
Trandafirul nu este doar o plantă frumoasă și parfumată, ci și una dintre cele care are efecte terapeutice, unele dintre ele exploatate chiar din Antichitate.
Trandafirul (pe numele său de catalog Rosa L. – L vine, în semn de omagiu de la numele lui Carl Linné, considerat părintele taxonomiei și tatăl ecologiei moderne) există în peste 100 de specii și mii de soiuri.
Trandafirul poate fi plantă cățărătoare sau târâtoare, florile au dimensiune și formă variată și o gamă impresionantă de culori.
Beneficii terapeutice excepționale ale trandafirului se regăsesc în petalele de trandafir, care trebuie recoltate în faza de înflorire deplină, când conținutul de ulei este maxim. Uleiul de trandafiri, existent în petale este responsabil, în parte pentru aroma trandafirului, și poate fi extras și utilizat în medicina naturistă, cosmetică și aromaterapie. Anumite soiuri de trandafiri produc petale dincare se pot face dulcețuri și gemuri.
Petalele de trandafir conțin ulei volatil, tanini, derivați flavonici, nerol, citronelol, zaharuri, ceară și acid galic, vitamine (A, B2, C, K, PP), săruri minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu) și coloranți antocianici.
Uleiul de trandafiri are proprietăți cicatrizante, antidiareice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante și tonice.
Preparatele pe bază de ulei de trandafiri sunt recomandate pentru transpirație în exces), laringită, micoze bucale și vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronică, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, leucoree, iritații oculare ori la nivelul pleoapelor sau în conjunctivite. Ceaiul din petale proaspete de trandafir se întrebuințează în tratamentul astmului și pentru gripă.
Uleiul de trandafir poate fi folosit pentru a combate stresul. Este calmant, antidepresiv, indicat în insomnie și iritabilitate, alungă durerile de cap, stimulează buna dispoziție, acționând asupra secreței de endorfine cunoscute și ca hormoni ai fericirii. În plus stimulează circulația sangvină, combătând afecțiunile vaselor sanguine.
Dulceața de trandafiri este un excelent somnifer natural, tonic al căilor respiratorii, susține procesele naturale de eliminare a mucozităților și ușurează respirația.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos