
Lipsa menstruatiei, cunoscuta sub denumirea de amenoree, poate fi o etapa trecatoare in viata voastra (amenoree secundara), din cauza stresului sau a pierderii excesiv in greutate. De regula, dupa ce este depasita aceasta stare, menstruatia revine. Insa, exista si o forma mai severa a amenoreei (amenoree primara), atunci cand menstruatia nu apare deloc.
Daca ai implinit 16 ani si nu ai avut niciodata menstruatie, nu te speria. Se poate sa te dezvolti normal, dar putin mai lent decat restul fetelor. In plus, daca esti o fire sportiva sau slaba, aceasta intarziere a menstruatiei este normala.
Insa, daca ai avut menstruatie ani la randul si dintr-o data aceasta lipseste de cateva luni la rand, suferi de amenoree secundara. Multe femei se confrunta cu aceasta problema. Explicatiile pentru aceasta situatie pot fi nenumarate. Aparitia sarcinii, piederea excesiv in greutate, exercitiile fizice prea solicitante, stresul. De asemenea, lipsa menstruatiei poate apare si la femeile obeze.
O alta cauza ar putea fi administrarea de medicamente care sa suprime aparitia menstruatiei, ca efect secundar. Daca doar ce ai intrerupt administarea de contraceptive orale, cateva luni s-ar putea ca menstruatia sa lipseasca. Alaptarea la san poate intarzia menstruatia, precum si menopauza.
Tine minte! Chiar daca nu ai menstruatie de cateva luni, tot poti ramane insarcinata daca nu te protejezi.
Dansatoarele si balerinele, sportivele se confurnta adesea cu lipsa menstruatiei. Aceasta situatie apare mai frecvent la tinere, mai ales daca ciclul lunar este iregulat. Expertii medicali cred ca menstruatia poate sa reapara daca inlaturi stresul sau daca iei in greutate cateva kilograme. Daca insa nu vrei sa renunti la exercitiile fizice sau sa te ingrasi putin, doctorul iti va recomanda sa iei estrogen.
Intr-o prima faza, doctorul iti va prescrie mai multe feluri de hormoni pentru a vedea daca ovarele tale functioneaza normal. De cele mai multe ori, femeile care nu au menstruatie sunt predispuse la osteoporoza, de aceea medicul iti va recomanda sa iei, pe langa estrogen, si suplimente de calciu. In functie de cauza amenoreei, doctorul iti va prescrie un anumit tratament.