Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Atac de cord versus stop cardiac

Atac de cord versus stop cardiac

Apeleaza la medici specialisti in cardiologie cand vine vorba de un atac de cord.

Tu stii care este diferenta dintre un atac de cord si un stop cardiac? Din nefericire, in oricare dintre cele doua cazuri, pacientul se expune unor riscuri mari. Cu toate aceasta, o interventie timpurie realizata de medici specialisti in cardiologie mai atenueaza urmarile acestor tulburari.

Pentru a evita confuzia, Mihai Ursu, medic primar, sef sectie cardiologie interventionala de la spitalul de cardiologie Clinicco Brasov, ne ajuta sa intelegem cum se manifesta atacul de cord si stopul cardio-respirator.

Mihai Ursu, medic primar cardiolog, sef sectie Cardiologie interventionala, Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov  afirma ca “ atacul de cord poate debuta cu o oprire cardiaca, cu un stop cardio-respirator sau in cursul evolutiei infarctului miocardic acut poate aparea si stopul cardio-respirator. Iata de ce apare aceasta confuzie intre termeni, dar ei semnifica cu totul altceva. Desigur ca ambele notiuni sunt reprezentarea clinica a unor manifestari medicale foarte grave care trebuie tratate corespunzator la momentul potrivit.”

Pentru a elimina orice urma de ingrijorare este important sa facem o programare la medici cardiologi. In cazul infarctului miocardic acut cu supradenivelare de segment STT, de la momentul instalarii simptomelor, pana la prezentarea intr-un serviciu medical de specialitate trebuie sa treaca un timp cat mai scurt (o ora, doua). “Fiecare minut care trece de la debutul simptomelor, pana la aplicarea masurilor care salveaza miocardul implica sechele ale pacientului, de multe ori iremediabile”, sustine medicul cardiolog Mihai Ursu.

Care sunt simptomele stopului cardio-respirator?

Daca nu se intervine la timp, stopul cardio-respirator poate aduce moarte subita. “Pacientul este in stare de inconstienta, nu mai respira si bataile cardiace nu pot fi percepute. De la momentul constatarii acestor semne clinice, masurile de resuscitare trebuie instituite imediat”, a declarat medicul cardiolog. In acest caz, fiecare clipa este importanta. Este imperios necesar ca in primele doua-trei minute de la instalarea stopului cardio-respirator sa se realizeze masajul cardiac. Aceasta procedura stimuleaza puternic circulatia sangelui, fapt ce ajuta pacientul sa ramana in viata pana la sosirea ajutorului medical specializat.

Tu stii sa acorzi primul ajutor?

In functie de istoricul afectiunilor fiecaruia, la un moment dat in viata, putem fi martorii unei caderi cauzate de un stopul cardio-respirator. De aceea, este important sa fim pregatiti. Mai ales atunci cand vine vorba despre familie – in acest moment, experienta noastra emotionala poate fi una cu adevarat covarsitoare. Uneori, constientizam prea tarziu importanta cunoasterii acordarii primului ajutor. “Pacientul trebuie asezat in pozitie de siguranta si insotitorii trebuie sa aplice toate tehnicile consacrate deja, care in Occident se invata la scoala, tehnici in conformitate cu noile ghiduri recomandate de catre Societatea Europeana de Cardiologie. Ele tin in principal de compresia externa toracica si pot salva viata pacientului pana la sosirea ajutorului calificat”, explica domnul doctor Mihai Ursu  de la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov.

Care sunt cauzele stopului cardio-respirator?

Cauzele aparitiei stopului cardio-respirator pot fi numerose. “Principala cauza este o tulburare de ritm majora. Aceasta se manifesta prin batai foarte rapide ale inimii. O alta cauza a stopului cardiac este infarctul miocardic acut. De asemenea, stopul cardio-respirator se poate instala in primele 24-48 de ore de la debutul infarctului miocardic acut, avand un prognostic rezervat.” explica Mihai Ursu, medic primar, sef sectie cardiologie interventionala din cadrul spitalului de cardiologie Clinicco Brasov.

Din pacate, infarctul miocardic acut (cu supradenivelare de segment STT), chiar si tratat la timp, afecteaza serios muschiul inimii si astfel apar “tulburari mecanice de contractilitate ale miocardului, defecte mecanice ale valvelor cardiace si in principal valva mitrala. In situatii foarte grave pot aparea rupturi de perete cardiac sau rupturi de sept interventricular. Aceste consecinte mecanice impieteaza asupra prognosticului pacientului, acesta depinzand in mod direct de eficienta de contractie a muschiului inimii dupa tratamentul instituit in infarctul miocardic acut.”

Care sunt sansele de supravietuire in cazul unui stop cardio-respirator?

Desi rata de supravietuire in cazul unui stop cardio-respirator este mica, medicul specialist intervine cu toate procedurile complete. “Daca un stop cardio-respirator survine, cu toate ca pacientul este in conditii de spitalizare complete, de supraveghere, de resuscitare conform tuturor regulilor, rata de supravietuire este sub 10%”, explica medicul cardiolog Mihai Ursu.

Daca stopul cardiac a survenit in afara spitalului, prognosticul de supravietuire este restrans. “La Brasov si nu numai au aparut, in ultimul timp, sistemele de defibrilatie automata in locurile publice aglomerate la care se poate apela in situatii extreme de stop cardio-respirator. Acestea pot fi folosite chiar si de catre personal necalificat. Un soc electric extern poate salva viata pacientului pana la sosirea paramedicilor”, incurajeaza medicul.

 

Sursa foto: Free Digital Photos

Comments

comments

Lasă un răspuns