Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Alimente care slăbesc articulațiile

Alimente care slăbesc articulațiile

Cu vârsta, sistemul articular se deteriorează. De aceea, devine tot mai important ceea ce pui în farfurie. Problemele cu articulațiile pot fi punctul de plecare pentru alte boli cronice, precum obezitatea, afecțiunile cardiovasculare și diabetul. Deși nu există un tratament-minune, studiile arată durerile sunt alinate semnificativ prin excluderea alimentelor cu potențial inflamator.

Zahăr rafinat

Cu cât consumi mai puțin, cu atât mai mult vei fi ferită de inflamații, iar sistemul tău imunitar va fi mai puternic și te va proteja de infecții și boli degenerative. Durerile articulare au multe cauze, dar zahărul alb este răspunzător în majoritatea cazurilor, întrucât favorizează starea inflamatorie. Îl găsești în produse procesate, bomboane, prăjituri, aluaturi de patiserie, dar și î mezeluri și unele sucuri de fructe.

Prăjeli

Oricât de gustoase, alimentele prăjite, că e vorba de carne, pește, cartofi sau ouă, slăbesc imunitatea. Studii recente arată renunțarea la aceste alimente contribuie la refacerea scutului natural de apărare al organismului. În timpul preparării la temperaturi ridicate, se eliberează o toxină. Organismul încearcă scape de ea trimițând mesagerii antiinflamatori, ceea ce îl slăbește pe termen lung.

Grăsimi

sunt saturate (din brânzeturi, carne roșie, lactate) sau trans (din produsele fast-food, semipreparate înghețate, margarină, cookies, crackers etc.), grăsimile sunt periculoase întrucât favorizează acumularea de țesut adipos, unul din dușmanii sănătății articulațiilor. Evită uleiurile parțial hidrogenate care apar pe etichete!

Carbohidrați rafinați

Pâinea, fursecurile, covrigii, orezul alb, cartofii (indiferent de modul de preparare), dar și multe cereale intră la categoria carbohidraților cu indice glicemic mare. Aceștia sunt principalul factor care declanșează obezitatea și bolile asociate ei. Acești carbohidrați înlesnesc apariția produșilor de   glicozilare care stimulează inflamația. Mai simplu spus,  aceste substanțe accelerează îmbătrânirea la nivel celular.

Lactate

Produsele lactate sporesc durerea articulațiilor din cauza unei proteine pe care o conțin. La anumite persoane, această proteină irită țesutul ce înconjoară articulațiile. Acesta este motivul pentru care mulți suferinzi de artrită spun că se simt mai bine când urmează o dietă vegetariană. De asemenea, pentru aceia cu intoleranță la lactoză, efectul inflamator este și mai puternic. În acest caz, ia-ți proteinele din surse vegetale ca untul de nuci, fasolea, lintea, spanacul.

Sare

Sodiul în exces sporește termenul de valabilitate al produsului de pe raft, dar poate să agraveze durerea articulară, prin acțiunea intens inflamatorie. Prin urmare, pune mai puțină sare în mâncare, evită produsele semipreparate și conservele, dacă vrei să eviți înrăutățirea problemei.

Alcool și tutun

Alcoolul este un real pericol pentru ficat, iar consumul lui în exces îi afectează funcțiile și, astfel, colaborarea cu celelalte organe, ceea ce provoacă inflamația. Și fumătorii sunt la risc de artrită reumatoidă. Renunță la obiceiurile nocive și înlocuiește-le cu mișcare zilnic și, desigur, cu alimente potrivite.

5 căi de întărire a articulațiilor

  • Mici schimbări în stilul de viață îți asigură sănătatea.
  • Mănâncă alimente bogate în vitamina D! O găsești în sardine, gălbenuș, iaurt, ficat de vită.
  • Asigură-ți necesarul de vitamina C! Este esențială pentru repararea țesuturilor precum cartilajele. Ai din belșug în citrice, fructe de pădure, ananas, kiwi, varzăde-Bruxelles, dovleac, roșii.
  • Stai la adăpost de fracturi cu vitamina K! O iei din legume cu frunze verzi, carne, ouă.
  • Ia suplimente cu glucozamină! Este o substanță produsă natural de organism pentru a susține cartilajele. Cum nu există în alimente, singura variantă este prin suplimente de bună calitate. Ia 500 mg de trei ori pe zi. Efectele adverse sunt aproape inexistente. Totuși, este recomandat să consulți medicul dacă iei anticoagulante (pot interfera) sau dacă ai alergie la fructe de mare.
  • mișcare de tip low-impact! Din această categorie fac parte mersul, înotul, ciclismul. Practic, aceste exerciții îți asigură tonusul cardiovascular fără a pune mare presiune pe articulații. Și mișcările de întindere, precum yoga, sunt de ajutor când problemele cu articulațiile nu-ți dau pace.

Știai?

Acizii grași omega 6 sunt indispensabili pentru dezvoltare, dar, consumați în exces, au efect contrar, favorizând inflamațiile.

100 de boli se regăsesc sub denumirea de artrită. Acestea implică afectarea articulațiilor și au ca efect durerea și limitarea posibilităților de mișcare.

Dacă ai peste greutatea normală, kilogramele în plus pun presiune pe articulații și se mărește riscul de osteoartrită.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr46/17.11.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns