
După o iarnă lungă şi istovitoare, primăvara ne găseşte epuizaţi sufleteşte şi îngreunaţi trupeşte, trecerea de la sezonul rece la cel cald, cu impact serios asupra organismului, făcând ca starea de bine să ne fie simţitor pusă la încercare.
Ca ursul ieşit din bârlog, înfometat şi lipsit de vlagă, cam aşa întâmpinăm noi primăvara. Cauzele țin de temperaturile scăzute, care au obligat organismul să utilizeze mare parte din rezerve pentru întreţinerea proceselor vitale, hrana în exces ori prea bogată doar în anumiţi nutrienţi (favorizează acumularea de toxine), dar săracă în vitamine şi minerale, deficitul de lumină solară, prea puţină mişcare şi timp petrecut în aer liber. După toate aceste încercări prin care a trecut în decursul iernii, organismul reacţionează vehement la schimbarea anotimpurilor, mai ales în luna martie.
Şi asta, pentru că este exact momentul când se pregăteşte de înnoirea celulară, un proces pentru care are nevoie de energie. Un organism robust se adaptează de îndată la aceste prefaceri fireşti şi binefăcătoare, dar unuia slăbit sau afectat de vreo boală cronică îi este greu, starea acestuia putându-se înrăutăţi simţitor. Orice afecțiune cronică se poate agrava primăvara, o frecvență mai mare având-o bolile tractului gastrointestinal, ale căilor respiratorii şi ochii.
Gastrită
Durerile şi arsurile la stomac, principalele simptome ale gastritei, pot fi reactivate primăvara de includerea în meniu a mai multor crudităţi, care sensibilizează stomacul şi cresc aciditatea.
Cum te ajuţi. # Evită abuzurile de orice fel, nu doar crudităţile, ci şi mâncărurile condimentate, grăsimile prăjite, băuturile carbogazoase, afumăturile, alimentele sărate, fructele acide, dar şi cafeaua, tutunul, alcoolul pentru a preveni hiperaciditatea. Totodată, mestecă hrana pe îndelete.
# Bea câte ½ linguriţă de ulei de cătină cu o jumătate de oră înainte de masă, de cinci ori pe zi, vreme de două săptămâni, şi o ceașcă de infuzie din flori de gălbenele şi rădăcină de obligeană, de 3-4 ori pe zi, cu o oră înaintea meselor.
# Du-te la medic să-ţi prescrie antiacide (şi un regim alimentar de reducere a hiperacidităţii gastrice) – sau antibiotice, în caz de infecţie cu Helicobacter pylori.
Sinuzită
Se declanşează la o simplă răceală sau o infecţie fungică cu tendinţă de cronicizare. Dacă în cazul unui individ robust o banală răceală poate fi tratată cu uşurinţă, în cazul altuia sensibil şi predispus la infecţii ea poate afecta sinusurile, inflamându-le. Primul indiciu al sinuzitei: înfundarea nasului, asociată cu apariţia secreţiilor purulente. Apoi apar durerile de cap şi o senzaţie de presiune la nivelul frunţii, al zonei oculare sau la maxilarelor, febra, perturbarea stării generale de sănătate.
Cum te ajuţi. Încearcă s-o previi prin spălături nazale zilnice cu soluţie salină, momentul cel mai indicat fiind dimineaţa, ca o pregătire pentru ieşirea la aerul rece de afară. Apoi, dacă răul n-a fost evitat, înainte de a recurge la un tratament medicamentos, cu antibiotice, încearcă să înlături neplăcerea altfel:
# Consumă multe lichide, ca mucusul să se păstreze diluat, evitându-se astfel tumefierea mucoasei nazale;
# Fă inhalaţii. Respiraţia în abur de infuzie de plante sau de apă cu sare degajează mucusul şi reduce inflamaţia.
# Ceaiuri medicinale. Foarte eficiente sunt amestecurile de coada-şoricelului, creţişoară şi răchitan ori salvie, trei-fraţi-pătaţi şi gălbenele. Acţionează ca antibiotic şi antiinflamator. Se beau 2-3 căni pe zi.
# Câteva seri la rând, înainte de culcare, pune-ți comprese cu sare grunjoasă încălzită.
Conjunctivită
Inflamaţia conjunctivei, mucoasa care căptuşeşte globul ocular şi faţa internă a pleoapelor, îi afectează în special pe tinerii până în 25 de ani. Se manifestă prin înroşirea ochiului şi edem în jurul lui, lăcrimare, sensibilitate la lumină, senzaţie de corp străin şi arsură, umflarea pleoapei superioare, secreţie care în timpul nopţii se transformă în crusta specifică.
Frecventă primăvara este în mod deosebit conjunctivita alergică, favorizată de sensibilitatea mucoasei conjunctive faţă de anumite particule din mediul înconjurător (praf, polen, fân, puf, acarieni), cu care intră în contact direct. De obicei, afectaţi sunt ambii ochi.
Cum te ajuţi. # Renunţă la machiaj pentru un timp.
# Nu te freca la ochi, rezistă tentaţiei de a-ţi alina mâncărimea în acest fel.
# Înlătură secreţiile cu pansament steril, de fiecare dată altul.
# Compresele calde sau reci, ținute timp de 10 minute pe pleoape, de 3-4 ori pe zi, pot fi de mare ajutor.
Blefarită
O altă neplăcere oftalmologică frecventă primăvara este blefarita, inflamarea pleoapelor. Deranjant este în special aspectul (inestetic) cojiţelor formate în zona genelor. În faza acută a bolii, chiar dacă sunt înlăturate, ele se refac zilnic.
Cum te ajuţi. # Curăţă zilnic pleoapele cu soluţie salină, şampon de copii diluat cu apă ori cu apă din abundenţă.
# Aplică pe pleoape comprese calde.
# Întăreşte-ţi sistemul imunitar printr-o cură de sezon în acest scop.
Astm
Primăvara, cu toate schimbările ei atmosferice, poate fi pentru astmatici un calvar, inhalarea polenului din aer agravând inflamarea căilor respiratorii şi declanşând oricând o criză. De obicei, criza este anunțată de indigestie, constipaţie sau diaree, apoi urmează simptomele specifice afecţiunii: respiraţie sacadată şi îngreunată, strănut şi tuse, dureri toracice. Atacurile se manifestă mai ales dimineaţa devreme, criza durând de la câteva ore la câteva zile.
Cum te ajuţi. # Depistarea alergenului şi evitarea lui ar fi soluţia optimă.
# Nu folosi odorizante de cameră şi detergenţi cu miros puternic.
# Nu aduce în casă crini, tuberoze sau alte flori cu mult polen ori miros tare.
# Nu deschide fereastra înainte de ora 10 şi, dacă e posibil, nu ieşi din casă în primele ore ale zilei, când e foarte mult polen în aer.
# Foloseşte spray-uri pentru calmarea crizelor.
Astenie
Nu e o boală, ci o stare de disconfort fizic şi psihic cu care ne confruntăm primăvara, manifestându-se prin oboseală accentuată, mai ales între 10 şi 11 dimineaţa, dureri de cap, irascibilitate, pasivitate, scăderea capacităţii de concentrare.
Cum te ajuţi. # Consumă zilnic fructe şi legume, mai ales din cele bogate în vitamina C.
# Asigură-ţi un somn odihnitor.
# Fă mişcare.
# Două linguri cu granule de polen diluate într-un pahar cu apă, consumate înaintea micului dejun, contribuie la stimularea bunei dispoziţii şi a capacităţilor intelectuale.
Primăvara, anotimpul renaşterii naturii, obligă organismul, ca parte a acesteia, să facă la fel: să ia o haină nouă, mai uşoară, să se bucure de hrană sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale, de lumină şi căldură, de care a fost vitregit în ultimele luni. Cum îl ajuţi? Înlesnindu-i toate acestea, doar primăvara însăşi ţi le pune la dispoziţie.
Citește și:
Boala celiacă: intoleranța la gluten
Învingătoare în lupta cu kilogramele. De la XXXL la M
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.09/03.03.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF