Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce mănânci ca să nu anulezi efectul terapeutic al medicamentelor pe care le iei

Ce mănânci ca să nu anulezi efectul terapeutic al medicamentelor pe care le iei

Puțini sunt cei care știu că unele pilule nu pot fi luate în combinație cu diverse alimente, deoarece acestea din urmă fie le vor anula efectul terapeutic, fie vor duce la apariția unor efecte secundare.

Una dintre cele mai cunoscute interacțiuni nedorite este cea dintre alimentele sărate și preparatele medicamentoase care conțin cortizon, recomandate pentru tratarea astmului sau a diverselor forme de alergii. Aceasta nu este singura interdicție pe care o poate primi un posibil pacient. Există chiar sucuri de fructe sau plante cu frunze verzi consumate în salate pe care medicii le pot interzice la un moment dat.

Lactate

Multă vreme, s-a crezut că fac bine în combinație cu antibioticele. În fapt, vorbim despre un mix care nu va da rezultatele dorite. Calciul din produsele lactate împiedică absorbția antibioticelor, mai ales dacă fac parte din grupa tetraciclinelor. La fel probioticele din iaurturi, culturi vii ce reduc efectul antibioticelor. În plus, sunt anumite medicamente care nu trebuie luate decât înainte sau după două ore de la masă, deoarece timpul lor de absorbție este prea mare. E vorba de ampicilină, tetraciclină, metronidazol sau doxaciclină. Altele nu vor fi luate niciodată în combinație cu ceaiuri de fructe sau suplimente alimentare care conțin vitamine ori minerale.

Suc de grepfrut

Acesta are puterea de a interacționa cu anumite medicamente în diverse moduri. Dacă trebuie să urmezi un tratament pentru scăderea colesterolului cu medicamente care conțin statine, trebuie să eviți sucul acestui fruct. De ce? Conform Agenției Americane a Medicamentului, grepfrutul modifică modalitatea în care medicamentele sunt procesate de ficat. Asta poate avea efecte grave asupra întregului organism, deoarece încetinirea metabolizării pastilelor duce la acumularea lor în organism. Nu doar statinele vor fi metabolizate incorect, ci și antihistaminicele, pilulele contraceptive, preparatele tiroidine sau cele care scad tensiunea. Bunăoară, dacă urmezi un tratament cu aceste medicamente, evită grepfrutul!

Mezeluri, brânzeturi și alte alimente sărate

Nu fac bine în general, deoarece duc la acumularea de apă în exces în țesuturi, iar asta provoacă o creștere semnificativă a tensiunii arteriale. Cei care au astfel de probleme trebuie să evite consumul alimentelor sărate. Mulți medici le recomandă pacienților care urmează un tratament pe bază de cortizon să elimine din dietă toate alimentele sărate din același motiv: sodiul din componența sării de masă, în combinație cu cortizonul, duce la retenție excesivă de lichide. Cu toate acestea, unii specialiști sunt de părere că un regim atât de restrictiv face uneori mai mult rău decât bine. Se recomandă prudență și echilibru.

Alcool

Efectele lui asupra medicamentelor sunt atât de controversate, încât este ideal să nu consumi deloc băuturi alcoolice atunci când te afli sub tratament. El poate potența sau scădea efectul multor preparate medicamentoase.

Ciocolată

La fel ca avocado, vinul, smochinele sau berea, conține din belșug tiramină, o substanță care încetinește metabolizarea anumitor medicamente antidepresive, ducând la o creștere periculoasă a tensiunii arteriale.

Plante cu frunze de culoare verde-închis

Spanacul, salata, ștevia, varza și broccoli au în componență foarte multă vitamina K, iar aceasta are rol coagulant. Cei care urmează un tratament împotriva deficiențelor de coagulare, trebuie să evite orice produs cu conținut mare de vitamina K, deoarece pilulele nu-și vor mai face efectul. Riscul de a se forma cheaguri de sânge crește exponențial.

Cafeină

Urmezi un tratament contra astmului? Atunci, ar fi bine să reduci consumul de cafea, deoarece cafeina în combinație cu anumite bronhodilatatoare poate avea efecte nedorite, cum sunt ritmul cardiac crescut și apariția excitabilității nervoase.

Atenție la remediile naturiste!

Când urmezi un tratament, ar trebui să-ți informezi medicul despre orice preparate obișnuiești să iei, fie că e vorba de tablete cu multivitamine, tincturi, infuzii sau decocturi din plante. Iată de ce:

  • Vitamina E crește riscul de a face o hemoragie în cazul în care o iei împreună cu medicamente care au rolul de a subția sângele.
  • Ginkgo biloba este recomandată pentru îmbunătățirea activității cerebrale și a circulației periferice. Totuși, cantitățile mari de plantă luate în același timp cu medicamente anticonvulsive scad efectul acestora din urmă.
  • Sunătoarea acționează la nivelul enzimelor hepatice, crescând producția acestora. Rezultatul este scăderea efectelor terapeutice pe care ar trebui să le aibă anumite medicamente, cum sunt cele recomandate pentru disfunțiile erectile sau pentru scăderea colesterolului.

Articol preluat din ediția de ianuarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns