Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Apele minerale

Apele minerale

 

Licoarea vietiihttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/sanatate-apele-minerale-icon.jpg

Cand ti-e sete, ce-ti torni in pahar, apa de la robinet, „minerala” (acidulata), plata ori preferi un suc din comert, o bere sau un fresh? Indiferent de varianta, cea care iti astampara setea este doar apa. Daca o cumperi din oras, fie plata, fie „cu bule”, inseamna ca bei apa minerala. Romaneasca, daca pe eticheta nu scrie altceva.

La noi in tara sunt foarte multe izvoare de apa minerala, cele mai multe fiind si surse de sanatate cunoscute din vechime. Drept dovada, pe langa principalele izvoare de la care ne ostoim setea, se afla importante statiuni balneoclimaterice, la care ne dorim (unii dintre noi chiar reusesc) sa ajungem macar pentru cateva zile, ca sa facem cate o cura de apa de la izvorul cutare ori sa ne balacim putin in bazinele termale.

Totusi, compozitia lichidului imbuteliat poate sa difere de licoarea din izvor, pentru ca este ajustata ca sa nu fie prea incarcata cu anumite elemente (spre exemplu, unele sunt deferizate, altele sunt partial decarbogazificate). O parte din calitatile curative ale apei de izvor s-au pastrat si la cea „din sticla”, asa ca te poti bucura de beneficii si la tine acasa. In plus, unde mai pui ca, minerala ori ba, apa are rolul ei de neinlocuit in mentinerea armoniei trupului tau!

 

Cu bule, fara bule…

Apele minerale imbuteliate in tara noastra sunt gazoase (contin mari cantitati de substante gazoase, reprezentate in mare parte de dioxidul de carbon). Unele surse ofera o concentratie de 70% CO2 (considerat din mineralizatia totala): Poiana Covasna (76%), Zizin (75%), Poiana Vinului (62%).

Apele minerale care au un continut de CO2 apropiat de cel al ionilor (insumati) au cea mai mare stabilitate chimica, pot fi imbuteliate chiar in stare primara, suportand transportul pe distante mari si retinand CO2 pe durate lungi de timp: Borsec (59%), Sancraieni (54,6%), Biborteni (43%), Boholt (44%).

Apele carbogazoase sunt mai cautate de consumatori (este placuta senzatia pe care ti-o dau cand le bei), insa apa plata este mai putin acida si este de preferat daca nu vrei sa te balonezi ori suferi de iritatii ale stomacului sau intestinului.

Apa minerala pe care o cumperi la sticla are aproape aceleasi calitati terapeutice pe care le-a avut la izvor, insa nu depaseste o mineralizatie de 6 g/l. Cele mai mineralizate sunt provenite din Borsec (5 g/l), Boholt (4,79 g/l), Sarul Dornei (4,78 g/l), Poiana Vinului (4,71 g/l), Covasna (4,4 g/l).

Cele slab mineralizate si care difera putin una fata de cealalta provin din Poiana Cosnei (3,4 g/l), Buzias (3,6 g/l), Sancraieni (3 g/l). PONT: Pune apa minerala sau plata intr-un ibric si fierbe-o! Dupa ce se raceste, varsa continutul ibricului si priveste-i peretii interiori! Stratul albicios care s-a depus iti va arata cat de multe minerale (saruri) contine acel tip de apa.

  • Articolul complet se gaseste in revista FEMEIA., editia de august 2008. Text: Crista Darie.

 


Lasă un răspuns

Sus