
Apele termale sunt o adevărată minune a naturii despre care se vorbește poate prea puțin în comparație cu beneficiile uriașe pe care ni le aduce. Oricine s-a cufundat măcar o dată în aceste ape le va iubi toată viața.
Trăim pe o planetă a cărei suprafață est acoperită de ape în proporție de 70% și unde orice formă de viață depinde de apă pentru a supraviețui. Avem un corp care e 70% apă. Putem să rezistăm 40 de zile fără hrană, dar numai 3-4 zile fără apă. Nu este de mirare, de aceea, că apa este un simbol de o importanță uriașă în multe civilizații și religii și a fost venerată și respectată din cele mai vechi timpuri. Apa este viață, dacă ne gândim bine, și de aceea ea este extrem de importantă și pentru sănătate.
Plăcerile simple ale vieții
Pentru majoritatea oamenilor, o baie în apă caldă înseamnă relaxare pură. Uneori nu este nimic mai plăcut decât să stăm în apă cu ochii închiși, simțim elementul lichid de jur împrejur cum ne mângâie pielea și ne ajută să ne desprindem de toate grijile și supărările. Această plăcere simplă poate fi obținută nu doar în confortul propriei locuințe, în țările civilizate cu apă curentă și caldă la dispoziție aproape tot timpul, ci și în natură, pentru că planeta pe care trăim ne-a dăruit pretutindeni ceva neprețuit: izvoare cu apă termală, o apă cu atribute vindecătoare, pentru că este bogată în iod, gaze și săruri.
Leacurile de lângă noi – apele termale
Proprietățile vindecătoare ale apelor termale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Romanii au apreciat aceste izvoare de pe teritoriul Daciei și există câteva stațiuni balneoclimaterice fondate de ei și folosite și în ziua de azi. Băile Herculane sunt printre cele mai renumite, dar nu singurele. Chiar și Bucureștiul se pare că se bucură de o rețea de izvoare termale care așteaptă încă să fie puse la dispoziția locuitorilor. Hipocrate a fost primul medic care a privit boala ca pe un dezechilibru al organismului. Echilibrul, spunea el, poate fi refăcut cu ajutorul apei, al unei vieți sănătoase, al alimentației, luminii, masajului și păcii interioare. Tot el considera că hidroterapia este o metodă de vindecare foarte bună, care combină apa termală și sarea marină pentru a trata boli ale pielii, ale scheletului și mușchilor, probleme respiratorii și diferite tipuri de durere. De multe ori, relaxarea și starea de bine pe care le induc apele termale stimulează corpul să se vindece. Pentru cei care nu sunt bolnavi, apele termale reprezintă pur și simplu un tratament de relaxare și revigorare. Presiunea hidrostatică activează circulația venoasă și de aceea îmbăierea în apă caldă este indicată în cazul multor afecțiuni reumatice și metabolice.
Pentru a stabili acțiunea terapeutică a băilor termale, trebuie luate în considerare două elemente: temperatura apei și compoziția ei chimică. Indicațiile terapeutice individuale se fac în funcție de aceste elemente. Pentru oamenii sănătoși care caută relaxarea, orice apă termală îndeplinește acest scop.
Remediu natural împotriva stresului
După o perioadă mai lungă în istoria europeană, apele termale au revenit din nou în actualitate și sunt apreciate mai mult ca niciodată. Moda este sănătoasă pentru că promovează un produs accesibil oricui. Noile tendințe arată că apele termale sunt bune nu numai în combaterea bolilor, ci și în menținerea unui stil de viață relaxat și sănătos. Societatea de azi, grăbită și obsedată de multitasking, ne lasă foarte puțin timp să respirăm în voie și să ne relaxăm. Cu atât mai mult baia în ape calde vine să contrabalanseze efectele nocive ale stării de perpetuă activare. S-a dovedit deja că apele termale reduc stresul și tensiunea fizică și psihică. Scufundarea corpului în apă caldă scade nivelul cortizolului din sânge, dar și nivelul altor hormoni asociați cu stresul. Astfel, se stimulează relaxarea musculară și scade anxietatea. Mai mult, după o baie binefăcătoare sau, și mai bine, după câteva zile petrecute într-o zonă cu ape termale, vei avea nu doar o minte liniștită și un corp relaxat, ci și o piele refăcută și strălucitoare. S-a dovedit prin mai multe studii că aceste ape bogate în magneziu și calciu, dar sărace în alte minerale au efect de netezire și catifelare a pielii.
Citește și:
- 8 tratamente de înfrumusețare cu miere pentru piele, păr și unghii
- Ce beneficii au apele termale, pentru copii
Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com