Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Alimentele ideale in ianuarie si februarie

Alimentele ideale in ianuarie si februarie

Ianuarie si februarie sunt surori gemene. Ce le deosebeste este ca februarie este putin mai scunda si mai luminata fata de ianuarie. Poate ca cea din urma este putin mai calda decat prima, dar nu intotdeauna, si nu-i o regula. In rest bucatica rupta una de alta. In ceea ce priveste bunatatile de sezon, variatiuni nu prea sunt, iar ceea ce gasesti in ianurie, gasesti si in februarie si invers. Si ca sa fie si mai bine, in lista cu alimente pentru ianuarie si februarie se amesteca si cele cateva din decembrie… Singura rupere de ritm este ca de pe la jumatatea lui februarie incolo, mai ales daca vremea e buna si apar trufandalele. Nu au ele gust prea grozav, dar sunt proaspete si ademenitoare.

Sa trecem la liste si provocari, pentru ca suntem siguri ca ai uitat cate ceva din alimentele de sezon din ianuarie si februarie.

De ce pledam pentru alimente de sezon? Unul din principiile vietii sanatoase spune ca a consuma, in primul rand, fructe si legume de sezon, este mereu cea mai buna solutie. Este bine pentru organism – care primeste in acest fel o paleta larga si varianta de nutrienti, este bine pentru mediu – pentru ca un consum crescut de fructe si legume de sezon, in detrimentul celor exotice, limiteaza emisiile de dioxid de carbon, pe care le implica transportul.

In topul listei alimentelor lunii ianuarie sunt citricele. Incepand de la pomelo, la toate soiurile de portocale si mandarine, pana la lime si lamai. Ideala, parfumate si sanatoase acestea sunt fructele lunii.

Nu uita de mere. Raman pe lista si sunt, in continuare preferatele noastre. Pledam pentru merele adevarate, adica cele pe care le gasesti in piata. Rosii, galbene, sunt sanatate curata. Le poti manca fara limita, pentru ca sunt pline de vitamine, fibre si minerale.

Rodiile sunt pe lista alimentelor lunii ianuarie. Sunt beneficie si gustoase, le poti gasi in marile magazine si merita sa te bucuri de dulceata si aroma lor.

Perele, prunele uscate si rubarba, pentru cei care au norocul sa o gaseasca sunt si ele pe lista cu alimente de sezon in ianuarie si februarie.

In ceea ce priveste legumele avem la discretie toate radacinoasele: telina, morcovi, pastarnac si patrunjel. Mai avem varza si dulce si murata. In piata gasesti ardei gras. E drept sunt oleaca deshidratati, dar sunt ardei adevarati nu bucati de plastic colorate ca cele din marile magazine. Avem tot felul de verdeturi propaspete: patrunjel si marar dar si salata. Nu uita de ridichea neagra si de sfecla, dar nici de dovleac, sanatos si foarte gustos. Demna de luat in seama este si sfecla rosie, un adevarat miracol pentru sanate, dar si guliile – absolut delicioase in salate, cu suc de lamaie, putin ulei, mult piper si cimbru uscat.

Pe lista legumelor mai trebuie mentionate andivele, care sunt in sezon si varza de Bruxelles.

 

Pe lista cu legume de sezon trebuie trecuta conopida si neaparat prazul. Toate rezista perfect din toamna pana la finele lui februarie si merita sa te bucuri de aroma si gustul lor. Au putine calorii, sunt foarte bogate in vitamine, minerale si fibre si sustin sistemul imunitar. Foarte important este si faptul ca sunt extrem de versatile, toate din aceste legume putand fi preparate in mai multe moduri, de la supe si ciorbe de zarzavat, pana la supe creme, piureuri. Toate sunt delicioase la cuptor sau inabusite, gatite la abur ori calite in putin ulei.

Ianuarie si februarie sunt dedicate fructelor de mare. Ne putem rasfata cu scoici si midii, cu creveti si calamar. Avem pe lista cu alimente de sezon pestele gras: somon si sardine.

O mentiune speciala trebuie facuta pentru ceapa, alba sau rosie. Proprietatile ei sunt o binefacere pentru sanate, astfel ca nu trebuie sa lipseasca din nici o mancare si de la nici o masa.

In ciuda gerului, in piete ai sa ai surpriza sa gasesti ceapa verde, ridichi si verdeturi proaspete – patrunjel, marar, leustean. Sunt crescute in sera, nu au gustul sanatos si tare al legumelor coapte la soare, dar sunt o solutie excelenta. Neaparat trebuie trecute pe lista cu fructe si legume de sezon, mai ales pentru ca miros a primavara!

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus
\n