Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 7 boli care ți se citesc pe chip

7 boli care ți se citesc pe chip

boli ascunse

Sprâncene subțiate, buze crăpate, riduri apărute prematur…. Unele dintre micile imperfecțiuni de pe chipul tău pot fi, de fapt, semne ascunse ale problemelor de sănătate pe care nu știi că le ai!

Ne schimonosim de durere, ne curg lacrimile când suntem triști, râdem când ne bucurăm, ne îmbujorăm de emoție. Pe față ni se citesc trăirile, ba chiar și modul în care ne influențează vremea – de exemplu, când e foarte cald transpirăm, dacă stăm în frig ne curge nasul.

Chipul nostru dezvăluie mai mult decât starea dintr-un anumit moment, el ne poate oferi informații prețioase despre sănătatea personală. Iată ce ai putea descoperi privindu-te atent în oglindă.

  1. Hipotiroidie

Ai observat că sprâncenele, în special treimea lor exterioară, se subțiază tot mai mult? Poate fi semn că tiroida ta e leneșă și nu secretă suficienți hormoni. Alte semne de hipotiroidie: piele uscată, constipație, oboseală, creștere în greutate.

Ce-i de făcut? N-ar strica o vizită la endocrinolog. Probabil va trebui să-ți faci niște analize de sânge care să evalueze funcția tiroidei, printre care TSH, T3 și T4.

  1. Hepatită

Când albul ochilor este galben, ne gândim la o infecție virală (hepatită, mononucleoză) sau la probleme cu ficatul, bila ori pancreasul, dar îngălbenirea tegumentelor și mucoaselor poate fi și efectul unor medicamente, precum cele de diabet sau hipertensiune.

Ce-i de făcut? Imediat ce observi că pielea ori ochii s-au îngălbenit du-te la medic, fiindcă e nevoie de analize și investigații.

  1. Anemie

Tenul, buzele sau pleoapele și-au schimbat culoarea ori sunt palide? Dacă paloarea ta e însoțită de oboseală accentuată, cel mai probabil suferi de anemie, o afecțiune care împiedică buna oxigenare a organelor și țesuturilor. Anemia poate fi cauzată de o carență de vitamine B6, B12, acid folic sau fier și e mai des întâlnită la vegetarieni și vegani, la persoanele care au probleme cu absorbția nutrienților ori iau medicamente antiacide ori antidiabetice.

Ce-i de făcut? Fă analizele de sânge, în special hemograma (inclusiv hemoglobina), ca să verifici dacă ai anemie. Dacă diagnosticul se confirmă, include în dietă alimente bogate în vitaminele B și fier: legume cu frunze verzi, carne slabă, carne roșie, ficat de porc, pui, pește, germeni de grâu, fructe uscate, cereale îmbogățite cu fier.

Citește și: Căderea părului în exces: cauze, soluții și tratamente

  1. Alergie

Deși ești odihnită, cearcănele tale persistă ori ai pungi sub ochi? Aceste neplăceri pot fi expresia unei alergii cronice sau a unei intoleranțe alimentare (de pildă, la gluten sau lactoză). De asemenea, semn de alergie pot fi și senzațiile de mâncărime în urechi, vinovați putând fi șamponul sau alt produs cosmetic pe care îl folosești, cerceii, căștile intraauriculare sau orice alt alergen (aliment, polen).

Ce-i de făcut? Încearcă să descoperi alergenul, care poate fi un anumit aliment. Elimină din dietă zece zile lactatele, glutenul și ouăle și vezi dacă pungile și cearcănele se estompează. Dacă nu observi nicio îmbunătățire, du-te la dermatolog ca să te testezi la alergenii din mediu: mucegai, păr de animale, polen.

  1. Colesterol mărit

Ți-au apărut pe pleoape, în zona apropiată de nas ori sub ochi niște acumulări de grăsime care îmbracă forma unor pete, dungi sau umflături de culoare alb-gălbuie? Cel mai probabil e vorba de xantelasmă, o tulburare care de obicei apare din cauza colesterolului mărit.

Ce-i de făcut? Măsoară colesterolul, trigliceridele și glicemia. Dacă unul sau mai mulți dintre acești indicatori sunt crescuți înseamnă că ai descoperit cauza xantelasmei. Ia măsuri (dietă, mișcare) ca să readuci toți acești parametri la valori normale.

  1. Carență de vitaminele B

Poți avea buzele crăpate nu doar dacă le umezești des cu limba și stai în vânt sau ger, ci și dacă nu bei suficientă apă ori dieta e săracă în vitamine din complexul B sau zinc.

Ce-i de făcut? Asigură-te că bei zilnic cel puțin 1,5-2 litri de lichide. Dacă suspectezi o carență de zinc sau vitamina B, ai grijă să mănânci multe legume cu frunze verzi, dar și cereale integrale, leguminoase, ouă, pește, semințe de dovleac. Folosește un balsam de buze de bună calitate.

  1. Deficiență de vitamina C

Nu acum cum evita îmbătrânirea, dar putem încetini acest proces. Dacă ai observat că ți-au apărut prea devreme unele riduri, ia aminte că cercetătorii au descoperit o legătură între aportul prea mic de vitamina C și apariția ridurilor. Vitamina C este nu doar un puternic antioxidant, ci și un element esențial în formarea colagenului, proteină care menține elasticitatea pielii.

Ce-i de făcut? Include în dietă cât mai multe vegetale bogate în vitamina C: broccoli, ardei, pătrunjel, căpșune, lămâi, kiwi, ananas, portocale.

Citește și: 10 fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C

 

 

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.04/2018

Text: Angelica Cîlțan

Sursa foto: iStock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns