Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Tapioca, perlele fără gluten. Ce trebuie neapărat să știi!

Tapioca, perlele fără gluten. Ce trebuie neapărat să știi!

Tapioca, perlele fără gluten – Cunoscută de pe vremea exploratorilor spanioli și portughezi, tapioca reprezintă amidonul extras din rădăcina arbustului de manioc sau cassava. Treptat a devenit un aliment des consumat în Europa și Asia, iar în Africa este un ingredient de bază. La ora actuală, se pare că, în lume, peste 800 de milioane de persoane consumă tapioca și, în plus, culturile acestei rădăcini ocupă locul al șaselea în culturile mondiale alimentare (după grâu, porumb, orez, cartof și orz).

Așa cum spuneam, tapioca este un amidon care se extrage din rădăcina de manioc. Aceasta se taie și se lasă în apă câteva zile la înmuiat. Apoi, se taie și se spală în mai multe ape. La finalul acestor procese, amidonul din rădăcină se depune pe fundul vaselor în care au fost spălate și mai apoi este adunat și supus unui procedeu termic. În urma lui, din amidon se formează perlele delicate pe care le găsim în orice magazin de produse naturiste sau hipermarket. De asemenea, în magazine poți găsi tapioca sub formă de făină și fulgi.

Datorită proprietășilor sale nutritive este un aliment ideal pentru cei care doresc să se hrănească sănătos, dar și pentru cele cu diabet sau cu alergie la gluten. Chiar dacă nu conține atât de multe vitamine și minerale ca alte legume, tapioca este bogată în omega 3 și 6, acid folic, fier, calciu, vitamina K, fibre, dar și fosfor, potasiu, zinc și magneziu, precum și sodiu.

Tapioca NU conține colesterol, gluten, grăsimi saturate și acizi grași, are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, cicatrizante pentru piele, este un aliment sățios pe termen lung și oferă energie. De asemenea, este recomandată persoanelor hipoglicemice și celor care suferă de boală celiacă. Chiar dacă tapicoa este un amidon, acesta nu este absorbit de organism (cum este cel din cartof), mptiv pentru care acest ingredient este recomandat inclusiv diabeticilor. De asemenea, tapioca poate fi introdusă (cu acordul pediatrului) în hrana bebelușilor după vârsta de 6-8 luni.

În gastronomie, tapioca poate fi utilizată atât în preparate dulci, cât și în feluri principale. Se folosește la îngroșarea diferitelor sosuri și supe, iar în combinație cu alte făinuri, pulberea de tapioca se întrebuințează la prepararea prăjiturilor, biscuiților, clătitelor, gofrelor, aluaturilor de pâine.

Budincă de tapioca cu dovleac copt

  • 125 g tapioca perle
  • 500 ml lapte vegetal sau apă
  • 1 dovleac mic
  • miere
  • scorțișoară

Feliază dovleacul și curăță-l de semințe. Coace-l 30 de minute sau până ce miezul devine moale și capătă o crustă rumenă. După ce se răcorește, extrage pulpa și pune-o într-un blender cu miere și scorțișoară (după gust). Mixează până obții un piure fin și cremos.

Între timp, fierbe perlele de tapioca în lichidul preferat (1 porție de perle/4 porții de lichid) și fierbe-le aproximativ 30 de minute, amestecând să nu se lipească (când sunt fierte, perlele devin transparente, iar lichidul – cremos. Toarnă budincă de tapioca în pahare/cupe în alternanță cu straturi de piure de dovleac copt.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto:pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Tapioca, perlele fără gluten. Ce trebuie neapărat să știi!

Lasă un răspuns