
Glutenul este o proteină pe care unele persoane nu o tolerează, astfel că singura soluţie este excluderea ei din alimentaţie. În plus există planuri alimentare care promovează o dietă fără gluten. Partea bună este că există alimente fără gluten, pe care le poţi conuma, partea rea este că această proteină este aproape omniprezentă în preparatele procesate, în toate alimentele care conţin grâu sau alte cereale, în sosuri şi în dulciuri. O listă generală cu alimente fărp gluten este bine de ştiut pentru că te poate ajuta să conumi mai puţin gluten sau sî-l elimini complet din alimentaţie.
1. Fructele şi legumele
Fructele şi legumele proaspete sunt în mare parte alimente fără gluten, cu câteva excepţii. Dacă îţi iei fructe şi legume de la piaţă, nu ai de ce să îţi faci griji – sunt cu siguranţă fără gluten. Dar dacă alegi să îţi cumperi fructe şi legume congelate şi prelucrate, verifică eticheta. Ai putea găsi pachete cu fructe sau legume feliate care conţin gluten, în funcţie de felul în care au fost prelucrate şi ambalate.
2. Carnea proaspătă şi peştele
Produsele avicole, proaspete, de la fermă şi carnea proaspătă, precum şi peştele sunt fără gluten. Dar, dacă alegi să cumperi carne şi peşte ambalate, ce sunt gata pregătite pentru a fi mâncate, trebuie să fii prudent, pentru s-ar putea să conţină gluten. În special cârnaţii sunt cei mai susceptibili că conţină gluten deoarece se foloseşte pesmet la prepararea lor.
- Energia vine mancand
3. Produsele lactate
Cele mai multe produse lactate, cum ar fi laptele, brâza şi iaurtul sunt fără gluten. Chiar şi cele mai multe tipuri de iaurt cu aromă sunt fără gluten. Toate tipurile de lapte simplu sunt fără gluten. Laptele aromatizat şi produsele lactate cu malţ, cu toate acestea, s-ar putea să conţină anumite ingrediente care au gluten. Fii atentă şi la anumite tipuri de brânză şi la îngheţată care au bucăţi de biscuite sau chips-uri de ciocolată în ele. Totate conţin gluten, chiar dacă în cantităţi mici.
4. Sucurile de fructe şi băuturile răcoritoare
Sucurile de fructe făcute proaspăt din fructe sunt fără gluten. Ele trebuie să fie pregătite din fructe reale. Cu toate acestea, dacă îţi place să bei sucuri de fructe ambalate şi alte băuturi de fructe, fii atentă, deoarece ar putea conţine ingrediente cu gluten.
5. Ceai şi cafea
Toate băuturile nearomatizate sunt fără gluten şi poţi să le bei fără griji. Dar anumite amestecuri de cafea şi cafeaua cu aromă ar putea conţine gluten – trebuie să verifici ingredientele. Ceaiul de plante conţine gluten. Latte-urile şi cappuccino sunt mai mai sigure deoarece conţin doar lapte şi espresso.
6. Cereale fără gluten
În ceea ce priveşte pâinea, produsele de panificaţie, pastele, alimentele congelate, conservele, supele, sosurile şi dressingurile, înainte să le cumper, ar trebuie să verifici eticheta pentru a fi sigur că nu conţin gluten. Aceste produse cu şansele cele mai mari să conţină gluten. Există şi alternative care nu conţin gluten: mălaiul, orezul şi făina de orez, orezul brun, quinoa, ovazul, hrisca şi făina de hrişcă, meiul sunt toate cereale care pot înlocui grâul şi care nu conţin gluten.
Glutenul nu este o proteină dăunătoare, iar excluderea sa din alimentaţie nu aduce beneficii decât în cazul celor care au o reală întoleranţă la gluten. Restul oamenilor pot şi trebuie să consume gluten, aceasta fiind una din cele mai bune şi mai complexe proteine, dar în cadrul unei alimentaţii normale, variate şi raţionale.