
Bicarbonatul, remediu ieftin și eficient – Îl avem tot timpul la îndemână, în bucătărie. Are o compoziție simplă și este înzestrat cu virtuți terapeutice remarcabile.
Bicarbonatul de sodiu este o sare alcalină sub formă de pudră, de culoare albă, lipsită de miros. În ciuda faptului că este o substanță simplă ca aspect și compoziție, ne poate ajuta să învingem multe probleme de sănătate. Este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu împotriva aftelor și arsurilor gastrice, dar virtuțile lui medicinale nu se opresc aici. La ce poți folosi bicarbonatul de sodiu? Iată câteva sugestii.
Arsuri gastrice
Fiind o substanță alcalină, bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din stomac, ceea ce îl transformă într-un remediu eficient și „de urgență“ împotriva arsurilor gastrice. Data viitoare când simți că te arde stomacul, bea un pahar cu apă rece în care ai dizolvat o linguriță de bicarbonat. Bea soluția dintr-odată. Respectă doza de preparare și nu bea mai mult de două pahare pe zi.
Afte
Sub formă de gargară, bicarbonatul ajută la tratarea micilor leziuni dureroase numite afte. Cum procedezi? Prepară o soluție dintr-o linguriță cu bicarbonat de sodiu la un pahar cu apă rece și amestecă până se dizolvă pudra. Fă gargară de 2-3 ori pe zi, până la vindecarea leziunilor.
Dureri în gât
Gargara cu soluție de bicarbonat este eficientă și când ai dureri în gât: dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă caldă sau ceai de mușețel. Fă gargară de câteva ori pe zi, până la dispariția durerii. În plus, prin clătirea gurii cu această soluție, sunt eliminate bacteriile din gură, ceea ce previne cariile și gingivita.
Urticarie, înțepături de insecte
Iată o rețetă eficientă în caz de acnee, furuncule, micoza piciorului, înțepături de insecte, urticarie. Prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă (3 părți bicarbonat + 1 parte apă), întinde mixtura pe zona afectată și lasă să acționeze 15-20 de minute. În locul pastei, poți folosi soluție (o linguriță de bicarbonat la un pahar cu apă), în care înmoi o compresă cu care tamponezi zona cu probleme. Repetă de câteva ori pe zi.
Cistită
Simți usturime sau durere când urinezi? Îți vine să mergi des la toaletă, deși elimini doar câțiva stropi de urină? Probabil e vorba de cistită. Prepară o soluție din ½ linguriță de bicarbonat la ½ pahar cu apă. Bea o jumătate de pahar de soluție la fiecare două ore, încă de la apariția primelor simptome.
Stres, insomnie
Când ești stresată, obosită, nu poți dormi sau te dor mușchii, nimic nu este mai eficient pentru a scăpa de aceste neplăceri decât o baie relaxantă. Adaugă în apa din cadă două cești de bicarbonat de sodiu și stai cufundată în ea 30 de minute.
Iritația de scutec
Iată o rețetă miraculoasă pentru tratarea iritației de scutec la bebeluși: fă un ceai de mușețel din două lingurițe de flori uscate la 200 ml de apă clocotită, lasă la infuzat zece minute, apoi adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu (atenție, ceaiul să nu fie fierbinte; altfel, când adaugi bicarbonatul, lichidul se umflă și dă pe-afară). Spală fundulețul bebelușului cu apă caldă, șterge-l cu un prosop moale, apoi înmoaie o compresă de tifon în ceaiul cu bicarbonat și tamponează ușor zonele iritate. Nu-i pune imediat scutecul, lasă-l dezbrăcat câteva minute, să se usuce de la sine.
Albirea dinților
Bicarbonatul de sodiu este compus din cristale cu proprietăți abrazive. Așadar, el lustruiește, netezește smalțul și albește dinții, scoțând petele. De asemenea, previne cariile, eliminând bacteriile care le provoacă. Cum procedezi? Presară pe periuța de dinți un strat fin de bicarbonat și freacă blând. Nu folosi bicarbonatul prea des, căci poate afecta smalțul: o dată la zece zile este suficient.
Mirosuri neplăcute
Cei cărora picioarele le transpiră abundent și emană un miros neplăcut pot scăpa de această neplăcere cu ajutorul băilor de picioare: cinci linguri de bicarbonat la zece litri de apă caldă. Se stă în apă cu picioarele 15 minute.
♥ Mirosul neplăcut al transpirației dacă poate fi prevenit dacă, după duș, tamponezi axilele cu o compresă de tifon înmuiată într-o loțiune de bicarbonat: o linguriță la un pahar cu apă.
În gospodărie
- Scufundă argintăria într-un vas cu apă caldă în care ai dizolvat o lingură de bicarbonat.
- Pentru rufe mult mai albe, adaugă o lingură cu bicarbonat direct în cuva mașinii de spălat.
- Ca să menții faianța, gresia, cada, dușul și bateriile curate și igienizate, amestecă o cană de oțet, ½ cană cu bicarbonat de sodiu și două căni cu apă. Pune soluția pe burete, freacă suprafața de curățat și apoi clătește.
- Un produs de curățare de uz universal: patru linguri cu bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Pulverizează pe suprafața dorită, apoi șterge cu laveta.
- Ca să elimini mirosurile neplăcute din frigider, dulapuri, mașină etc., așază un mic recipient în care ai pus trei linguri de bicarbonat. Înlocuiește bicarbonatul la fiecare două luni.
Citeste si:
- 7 lucruri pe care nu le stiai despre bicarbonat
- Masca cu bicarbonat de sodiu si lamaie
- Bicarbonatul de sodiu, intrebuintari cosmetice
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.09/2018
Text: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com
A fost odata o sare alcalina si foarte folositoare…Mai nou este acid si pe multe din ambalajele din diverse ”magazine” chiar este mentionat Bicarbonat acid de sodiu.Asa ca mai bine cercetati,nimic nu mai este cum era!
Bicarbonatul este excelent si pentru a te spala pe cap, elimina grasimea din par.
Radicalul carbonat acid (HCO3-) și ionul de sodiu(Na+) alcătuiesc bicarbonatul de sodiu.NaHCO3 hidrolizează bazic, adică soluția este bazică.Deci chiar daca pe eticheta apare corect ca si denumire chimica el este totusi o baza…dl Veleanu sa studieze putin chimia DOAR ca sa nu mai comenteze aiurea….nu trebuie sa fii chimist ca sa stii sa folosesti,,GOAGALUL!!!!’ (vezi GOOGLE)