Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum alegem vinul potrivit pentru vară

Cum alegem vinul potrivit pentru vară

vinuri de vara

Vara este despre îngheţată, salate uşoare, plimbări lungi la malul mării şi cocktailuri cu gheaţă, savurate la umbra teraselor urbane. A trecut demult anotimpul ceaiurilor fierbinţi, care să ne ferească de îngheţ. Pentru următoarele trei luni, bun venit cuburilor de gheaţă şi băuturilor menite să ține canicula la distanţă!

De regulă, preparatele uşoare, de vară, bazate în mare parte pe legume şi fructe proaspete, merg mână în mână cu vinurile albe şi rose, iar şampaniile şi vinurile spumante nu trebuie să fie o excepţie şi nici păstrate pentru ocazii speciale. Fiecare moment petrecut alături de persoane dragi este unul care merită sărbătorit cu o băutură fină, fie că vorbim despre un grătar de weekend, o aniversare sau pur şi simplu o zi la piscină, iar în sezonul cald bulele înțepătoare și reci sunt delicioase.

Citește și: Cum se consumă corect cele mai populare tipuri de alcool

„Vinul este unul dintre elementele principale ale unei mese, fiind la fel de important ca şi mâncarea, aşa că trebuie să avem foarte mare grijă ce alegem, mai ales dacă am invitat la masă prieteni care obişnuiesc să savureze un vin bun. Spre exemplu, dacă pe masă avem salate ușoare, recomand alegerea unui vin cu aciditate ridicată şi taninuri pronunţate, precum vinul alb. Pentru friptura de pui, excelent este rosé-ul, iar pentru carnea roşie, de minune merge vinul roşu, aromat, dar aveţi grijă să fie unul ușor, a cărui compoziție permite consumarea lui și mai rece (sub 15 grade Celsius). Vara, excelente sunt şi vinurile spumante, savurate la desert sau alături de fructe de sezon. La o ieşire între fete, seara la terasă, un spumant aromat poate fi alegerea perfectă!”, declară Livia Girboiu, care tocmai s-a întors în ţară, cu două medalii de aur obţinute la cea mai importantă competiție internațională de vinuri, Concours Mondial de Bruxelles. Vinurile din Vrancea, alese de cei 350 de degustători autorizați reprezentând 50 de țări, din peste nouă mii de vinuri, sunt Bacanta Chardonnay 2017 și Epicentrum Aligote & Muscat Ottonel 2017.

Ca și forma paharului, temperatura de afară poate influența și nivelul de zahăr din vin – cu cât mai cald, cu atât e posibil să preferi un vin mai sec. Foarte importantă este, însă, și temperatura vinului pe care îl servim. Păstraţi la rece vinul înainte de a-l pune pe masă şi încercaţi să-l menţineţi apoi într-o frapieră, printre cuburi de gheaţă, pentru ca experienţa savurării lui să fie perfectă.

Vara, la mare căutare sunt şi cocktailurile care au la bază diverse sortimente de vin, căruia îi sunt alăturate siropuri din fructe şi/sau fructe proaspete sau congelate. O băutură delicioasă şi foarte răcoritoare, perfectă pentru savurat la marginea piscinei poate fi obţinută din vin alb, căpşuni, felii de măr şi de lămâie, suc de lime, în cantităţi care pot fi stabilite în funcţie de gustul fiecărui consumator. 

Citește și: Cireșele, adevărate bombe de vitamine și minerale

 

Sursă foto: arhivă personală Livia Girboiu

Comments

comments

Lasă un răspuns