surse de proteine, precum brânzeturile, nucile, ciupercile, măslinele şi nu numai.
Citește și: Cum slabesti 3 kilograme intr-o saptamana
Fără zahăr!
Unele dintre noi nu rezistă mai mult de câteva ore fără o gustare dulce; altfel, nu au stare, apar imediat frustrarea şi lipsa de energie. Iar dacă îţi astâmperi pofta de fiecare dată cu prăjituri, ciocolate cremoase, napolitane şi alte bunătăţi, rezultatele apar sub forma kilogramelor în plus şi a problemelor de sănătate. În realitate, organismul n-are nevoie de niciun gram de zahăr. Iar dorinţa de a-ţi bucura papilele gustative cu o gustare dulce poate fi astâmpărată altfel: cu fructe uscate, miere, ciocolată neagră cu cacao 80%. Sucurile acidulate sunt şi ele interzise, la fel iaurturile cu diverse arome, ketchupul şi alte alimente cu zahăr în compoziţie. Pentru cafeaua de dimineaţă poţi folosi un îndulcitor.
Fără făinoase!
Dintre ele, pâinea albă este cea mai mare capcană, fiindcă o consumăm zilnic şi în cantităţi mari – pe lângă faptul că duce la balonare şi probleme gastrice, este una din principalele cauze ale îngrăşării, mai ales dacă o preferi în combinaţii nepotrivite. În aceeaşi categorie se încadrează produsele de patiserie. Ai însă la dispoziţie multe alte surse de carbohidraţi dintre cei buni: cartofi, orez brun, fasole boabe, mazăre, cu un indice glicemic mai mic, săţioase, bogate în fibre şi proteine.
Bucură-te de avantaje!
Cele mai multe dintre produsele pe care ţi le recomandăm le vei consuma ca atare sau, dacă le găteşti, sunt foarte uşor de preparat. Iar pentru că de bază sunt legumele şi fructele, vei pierde centimetru după centimetru văzând cu ochii.
Citește și: Jos kilogramele cu citrice!
Meniu pentru o săptămână
LUNI
Mic dejun • un iaurt 150 g + o banană
Prânz • 400 g broccoli la abur cu usturoi şi condimente + două felii de urdă
Cină • o farfurie de ciorbă de fasole boabe/linte + o lingură de smântână
MARȚI
Mic dejun • două ouă fierte + două felii de telemea + legume la discreție
Prânz • un cartof mare la cuptor + salată de varză/sfeclă roșie
Cină • două felii de ardei gras cu salată de vinete fără maioneză
MIERCURI
Mic dejun • un pahar cu sana + şase caise/prune/curmale uscate
Prânz • 300 g conopidă la cuptor cu roşii, ceapă, piper, presărată cu o felie de brânză rasă
Cină • smoothie din 200 ml lapte, trei linguriţe de cacao, o banană, un pumn de stafide
JOI
Mic dejun • două felii de brânză + ardei gras + şase măsline
Prânz • 400 g varză sote cu orez (50 g), condimentate cu piper, chili
Cină • două mere şi două felii de dovleac la cuptor + zece nuci
VINERI
Mic dejun • un iaurt + o linguriţă de miere + două linguriţe de seminţe de floarea-soarelui/dovleac/in
Prânz • 400 g legume la cuptor (cartofi, ardei, morcovi, roşii, dovlecei, vinete, ciuperci) cu ulei de măsline
Cină • 50 g merişoare uscate/coacăze uscate + un pahar de sana
SÂMBĂTĂ
Mic dejun • salată de fructe din măr, banană, kiwi, portocală + şase nuci mărunţite
Prânz • 300 g dovlecei la grătar cu brânză + un pahar de suc de morcov
Cină • supă-cremă de broccoli/dovleac
DUMINICĂ
Mic dejun • două ochiuri româneşti + salată de legume
Prânz • cinci ciuperci medii la cuptor presărate cu parmezan + zece migdale
Cină • un avocado mic + şase măsline
Citește și: 50 de sfaturi pentru 10 kilograme in minus
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/04.12.2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: Thinkstock