Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Analize medicale in functie de varsta

Analize medicale in functie de varsta

Ideal e sa faci regulat controale medicale, nu numai atunci cand simti ca ceva nu e in regula, ci si preventiv. Daca pana pe la 30 de ani, le mai poti ingnora, pentru ca organismul e in plina forta, lucrurile incep sa se schimbe odata ce treci de aceasta varsta. Devine imperios necesar sa-ti faci anumite analize, unele mai mult decat altele, in functie de cum imbatraneste corpul.

La 30 de ani

  • CONTROL GINECOLOGIC. E varsta la care majoritatea femeilor se gandesc la contraceptie. Daca nu ai trecut prea des pragul cabinetului ginecologic pana la aceasta varsta, acum e momentul sa te programezi pentru testul Papanicolau si pentru examenul pelvian. Este indicat sa faci asta in fiecare an sau o data la trei ani, la indicatia medicului tau.
  • CONTROLUL PIELII. Conform specialistilor, dupa varsta de 30 de ani, pielea trebuie supusa unui control amanuntit si regulat. Solicita examinarea alunitelor nebisnuite, dar si a altor schimbari care apar la nivelul pielii. De acum incolo, ar fi bine ca o data pe an sa te vezi cu dermatologul.
  • CONTROL STOMATOLOGIC. Chiar daca acum nu crezi ca merita sa acorzi atentie problemelor dentare, dentistii spun ca, daca iti vor depista din timp eventualele carii si afectiuni ale gingiilor si iti vei face anual un detartraj, mai tarziu nu va trebuie sa te temi de problemele dureroase. Du-te la dentist cel putin o data pe an.

La 40 de ani

  • MAMOGRAFIA. Chiar daca iti autoexaminezi sanii in mod regulat, intre 40 si 50 de ani ai nevoie de investigatii de specialitate. O data la doi ani e bine sa verifici daca totul e in regula. Dupa 50 de ani, e indicat s-o faci sistematic.
  • TENSIUNEA ARTERIALA. Cresterea presiunii sangvine este fireasca, dupa 40 de ani. Anormal este dezinteresul pentru scaderea ei, care este cheia catre longevitate.

  • GLICEMIA. Pana la varsta asta, ai dat frau liber gusturilor culinare, ceea ce, in limbaj medical, se traduce cel mai adesea in excese. E timpul sa intrebi si pancreasul cum se resimte. Facand testul de glicemie, poti preveni instalarea diabetului. Nu strica sa repeti testul cel putin o data pe an.
  • NIVELUL COLESTEROLULUI. Principalul factor de risc in bolile cardiovasculare este colesterolul. Nivelul lui se poate depista foarte usor, printr-o simpla analiza a sangelui, si se regleaza fie printr-o dieta echilibrata, fie prin tratament medicamentos. Din doi in doi ani, programeaza-te pentru un set complet de analize de sange. Astfel, poti afla daca suferi de diabet si cum stai cu trigliceridele.
  • EXAMENUL GLANDEI TIROIDE. Dereglarile hormonale apar dupa o sarcina sau in urma instalarii menopauzei. Palpitatiile, insomniile, starile de irascibilitate, transpiratia, scaderea inexplicabila in greutate, toate aceste simptome ar trebui sa te trimita la un endocrinolog. Iti va recomanda o ecografie, o dozare hormonala si o scintigrafie. Se face o data pe an sau la recomandarea medicului, in functie si de istoricul familiei.

La 50 de ani

  • COLONOSCOPIE. La aceasta varsta, se impune un examen de specialitate al colonului, pentru a putea depista prezenta cancerului de colon. Daca in familia ta au mai fost cazuri, e bine sa o faci chiar mai devreme si apoi din cinci in cinci ani.
  • MASURA DENSITATII OSOASE. Un examen medical care se impune mai ales dupa instalarea menopauzei este osteodensitometria. Factorii care influenteaza in rau si care trebuie luati in calcul sunt greutate corporala mai mica, fumatul, cazurile de fracturi (in special la incheieturi) din familia ta dupa varsta de 60 de ani.

Comments

comments

Lasă un răspuns