
Astenia de primăvară nu este un moft, ci o stare pe care o experimentăm, în mai mică sau mai mare măsură, fiecare dintre noi. Mai mult, astenia de primăvară începe în februarie, iar acestă lună este ideală pentru a demara măsurile care să te pună la adăpost şi care să limiteze efectele neplăcute pe care le are astenia de primăvară.
Astenia de primăvară trece cu… mâncare!
Oboseală este un simptom care anunţa că organismul şi-a epuizat resursele de energie. Oboseală este şi un simptom pentru o serie de afecţiuni, de la cele cardiace până la bolile de ficat. Dacă senzaţia de oboseală este persistenţă cea mai înţeleaptă decizie este să mergi la doctor. În mod particular, astenia de primăvară este o afecţiune sezonieră, care trece în câteva săptămâni, dacă te alimentezi corect. Uneori sunt necesare şi suplimente nutritive, dar cel mai bine este să le foloseşti doar cu sfatul medicului.
Iată ce trebuie să conţină dietă pentru a depăşi astenia de primăvară: un amestec de vitamină C, magneziu, vitamină E, seleniu, fier şi calciu.
Vitamină C este un antioxidant puternic şi stimulează organismul să facă faţă agresiunilor exterioare, dar şi absorbţia de fier (absenţa fierului fiind unul din factorii care întreţin senzaţia de oboseală). Una peste altă vitamină C este un adevărat combustibil secret. Vitamină C se găseşte în toate legumele şi fructele, dar mai ales în citrice şi legumele verzi.
O sursă excelentă de vitamină C este conopidă şi pătrunjelul. Combină-le pentru că împreună sunt un adevărat energizat.
Cea mai bună soluţie care învinge oboseală, mai ales în perioadă de primăvară, este respectarea celor două reguli de bază ale nutriţiei: cinci porţii de legume şi fructe, în fiecare zi şi cel puţin două culori în farfurie, la fiecare masă. Ideal este să consumi cel puţin o legumă sau un fruct crude la fiecare masă.
Tot în categoria alimentelor care combat oboseală se număra fructele uscate şi nucile, alunele, migdalele şi seminţele crude. Acestea îţi satisfac nevoie de magneziu, mineral în absenţa căruia senzaţia de oboseală devine permanenţă. Magneziu este esenţial pentru permeabilitatea celulară. Carenţele se manifestă prin dureri musculare şi articulare şi crampe. Doză zilnică de magneziu necesară unui adult este de la 360 miligrame la 420 de miligrame.
Peştele şi fructele de mare sunt şi ele alimente care combat oboseală. Beneficiul pe care îl aduc este vitamină E şi alte grăsimi saturate sănătoase. Ideal este să consumi 300 de grame de peste în fiecare săptămâna. Alege cu atenţie tipul de peste pentru a evită riscul expunerii la mercur şi alte metale grele.
Carnea roşie este o sursă de oligoelemente esenţiale care te menţin în formă. În cazul cărnii roşii cea mai bună cale este cea de mijloc. Nici excesul, nici eliminarea acesteia din alimentaţie nu sunt recomandate. Calea de mijloc înseamnă între 300 şi 400 de grame pe săptămâna sau mai simplu: două porţii în şapte zile.
Seleniu este un alt mineral foarte activ în combaterea asteniei de primăvară şi a oboselii. Se găseşte în toate tipurile de carne. Recomandarea este: o porţie de carne albă pe zi. Una este suficientă! Vegetarienii pot înlocui carnea, şi implicit această sursă de seleniu cu cereale integrale şi ciuperci. Legumele conţin cantităţi prea mici de seleniu pentru a acoperi necesarul zilnic de 70 de milicentigrame.
Carnea este şi o sursă perfectă de fier, fundamental necesar în ameliorarea şi depăşirea simptomatologiei asociate asteniei de primăvară.
Calciul este ultimul ingredient în pilula care combate astenia de primăvară. Lactatele degresate dar şi spanacul şi conopidă, împreună cu migdalele şi sucul de portocală asigură necesarul zilnic de calciu, scrie doctissimo. Dacă pe parcursul a două săptămâni dovedeşti atenţie faţă de toate aceste alimente, astfel încât să creşti aportul vitaminelor şi mineralelor amintite, vei depşi fără probleme astenia de primăvară.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/