Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Beneficiile fructelor de mare asupra sănătății tale

Beneficiile fructelor de mare asupra sănătății tale

În titulatura „fructe de mare“ intră orice vietate marină comestibilă, deci şi peştele oceanic, dar nu despre el vom vorbi acum. Aportul nutritiv al fructelor de mare este pe măsura preţului de preţios: conţin acizi graşi esenţiali omega 3 ce menţin sănătatea  inimii, vaselor de sânge şi celulelor nervoase. Au grăsimi bune ce scad colesterolul, sunt o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Şi unde mai pui că-s sărace în calorii (au circa 150 kcal/100 g).

Când cumperi fructe de mare, verifică termenul de garanţie şi miroase-le (trebuie să aibă un miros proaspăt, uşor sărat). Depozitează-le în congelator şi decongelază-le doar tot la rece, în frigider. Cel mai indicat e ca fructele de mare proaspete să fie consumate chiar în ziua cumpărării.

Creveţii

Creveţii proaspeţi trebuie să aibă un aspect umed şi un miros plăcut, uşor sărat. De la crevete se mănâncă doar coada. Crevetele crud are culoarea gri-albăstruie, iar cel prefiert e roz. Creveţii mici, decorticaţi se fierb 2-3 minute, iar cei mari sau nedecorticaţi – maximum 6-7 (verifică-i periodic, carnea complet fiartă trebuie să fie opacă).

Cea mai simplă reţetă: trage la tigaie, în puţin unt, creveţi decorticaţi, cruzi sau prefierţi, pe care ai presărat piper şi sare. Ia-i de pe foc când sunt uşor rumeniţi şi au căpătat culoarea roz.

Homarii

De la ei mănânci carnea din coadă şi picioruşe, icrele, ficatul, creierul. Homarul se aruncă de viu, cu capul înainte, în apă clocotită în care ai adăugat 5-6 linguri cu sare. Lasă-l la fiert vreo 12-30 de minute, în funcţie de greutate. Poţi găti homarul pe grătar (opărit în prealabil cinci minute) sau la abur.

Cea mai simplă reţetă: felii de homar fiert se pun pe un pat de salată şi peste ele se toarnă un sos din ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, roşii şi dovlecei cruzi, tăiaţi în cubuleţe.

Caracatiţele şi calamarii

Calamarul proaspăt, curăţat de pieliţa movulie, e alb, iar la caracatiţă pielea trebuie să fie netedă, lucioasă. Caracatiţa, dacă e mare, se taie în bucăţele, iar corpul calamarului – în inele. Ambele se fierb maximum 20 de minute, pentru o carne fragedă.

Cea mai simplă reţetă: 1 kg de calamar tăiat inele şi 1 kg de caracatiţe mici, fierte în apă cu mirodenii, se lasă la răcit într-o sită şi se amestecă apoi cu ulei de măsline, suc de lămâie şi legume tăiate mărunt: roşii, fenicul, ardei capia, andive.

Scoicile

Bune de mâncat sunt doar cele vii. Înainte de a le pune la fiert, aruncă-le pe toate care au cochilia deschisă sau crăpată. În timpul preparării, trebuie să se deschidă. Cele care nu se deschid se aruncă! Le poţi prepara prin fierbere, la grătar sau la cuptor şi sunt gata în doar câteva minute.

Cea mai simplă reţetă: prăjeşte în unt puţin usturoi tocat şi adaugă 300 ml de vin alb, puţin orez fiert, sare şi piper. Adăugă 1 kg de midii, pune capacul şi lasă pe foc 5-10 minute, până ce scoicile se deschid. Serveşte-le cu pâine prăjită!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns