Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Astenia de primăvară începe în februarie

Astenia de primăvară începe în februarie

Astenia de primăvară începe în februarie, iar în iernile calde chiar mai devreme. Principala cauză o reprezintă disconfortul termic și lipsa luminii naturale. Dar sunt și multe alte cauze. Fiecare în parte are soluția ei. Dacă vrei o primăvară fără astenie, aici găsești toate soluțiile.

O primăvară fără astenii

Primăvara este unul dintre cele mai provocatoare anotimpuri, pentru că multe dintre noi se plâng de lipsa tonusului, scăderea forței fizice, dar și de stări de oboseală aparent inexplicabilă. Motivul este astenia de primăvară.

Deși nu este o boală, astenia de primăvară nu trebuie ignorată, pentru că simptomele specifice – apatia, mișcările îngreunate, oboseala, dificultatea de concentrare și incapacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi – pot duce la afecțiuni mai grave. Pot apărea o scădere a funcției sistemului imunitar (crescând predispoziția pentru infecții), schimbări frecvente de dispoziție, tulburări de somn (asociate cu somnolența prelungită pe timpul zilei), anxietate, depresie, iritabilitate, neputința de a face față activităților zilnice și, deloc de ignorat, posibile probleme sexuale. Cu toate acestea, astenia poate fi tratată pur și simplu cu ajutorul nutriției adecvate, sportului și odihnei.

Conform unei teorii, astenia de primăvară este cauzată de scăderea concentrației plasmatice a betaendorfinei. Betaendorfinele sunt hormoni care, în concentrații ridicate, induc o stare de bine și au o acțiune calmantă.

De unde apare?

Medicii nu par să convină asupra cauzelor asteniei. Cea mai plauzibilă explicație a oboselii pe care o resimțim primăvara este că organismul trebuie să se (re)adapteze schimbărilor de temperatură, umiditate și lumină solară. Într-adevăr, ceasul nostru intern este influențat direct de stimulii pe care îi primește din afară. Lumina este un factor esențial, deoarece se știe că expunerea la lumina naturală are un impact direct asupra sănătății. Acestor factori li se adaugă hrana specifică iernii, săracă în vitamine și minerale și bogată în grăsimi.

75% din femei suferă de astenie de primăvară. Poate din pricina vulnerabilității fizice și emoționale mai mari decât în cazul bărbaților. Poate pentru că în cazul femeilor, astenia e asociată cu tulburările hormonale, cum ar fi perioada de ovulație, sarcina, menopauza.

Cum se-arată?

Astenia de primăvară, pe lângă slăbiciunea generalizată prin care se caracterizează, este însoțită de apatie, insomnie, dar și de stări de spirit extreme. Manifestările includ și dureri de cap, palpitații, nervozitate, scăderea concentrării și capacității de memorare, fenomene care apar după modificări majore ale temperaturii și luminozității. Organismul trebuie să se adapteze la aceste schimbări, să adopte un nou mod de viață, cu resurse energetice puține, secătuitete de trecerea prin iarnă, mai ales dacă te confrunți cu o deficiență de vitamine și minerale.

Lipsa activității fizice, precum și gripa și răcelile, frecvente în timpul iernii, pot agrava simptomele asteniei.

Ce-i de făcut?

Trecerea de la un anotimp la altul poate fi resimțită chiar și de către femeile permanent active din punct de vedere fizic și cele care nu au probleme de sănătate. Dar cele sedentare, care lucrează mult la birou simt oboseala fizică și slăbiciunea specifică asteniei de primăvară mai acut. Cu toate acestea, trebuie remarcat că majoritatea medicilor consideră că afecțiunea nu necesită medicamente. O plimbare prin parc, o vacanță în munți, o dietă bogată în fructe și legume, multă odihnă și relaxare vor alunga oboseala într-o perioadă scurtă.

Exercițiile fizice stimulează metabolismul și secreția de endorfine, îmbunătățind starea mentală. Timpul petrecut în aer liber are efectul stimulării creierului, prin creșterea fluxului de sânge oxigenat și producerea de serotonină, hormonul stării de bine.

Ce-i de mâncat?

Nu trebuie să-ți lipsească din farfurie spanacul, ștevia, urzicile și usturoiul sălbatic, toate bogate în substanțe care revitalizează organismul și au, în plus, un efect diuretic, stimulând curățarea ficatului și eliminarea toxinelor. Tot în beneficiul organismului, consumul de cafea poate fi înlocuit cu ceaiul verde. De reținut, somnul ar trebui să dureze cel puțin șapte ore pe noapte.

Suplimente cu energie

Suplimentele pe bază de plante contribuie și ele la furnizarea zilnică de energie. Utilizarea suplimentelor alimentare este o suluție, mai ales a celor care au conținut ridicat de minerale și vitamine, cu efect regenerant și tonic,  extrem de utile în perioada convalescenței.

√ Lăptișor de matcă, bijuteria stupului

Hrana reginei stupului este un concentrat nutritiv și energetic produs de albinele de lucru și nu poate fi reprodus nici din produse naturale, nici în laborator. Conține vitamine din grupul B, minerale și oligoelemente (fier, cupru, potasiu, fosfor), aminoacizi și acizi grași esențiali.

√ Ginseng, un revitalizant milenar

Acesta e folosit de secole în China, pentru proprietățile sale de mineralizare, dar și ca afrodiziac. Rădăcina sa este bogată în substanțe care exercită o acțiune tonică și revitalizantă dovedită, astfel îmbunătățindu-se starea fizică și intelectuală. De asemenea, conține aminoacizi și vitaminele B și C.

√ Spirulina, alga albastră

Conține 65% proteine valoroase și cantități importante de vitamine (A, E, D, K), în special B12. De asemenea, abundă în minerale și oligoelemente, dintre care cele mai importante sunt calciul, sodiul, fierul, potasiul, manganul, cromul, seleniul, zincul, cuprul, precum și acizi grași polinesaturați. Spirulina este bună în dietele hipocalorice și dezechilibrate, persoanelor în vârstă, copiilor, dar și atleților. Spirulina are ca efect adaptarea la stres și regenerarea sistemului nervos, este afrodiziac, imunostimulent, antiinflamator și antitumoral.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi – 2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

One thought on “Astenia de primăvară începe în februarie

Lasă un răspuns