
Fiecare parte a corpului are nevoie de mâncare cât mai sănătoasă, unele alimente fiind mai bune decât altele, în funcţie de zona vizată.
Somon
Sursă importantă de omega 3, somonul este unul dintre cele mai sănătoase specii de peşte. Câte o porţie de 2-3 ori pe săptămână păstrează intacte celulele neuronale, stimulând sinapsele din creier şi, odată cu ele, memoria. Înainte de un examen, mănâncă o porţie de somon şi-o să fii în cea mai bună fomă! Acizii graşi polinesaturaţi întârzie declinul cognitiv şi ţin departe maladia Alzheimer, plus că previn stările anxioase şi menţin starea de bine, ştiut fiind că dietele restrictive, sărace în grăsimi, cresc riscul de depresie.
Banane
N-o fi fructul cel mai recomandat de nutriţionişti, dar banana are calităţi de netăgăduit. Potasiul şi magneziul pe care le conţine sunt minerale de mare folos unei musculaturi armonioase. În plus, este o sursă bună de carbohidraţi, vitali şi ei, alături de proteine, pentru cei care vor să aibă muşchi puternici. Înainte de efort fizic (poate că mergi la aerobic sau în drumeţie pe munte), mănâncă o banană – previne crampele musculare şi-ţi oferă energia de care ai nevoie.
Broccoli
Această legumă din familia cruciferelor aduce multe beneficii sănătăţii: ţine diabetul sub control, ajută digestia, previne accidentul vascular şi cancerul. Sulforanul, antioxidant puternic, te apără de bolile de plămâni, protejând celulele de toxinele produse de țigări. Fumătorii ar face bine să includă broccoli în dietă zilnic, ca să ţină departe boala pulmonară obstructivă cronică.
Afine
Ca toate fructele de pădure, afinele sunt campioane la conţinutul de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Reglează glicemia, te ajută să slăbeşti, protejează rinichii şi acţionează ca o barieră împotriva radicalilor liberi, ceea ce înseamnă că previn îmbătrânirea pielii. Pentu ten curat şi imunitate puternică, e perfect dacă mănânci 200-300 g din aceste fructe delicioase în fiecare zi, măcar vreme de două săptămâni. Chiar dacă sunt un pic mai costisitoare decât alte alimente, le poţi considera o investiţie în sănătatea ta.
Verdeţuri
Părul puternic şi strălucitor este visul oricărei femei. Pentru asta, se cuvine să schimbi nu doar ritualul de îngrijire (sunt bine-venite tratamentele hrănitoare cel puţin o dată pe săptămână, iar placa şi foehnul trebuie evitate, mai ales în sezonul cald), ci şi obiceiurile alimentare. Dacă verdeţurile nu se regăsesc prea des în farfuria ta, află că au efect tonic asupra părului, îmbunătăţind sănătatea scalpului. Printre cele mai eficiente se numără urzica, pe care n-o găseşti proaspătă în acest sezon, dar poţi folosi tinctura (intern) şi şamponul (extern).
Porumb
Fiert sau copt, porumbul este delicios şi prietenos cu vederea. Ochii sunt protejaţi datorită betacriptoxantinei conţinute de porumb, o substanţă asemănătoare cu betacarotenul, care, asemenea lui, este transformată de organism în vitamina A. Concluzia? Data viitoare când mergi prin parc la plimbare, cumpără porumb fiert în loc de vată de zahăr sau îngheţată! O cană cu porumb fiert pe zi este cantitatea de care ai nevoie ca să-i simţi din plin efectele.
Roşii
Licopenul conţinut de roşii face din aceste fructe aromate ajutoare de încredere pentru inimă. Studiile arată că persoanele care consumă roşii zilnic au un risc de boli cardiovasculare cu 25% mai mic. Salatele și sucul de roşii (un pahar pe zi) reduc tensiunea arterială, dizolvă cheagurile de sânge şi diminuează riscul de ateroscleroză. Cel mai mare conţinut de antioxidanţi îl au roşiile gătite cu ulei de măsline.
Mere
Un măr pe zi ţine gastroenterologul departe. Asta, pentru că, datorită fibrelor pe care le conţine, stimulează buna funcţionare a colonului şi întreţine flora bacteriană benefică. Aceste fructe te scapă de constipaţie, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol şi mestecate bine înainte de a fi înghiţite. Mănâncă şi coaja – altfel, cele mai multe fibre se pierd. Sucul sau salatele din măr şi morcov rase sunt ideale pe post de desert. Chiar dacă-s mici şi mai puţin arătoase, întotdeauna sunt de preferat merele cumpărate din piaţă, de la micii producători.
Portocale
Când vine vorba de sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei, te gândeşti imediat să creşti consumul de lactate. Ei bine, nu sunt singurele care-ţi asigură necesarul de calciu. Citricele contribuie la asimilarea acestui mineral datorită conţinutului de vitamina C şi alte câteva sute de componente active. Cel mai bine este să consumi fructele ca atare sau în salate, dar şi sucul este mai mult decât bine-venit.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/31.07.2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: Fotolia