
Absenţa menstrelor, în termeni medicali amenoree, deși nu este o boală, poate indica, atunci când posibilitatea instalării unei sarcini este exclusă, o problemă de sănătate. Amenoreea este primară când primele menstre nu şi-au făcut apariţia până la vârsta de 16 ani şi secundară când menstrele dispar pentru mai mult de 3-4 luni după o perioadă de cicluri regulate. Ştii care ar fi cauzele?
Greu de spus că instalarea menstrelor bucură pe vreuna dintre reprezentantele sexului frumos. Când însă absentează, apar îngrijorarea şi fireasca întrebare: oare sunt gravidă? Nu neapărat, absenţa menstrelor poate avea şi alte cauze.
Unele metode contraceptive
S-a constatat că unele femei care folosesc contraceptive orale se confruntă pe toată durata administrării acestora cu absenţa menstrelor. Și nu doar atât. După întreruperea tratamentului, pot trece între trei şi şase luni până la restabilirea ciclurilor menstruale regulate cu ovulaţie normală.
Citește și: Educația sexuală – între mit și informare corectă
Antrenamente istovitoare
Sportivele de performanţă şi balerinele, de exemplu, pot ajunge la un moment dat la amenoree. Nu trebuie să te pregăteşti pentru o competiţie sportivă şi nici să fii balerină pentru a te confrunta cu un asemenea dezechilibru, căci orice femeie, orice vârstă şi orice greutate ar avea, care recurge la exerciţii fizice istovitoare se expune unui asemenea risc. Când sunt exerciţiile fizice prea intense? Absenţa menstrelor ar putea fi unul dintre posibilele răspunsuri.
Oscilaţii extreme de greutate
Se poate spune că hormonii şi greutatea corporală sunt două verigi ale aceluiaşi lanţ și între ele există o strânsă interdependenţă. Greutatea, mai exact metabolismul, depinde în mare măsură de nivelul anumitor hormoni.
Nu doar hormonii au influenţă asupra greutăţii corporale, ci şi aceasta asupra fondului hormonal, echilibrul acestuia putând fi perturbat şi de o bruscă îngrăşare, şi de o bruscă slăbire, ambele situaţii putând avea drept consecință, printre altele, absenţa menstrelor. Acesta este motivul pentru care nu sunt recomandate curele de slăbire drastice, printre efectele lor negative putându-se număra şi amenoreea.
Prea puţin somn
Cum somnul constituie una dintre funcţiile vitale, perturbarea lui cât să se ajungă la insomnie cronică se repercutează asupra întregului organism. Senzaţia de epuizare, proasta dispoziţie, scăderea capacităţii de concentrare şi a randamentului, irascibilitatea şi apatia sunt câteva dintre urmările imediate. Când lipsa de somn se prelungeşte, ea are urmări serioase, printre care şi tulburările hormonale. Aşa se face că, după cum s-a observat, femeile care îşi sacrifică orele de somn în favoarea cine ştie căror activităţi sau suferă de insomnie cronică, pe lângă un ciclu menstrual neregulat, se pot confrunta şi cu amenoreea.
Instalarea menopauzei
De regulă, menopauza se instalează în jurul vârstei de 51 de ani, limita normală situându-se între 45 şi 55 de ani. Când se întâmplă mai devreme, adică încetarea totală a menstrelor cel puțin 12 luni are loc înainte de 45 de ani, mai exact între 40 şi 45, este vorba de menopauză precoce. Se declanşează în mod natural, fără a fi urmarea vreunei intervenţii chirurgicale, radioterapiei sau chimioterapiei.
Citește și: Ce schimbări fiziologice au loc în menopauză
Cea care se instalează şi mai devreme, adică înainte de 40 de ani, poartă denumirea de menopauză prematură sau insuficienţă ovariană prematură. Printre cauzele menopauzei precoce se numără şi amenoreea, situaţie în care se instalează brusc.
Unele afecţiuni
Printre cauzele comune ale absenţei menstrelor se numără afecţiunile glandei tiroide, leziunile uterine, scleroza multiplă, tumorile pituitare, bolile cu transmisie sexuală, precum chlamidya, sifilisul şi gonoreea.
Text: Olga Sveduneac
Sursă foto: iStock