
Importăm sărbători, obiceiuri, curente în vogă, ba chiar şi cuvinte din alte limbi. Cu cât un concept sau un produs e mai departe de spaţiul românesc, cu atât prinde mai repede la noi. E normal să încerci gusturi surprinzătoare, dar cât e fiţă şi cât necesitate când te chinuieşti de mama focului să-ţi reuşească sosul de guacamole, dar strâmbi din nas la neaoşa mâncare de prune? Chiar dacă libera circulaţie a mărfurilor permite, consumul alimentelor exotice nu trebuie să devină un obicei. Vezi cu ce poţi să le înlocuieşti pentru rezultate la fel de bune în dietă!
Fructul cu bobiţe roşii este cunoscut de peste 2.000 de ani în Tibet. Doar portocala îl bate la conţinutul de vitamina C, are mai mult betacaroten ca morcovii şi mai mult fier decât o friptură, dar este bogat şi în vitamina B. Este un antioxidant de nădejde – consumul a numai două grame de goji asigură necesarul zilnic.
La ce e bun: goji întăreşte sistemul imunitar, previne îmbătrânirea celulelor, tonifică organismul, scade colesterolul rău şi-ţi păstrează agilitatea vederii prin conţinutul ridicat de luteină. Mineralele din el întăresc oasele.
ÎNLOCUIEŞTE-L CU: fructele de cătină. Cătina albă oferă un aport important de vitamine şi conţine acizii graşi esenţiali. Dă rezultate rapide în recuperarea după efort fizic şi intelectual şi scade durata de convalescenţă.
Noni
A fost descoperit cu peste de 2.000 de ani în urmă de polinezieni, care au importat fructul din Asia de Sud-Est. Gustul şi mirosul sunt acre-amărui, dar îl vei aprecia pentru nivelul ridicat de carbohidraţi şi fibre dietetice, aportul de vitamina C, niacină, fier şi potasiu, vitamina A, calciu, sodiu.
La ce e bun: conţine scopoletină, care inhibă creşterea Escherichia coli, bacterie responsabilă cu infecţiile intestinale, şi a Helicobacter pylori, care provoacă ulcere. Sucul de noni elimină durerile de cap şi stările de tensiune.
ÎNLOCUIEŞTE-L CU: salvie. Bogată în vitamina A, fier, calciu şi potasiu, salvia conţine şi numeroase uleiuri volatile, flavonoide şi acizi fenolici ce acţionează ca antioxidanţi. În fitoterapie, e folosită pentru a trata febra, răcelile şi durerile de cap, dar şi în prevenirea tumorilor canceroase. Stimulează memoria şi are proprietăţi antimicrobiene.
Avocado
Fructele de avocado conţin toate vitaminele, dar şi acid folic şi fibre în cantităţi ridicate. Pediatrii îl recomandă în diversificarea hranei la sugari, pentru că este un fruct foarte echilibrat: nu este nici acid, nici alcalin şi se digeră foarte uşor.
La ce e bun: este o sursă excelentă de vitamina E (cu rol antioxidant, benefică pentru piele). Potasiul din avocado reglează tensiunea arterială şi echilibrul fluidelor în organism.
ÎNLOCUIEŞTE-L CU: produse din cânepă alimentară. Proteina din făina de cânepă conţine acizi graşi omega 6 şi omega 3 în raport optim (3:1). Cânepa susţine echilibrul hormonal, previne osteoporoza, menţine sănătatea părului şi unghiilor, îmbunătăţeşte funcţiile sistemului nervos.
Papaia
Este un fruct hipocaloric, are la fel de multă vitamina C ca portocala, dar şi vitamina A, calciu şi potasiu.
La ce e bună: ajută în digestie lentă, dar e folosită şi în tratarea herniei de disc, sub formă de injecţii. Papaia şi-a dovedit eficacitatea şi în afecţiuni precum Parkinson şi Alzheimer şi reduce pierderea memoriei indusă de medicamente.
ÎNLOCUIEŞTE-O CU: struguri. Sunt ideali în curele de detoxificare a organismului şi reglează tranzitul intestinal. Dacă suferi de anemie sau obişnuieşti să mai tragi din ţigară, un ciorchine de strugure bogat în substanţe nutritive poate contracara efectele tutunului.
Litchi
Are un gust dulceag, plăcut, care împrumută ceva din aroma trandafirului şi a căpşunei. În China, ţara de unde provine, încă e considerat simbolul iubirii. Litchi e bogat în vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu şi calciu.
La ce e bun: ideal în perioada rece a anului, pentru efectul lui antioboseală, dar şi pentru că stimulează reacţia naturală a organismului în lupta cu infecţiile de sezon.
ÎNLOCUIEŞTE-L CU: măr. Nu-i fruct oprit, ci dimpotrivă: un măr de mărime medie are doar 75 de calorii, deci e prietenos cu dieta, scade riscul diabetului, al cancerului, menţine sănătatea inimii. Crud, stimulează tranzitul intestinal, iar copt, absoarbe excesul de apă din scaun pentru a încetini activitatea din intestine.