Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Bauturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular

Bauturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular

Conform unui studiu publicat in SUA, persoanele care beau in fiecare zi bauturi carbogazoase dietetice (light) se confrunta cu un risc de accident vascular cu 61% mai mare comparativ cu persoanele care nu consuma deloc astfel de bauturi. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 2.564 de persoane din New York si a fost coordonat de Hannah Gardener, epidemiolog la facultatea de medicina din cadrul Universitatii Miami, Florida.

La inceputul studiului, participantii au precizat cantitatea si tipul de bauturi carbogazoase dietetice pe care le consumau in fiecare zi. In functie de raspunsurile lor, voluntarii au fost grupati in sapte categorii: de la cei care nu consumau niciodata bauturi carbogazoase dietetice, la cei care beau cu moderatie (de la 1 doza la 6 doze pe saptamana) si pana la cei care beau zilnic (cel putin o doza pe zi).

De-a lungul unei perioade de monitorizare de peste noua ani, in grupul voluntarilor au avut loc 559 de accidente vasculare, inclusiv atacuri cerebrale ischemice (provocate de un cheag de sange) si hemoragice (provocate de ruptura peretelui unui vas de sange). S-a dovedit astfel ca marii consumatori de bauturi carbogazoase dietetice prezinta un risc de accident vascular cu 61% mai mare fata de celelalte categorii de consumatori.

Autorii studiului au tinut cont de varsta, sexul si originea etnica a participantilor, dar si de alti factori importanti precum fumatul, stilul de viata (activ sau sedentar), consumul de alcool si regimul alimentar.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus