
Ştim cu toţii că, pentru a ne menține în formă, trebuie să nu fumăm, să mâncăm sănătos, să facem mişcare, să gândim pozitiv. Puţini dintre noi au aflat însă că o viaţă sexuală împlinită măreşte şansele de a fi sănătoşi şi voioşi.
Acest lucru este susţinut nu doar de medicina tradiţională chineză, ci, mai nou, de numeroase studii ştiinţifice ale căror rezultate au demonstrat că amorul este un veritabil medicament, gratuit, lipsit de efecte secundare şi fără risc de supradozare. Psihologi şi medici de pretutindeni au ajuns la concluzia că, dacă oamenii ar face dragoste mai des, ar trăi mai mult, s-ar îmbolnăvi rar şi s-ar vindeca uşor. Iar acestea nu sunt singurele beneficii.
Tânără şi frumoasă
Amorul creşte nivelul hormonilor sexuali feminini care favorizează irigarea pielii şi producerea de colagen natural. În plus, în timpul orgasmului, se secretă DHEA, hormon antiîmbătrânire, care întăreşte sistemul imunitar, repară ţesuturile, îmbunătăţeşte aspectul pielii şi acţionează ca un antidepresiv. După o noapte de amor nebun, pielea este mai catifelată, părul străluceşte, iar ridurile se estompează. Oamenii de ştiinţă afirmă că sexul practicat de trei ori pe săptămână face ca procesul firesc de îmbătrânire să fie mult încetinit. Acesta este secretul, nedivulgat poate, datorită căruia focoasele îndrăgostite arată cu până la zece ani mai tinere.
Bun împotriva durerii
În timpul relaţiilor intime, organismul secretă faimoasele endorfine, care nu întâmplător au fost supranumite hormonii fericirii. Aceste substanţe au efect relaxant şi acţionează ca un anestezic natural. Aşa poţi scăpa, uneori doar pentru câteva minute, alteori pentru 24 de ore, de migrenă, durerile de spate sau de articulaţii ori de alte neplăceri cu care te confrunţi.
Remediu contra stresului
Este bine-cunoscut că oamenii care fac dragoste mai des se simt bine în pielea lor, sunt fericiţi şi îşi gestionează eficient stresul. Euforia care te cuprinde după o partidă de amor are o explicaţie: creierul produce serotonină şi dopamină, doi veritabili mesageri ai plăcerii. Aceşti hormoni îți dau un sentiment de împlinire, relaxează musculatura, eliberează tensiunea nervoasă acumulată peste zi, favorizează somnul. Aşadar, pentru cei care sunt stresaţi, suferă de insomnie sau de anxietate, nimic nu este mai eficient ca un pic de dragoste.
Inimă sănătoasă
Activitatea sexuală este benefică în primul rând sănătăţii cardiovasculare. Cercetătorii au subliniat faptul că riscurile cardiace se diminuează pe măsură ce frecvenţa relaţiilor sexuale creşte. „Antrenamentele“ din dormitor permit stimularea circulaţiei sangvine, menţin tensiunea arterială la valori normale, favorizează eliminarea toxinelor şi sunt excelente exerciţii fizice pentru muşchiul cardiac, care este serios pus la treabă, ceea ce s-ar părea că-i face bine, în special în timpul orgasmului.
Protecţie anticancer
Studiile au demonstrat că actul sexual repetat de cel puţin trei ori pe săptămână scade cu 20% riscul ca bărbaţii să sufere de cancer de prostată. Şi femeile au numai de câştigat: hormonii secretaţi în timpul relaţiilor intime au un rol protector asupra sânilor, ţinându-i la distanţă de cancerul mamar.
Rezistentă la infecţii
Aşadar, s-ar părea că o viaţa sexuală activă te ferește de diverse boli. Te întrebi cum e posibil? Ei bine, e simplu. Cercetătorii afirmă că persoanele care fac amor de două, trei ori pe săptămână au un nivel al imunoglobulinelor A cu 30% mai mare decât cele abstinente sau care au mult mai rar relaţii sexuale. Aceste imunoglobuline A constituie prima linie de apărare a organismului împotriva răcelii, gripei, infecţiilor în general.
Atenţie: ce-i prea mult strică! Chiar şi când e vorba de sex. Peste trei partide de sex pe săptămână slăbesc sistemul imunitar și, implicit, organismul devine vulnerabil la infecţii.
Echilibru hormonal
Femeile cu o viaţă sexuală regulată (cel puţin 1-2 raporturi sexuale pe săptămână) au un nivel crescut de estrogeni, care joacă un rol important în echilibrul hormonal al organismului. Cele mai multe dintre aceste femei au ciclul menstrual regulat, nu au probleme cu fertilitatea, sunt mai rar afectate de neplăcutele simptome ale sindromului premenstrual. În plus, la femeile care au relaţii sexuale regulate, menopauza se instalează mai târziu, iar simptomele acesteia sunt blânde sau chiar lipsesc – bufeuri, iritabilitate, insomnii, hipertensiune arterială, transpiraţii abundente, tulburări de concentrare şi altele.
Mai suplă
Gata cu dietele frustrante şi înfometarea! Dacă doreşti să dai jos cele câteva kilograme considerate de prisos, nu există o soluţie mai plăcută decât sexul. O partidă de o jumătate de oră te ajută să scapi de peste 150 de calorii. În plus, în timpul acestei activităţi plăcute, se solicită din greu muşchii abdominali, cei fesieri şi ai coapselor şi astfel se remodelează silueta.
Leac pentru depresivi
Ştiai că persoanele deprimate şi stresate sunt tentate să rărească contactele sexuale? După părerea medicilor, acest lucru este exact ce n-ar trebui să facă, printr-o asemenea atitudine refuzându-și leacul cu bună ştiinţă.
Relaţiile intime îţi îmbunătăţesc nu doar relaţia de cuplu, ci şi starea de sănătate. Cu o condiţie: să-ţi iubeşti partenerul şi să-l doreşti. Altfel spus, după cum susţin specialiştii, este nevoie şi de implicare emoţională, nu doar fizică.
Citește și:
Greșeli care te împiedică să slăbești
Ce spune grupa de sange despre sanatatea ta
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.15/16.04.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com