
Există două feluri de foame: foamea fizică și foamea emoțională. Foamea fizică apare atunci când stomacul transmite un semnal creierului că are nevoie de nutrienți pentru a funcționa normal. Este ca un semnal de avarie. Foamea emoțională apare pe fond de stres, deprimare, fericire, plictiseală sau supărare nu transmite semnale sonore, nu are simptome fizice, dar determină excese alimentare și așa te poți trezi mâncând nemăsurat dulciuri, friptură sau alte alimente pe care le ai la îndemână și pe care, de regulă, le consumi ponderat.
Excesul face rău întotdeauna nu numai siluetei, ci și sănătății. Soluția stă în alimente care taie senzația de foame. Sunt eficiente dacă conștientizezi tipul senzației de foame, dacă ai voința de a te opri, mai ales când este vorba despre foamea emoțională.
Iată care sunt cele mai bune alimente care taie senzația de foame. Un truc excelent este să le consumi știind ca au ca efect anularea senzației de foame, pentru că îți vor susține voința și te vor ajuta să controlezi cantitatea de alimente pe care o consumi.
Oul este un aliment sățios și echilibrat din punct de vedere nutritiv. Fiert tare, cu puțină brânză și o felie de pâine, cu suc de lămâie, piper și sare, potolește foamea pentru câteva ore.
Banana este un fruct consistent și bogat în glucide. Tăie repede senzația de foame deoarece echilibrează glicemia din sânge. Una, două banane dimineață, pot ține loc de mic dejun. După orele de antrenamet, sportivilor li se dau banane pentru refacerea stocului de potasiu. Banane sunt indicate și pentru a susține efortul intelectual.
Un grapefruit sau un pahar de suc de citrice preparat în casă poate de asemenea amâna foamea chiar și cu două, trei ore prin aportul de vitamine și minerale pe care-l aduc organismului.
Iaurtul potolește imediat senzația de foame deoarece este deosebit de hrănitor. Datorită enzimelor și fermenților pe care-i conține, substanțele nutritive din iaurt sunt imediat absorbite de organism. La fel funcționează și un pahar cu lapte bătut. Consumă mereu iaurt sau lapte integral.
Mâncarea de orez potolește, de asemenea, foamea exagerată. Orezul este bogat în fibre, se umflă și la fiert, dar și în stomac și reglează senzația de foame. Se recomanda un pahar de apa înainte de masă și unul după, de fiecare data când se mănâncă orez. (Otilia Ignat)
Sursa foto: FreeDigitalPhotos