Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Beneficiile pilulelor anticoncepționale

Beneficiile pilulelor anticoncepționale

anticonceptionale

Multe femei aleg pilulele anticoncepționale ca metodă contraceptivă de lungă durată, bazându-se pe eficacitatea lor în a preveni instalarea unei sarcini. Deși acesta este principalul lor rol, există și numeroase alte beneficii pe care acestea le pot aduce în viața unei femei. Specialiștii Planifică Neprevăzutul, platformă de informare și educare sexuală și contraceptivă, vin cu mai multe informații despre rolul benefic al pilulelor contraceptive pentru organismul feminin.

Să începem cu începutul. Ce sunt anticoncepționalele, ce conțin și cum funcționează? Anticoncepționalele se numără printre cele mai sigure metode contraceptive, care vin sub forma unor pilule, grupate în folii, de regulă de câte 21 de pilule, câte una pentru fiecare zi, urmând ca în următoarele 7 zile să apară menstruația. Acestea conțin derivați de hormoni sexuali (progesteron și estrogen) în doze optime pentru inhibarea ovulației. Când iei pilulele, adică hormonii conținuți de acestea, hipofiza primește semnale biochimice pe calea sângelui și drept urmare inhibă secreția hormonală a ovarelor. În acest fel, ovarele intră în repaus, așa cum se întâmplă în sarcină și în primele luni de alăptare, iar ovulația nu se mai produce, prin urmare o sarcină nu mai are cum să fie posibilă.

Care sunt celelalte beneficii pe care administrarea acestora le aduce?

Ajută la reglarea menstruației. Dacă înainte să iei pilulele anticoncepționale, ciclul tău menstrual era neregulat, principalul avantaj pe care ți-l va aduce administrarea lor este acela că vei ști în fiecare lună când îți va veni menstruația (adică la finalul foliei de 21 de pastile).

Mai mult decât atât, ocazional, poți să amâni venirea menstruației dacă, de exemplu, pleci în vacanță în ziua când știi că trebuie să vină. Tot ce trebuie să faci este să începi o nouă folie, adică să nu mai faci pauza de 7 zile.

De asemenea, datorită administrării lor regulate, cantitatea de sânge pierdută la menstruație va fi mult mai redusă, iar durerile menstruale se vor ameliora sau vor dispărea complet.

Anticoncepționalele tratează acneea. Nivelul crescut de testosteron este responsabil de apariția acneei în cele mai multe dintre cazuri. Asta înseamnă că nivelul de hormoni din corp, în special testosteronul (hormon pe care îl au bărbații în cantități mai mari, dar care e produs și de ovare), influențează apariția coșurilor. Din momentul în care începi să iei anticoncepționale, va scădea productia de testosteron, care este produs și de ovare, dar care nu este conținut de pilule, prin urmare sunt șanse mari ca acneea să se amelioreze sau să dispară complet.

Cum testosteronul este de asemenea una din cauzele responsabile pentru producerea excesului de sebum, dacă tenul tău este gras, vei observa o îmbunătățire în ceea ce privește cantitatea de sebum secretată de piele.

Anticoncepționalele previn anumite boli.

Printre aceste boli, care pot fi prevenite sau ameliorate, se numără: chisturile ovariane simple sau endometriozice, cancerul ovarian, endometrioză, fibromul uterin, cancerul endometrial, adenomioza.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns