Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Alimentele de tip fast food duc la depresie

Alimentele de tip fast food duc la depresie

Potrivit unui studiu realizat de cercetatori spaniol, acizii grasi trans si grasimile saturate continute de alimentele de tip fast food cresc riscul de declansare a depresiei. In schimb, uleiul de masline – bogat in acizi grasi mononesaturati (omega 9) – si alte uleiuri vegetale, precum si carnea grasa de peste, contin anumite grasimi nesaturate care determina o scadere a riscului de declansare a maladiilor mintale.

La studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale caror regimuri alimentare au fost monitorizate timp de sase ani. La inceputul studiului, niciun voluntar nu suferea de depresie. La sfarsitul studiului, 657 dintre ei prezentau simptome depresive. Cercetatorii au constatat ca voluntarii care au consumat acizi grasi trans si grasimi saturate prezentau un risc de depresie cu 48% mai mare in comparatie cu voluntarii care nu le consumau. „Cu cat era mai mare cantitatea de grasimi trans asimilate, cu atat efectele asupra sanatatii mintale erau mai severe”, a declarat Almudena Sanchez-Villegas, medic si profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania.

O alta descoperire a studiului este ca acizii grasi nesaturati, in general, si uleiul de masline in special, contribuie la scaderea riscului de declansare a depresiei. Cercetatoarea Sanchez-Villegas a tinut sa precizeze ca studiul a fost realizat pe un grup de persoane care consuma cantitati relativ scazute de acizi grasi trans, doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. Acest procent ajunge insa la 2,5% in tari precum SUA.

Rezultatele acestui studiu par sa confirme ipoteza potrivit careia locuitorii tarilor din Europa de Nord sufera mai frecvent de depresie decat cei din sud, unde regimul mediteranean, care foloseste din plin uleiul de masline, este dominant. Luminozitatea mai slaba din nordul Europei reprezinta si ea un factor care contribuie la instalarea depresiei.

Un alt studiu, publicat in American Journal of Psychiatry in ianuarie 2010, care a analizat sanatatea mintala si regimul alimentar urmat de 1.046 de femei monitorizate timp de peste zece ani, a reliefat faptul ca acele voluntare care urmau un regim de tip occidental – bogat in hamburgeri, paine alba, pizza, chipsuri si alimente bogate in zahar – prezentau un risc de depresie mai mare cu 50%.


Lasă un răspuns

Sus