
Fructul exotic, originar din Columbia, cu coaja verde granuloasa, este carnos si suculent, potrivit pentru antreuri, salate, garnituri, shake-uri sau deserturi, si totodata extrem benefic pentru sanatate prin bogatia de grasimi bune, acid folic, fier, vitamina E, complexul B si fibre. Vorbim despre avocado, alimentul complet.
Vei gasi la supermarket doua feluri de avocado: unul cu coaja verde (se numeste Fuerte), iar altul cu coaja inchisa la culoare, spre maroniu (avocado Hass, care are samanta mai mica). Nu exista diferente de textura intre cele doua tipuri. Important e sa alegi apasand cu degetul pe coaja – daca lasa o adancitura, atunci e numai bun de mancat!
Bun pentru ficat: e gras si cremos, dar e plin de grasimi bune, adica monosaturate, contribuind la regenerarea functiei hepatice si la eliminarea toxinelor din organism.
Bun pentru inima: prin continutul bogat in potasiu amelioreaza problemele cordului. Vitamina E si acizii grasi omega 3 scad colesterolul, iar acidul folic scade riscul de accidente vasculare
Bun in dieta: poate fi pregatit in numeroase feluri, contine o varietate de nutrienti si este foarte satios – toate atuuri cerute alimentelor de inclus in curele de slabire. Cel mai rapid este sa-l savurezi ca atare ori intr-un shake energizant, impreuna cu banane ori legume verzi.
Bun pentru copii: continutul de proteine il recomanda si copiilor, acoperind nevoile nutritive sporite ale acestora (eventual, ca inlocuitor pentru carne) si constribuind semnificativ la procesul de crestere.
Bun pentru piele: mastile cu pasta de avocado aplicata ca atare pe fata, ori amestecata cu miere ori zeama de lamaie, are efect puternic hidratant si antioxidant, cu rol antiimbatranire. Uleiul de avocado intra in compozitia multor produse cosmetice, pentru ten si corp.