Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Alimente care te protejează de radiațiile solare

Alimente care te protejează de radiațiile solare

Alimente care te protejeaza de radiatiile solare – Exista alimente care au capacitatea de a te proteja din interior de efectele nefaste ale razelor solare. Daca crema de protectie isi face treaba la nivelul pielii, aceste alimente protejeaza celulele de efectele razelor solare. Si asta pentru ca razele soarelui nu au efect doar la nivelul pielii, ci pot penetra organismul si pot produce modificari reversibile sau ireversibile la nivelul celulelor.

1. Ardeii

Fie ei rosii, portocalii sau galbeni, ardeii arata bine, au un gust dulceag si sunt colorati cu pigmenti naturali, numiti carotenoide. Acesti antioxidanti se transforma in corp in vitamina A si ajuta la protejarea celulelor pielii prin inhibarea distrugerii grasimilor, strat ce inconjoara celulele pielii.

2. Dovleceii

Taiati si pusi in salata, va da un gust nemaipomenit. Culoarea lor deriva din carotenoizi si indeplineste rolul de protectie solara.

3. Rosiile coapte

Culoarea lor se datoreaza pigmentului antioxidant licopen. Este cunoscut pentru ca protejeaza prostata si contribuie la atenuarea cazurilor de HBP (hiperplazia benigna prostatica). Licopen protejeaza celulele pielii de expunerea la razele puternice ale soarelui.

4. Pepene verde

Si el contine licopen. Pepenii verzi isi obtin culoarea rosie din acest pigment. Atunci cand temperatura creste iar soarele straluceste din ce in ce mai tare, o bucata de pepene verde raceste celulele pielii.

5. Ceaiul verde

Ceaiul vede imbunatateste functia cardiovasculara, isi demonstreaza activitatea anti-cancer, sprijina sistemul imunitar, detoxifica organismul si, de asemenea, protejeaza celulele pielii de expunerea la razele UVA si UVB. Ce ingrediente secrete are? Compusi antioxidanti numite catechine si polifenoli ambele garantand protectie solara.

6. Cacao

Cacao este un aliment ce contine 712 compusi, dintre care multi sunt puternici antioxidanti si protectori ai pielii. Flavanoli din cacao asigura o protectia profunda pentru inima, reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral şi hipertensiune arteriala. Dar aceeasi compusi ajuta la armura celulelor pielii. Mananca ciocolata neagra, consuma cacao organica si bucura-te de vara.

7. Fructele de padure

Ce au afinele, coacazele negre, merisorii, murele si boabele de soc in comun? Acestea sunt bogate in pigmenti violeti puternici. Acestia sunt cei mai naturali compusi de protectie, contribuind la reducerea riscului de boli cronice si degenerative. Totodata ei furnizeaza o excelenta protectie solara.

8. Radacina de telina

Aceasta radacina galbena contine un compus numit curcumina, profund benefica datorita faptului ca poseda o activitate anti-inflamatoare, ajuta sistemul imunitar, stimuleaza creierul si protejeaza pielea.

9. Pestele

Acidul gras, omega 3, este recunoscut pentru a oferi o protectie excelenta inimii si pielii. Acest agent ajuta celulele pielii sa ramana sanatoase. Doar pentru ca anumite legume ofera protectie sporita impotriva radiatiilor solare, asta nu inseamna ca putem sta la soare non-stop si la mijlocul zilei. Legumele si fructele vor oferi protectia lor din interior si nu din exterior. Pentru aceasta zona aveti in continuare nevoie de lotiune de plaja.

10. Spanac

Vitaminele prezente in spanacul crud ofera protectie eficienta impotriva soarelui, in mod natural, iar procesul de imbatranire al pielii va fi incetinit. Antioxidantii prezenti in frunzele verde inchis ale spanacului vor distruge radicalii liberi proveniti de la soare. In urma studiilor s-a demonstrat ca la persoanele care au un istoric medical de cancer de piele care au consumat o portie de verdeturi pe zi a scazut riscul de a dezvolta noi tumori cu peste 50%. Mancati spanac usor fiert pentru a maximiza absorbtia de antioxidanti (mai ales vitamina E) si fito-antioxidanti, cum ar fi betacaroten.

11. Radacina de tumeric

Aceasta radacina de culoare galbena contine niste compusi numiti curcumina cu efect antiinflamator care sustin sistemul imunitar, imbunatatesc activitatea creierului si protejeaza pielea. Curcumina sau tumericul poate face parte din compozitia mancarurilor pe care le preparati.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Echipa Femeia
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns