
În perioada estivală, contrar aşteptărilor, starea de bine ne este pusă la încercare nu doar de bolile specifice sezonului, ci şi de cele deja instalate, pe care căldura excesivă le agravează.
E cunoscut că vremea are un puternic impact asupra noastră, afectându-ne nu doar fizic, ci şi emoţiile. Aşa se face că, în cazul multor persoane, canicula, pe lângă disconfortul general creat, nu trece fără urmări supărătoare. Asta, întrucât în perioadele cu căldură excesivă multe dintre bolile cronice de care suferim ne dau de ştire, deseori pe neaşteptate, că n-am scăpat de ele. Fă în aşa fel încât să eviţi complicaţiile!
Afecţiuni cardiovasculare
După cum s-a constatat, incidenţa afecțiunilor cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, angină pectorală, aritmii, boală arterială periferică) este mai mare în perioadele caniculare. Se fac simţite prin oboseală, senzaţia de lipsă de aer, palpitaţii, dureri în piept. Se poate întâmpla însă ca simptomele să nu se manifeste nicicum până când boala nu se complică. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă efectuarea analizelor când apar simptomele, dar şi în absenţa acestora, în special în cazul persoanelor peste 50 de ani.
Cum previi
# Bea suficiente lichide, însă fără a exagera, fiindcă excesul poate fi la fel de dăunător precum lipsa acestora. Ascultă-ți organismului, chiar el îţi va indica de câtă apă are nevoie!
# Redu solicitările fizice, întrucât activitatea intensă perturbă serios funcţionarea organismului şi aşa suprasolicitat din pricina căldurii excesive.
# Elimină pe cât posibil grăsimile din dietă, măcar până când se va răcori.
# Nu umbla la orele amiezii cu capul descoperit.
Cistită
Deşi o afecţiune banală, netratată la timp şi în mod corespunzător, cistita atrage după sine complicaţii serioase, infecţia extinzându-se la rinichi.
Cum previi
# Bea cât mai multe lichide! Astfel, germenii nu vor stagna prea mult în vezica urinară. Dacă bei de 2-3 ori pe zi câte o jumătate de pahar de apă plată cu bicarbonat de sodiu stins cu un pic de suc de lămâie sau un strop de oţet, durerile şi mâncărimea din timpul micţiunii se atenuează considerabil.
# Evită să porţi toată ziua costumul de baie, chiar dacă e uscat, fiindcă slipul din lycra favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. După plajă, schimbă-l neapărat cu unul din bumbac.
# Evită, măcar pe durata supărătoarelor crize, să consumi cafea, ciocolată cu lapte, băuturi acidulate, sucuri de citrice şi să te ospătezi cu mâncăruri picante.
Amigdalită şi sinuzită cronică
Ne supără şi vara, nu doar în sezonul rece. De regulă, cel mai des ne potolim setea bând ceva de la frigider, iar pentru a ne răcori în zilele foarte călduroase, facem o baie în apă rece. Din pricina consumului de băuturi reci când afară este foarte cald, precum şi a schimbărilor bruşte de temperatură, amigdalita, virozele tractului respirator ori sinuzita pot recidiva.
Cum previi
# Evită băuturile reci, dar şi schimbările bruşte de temperatură.
Varice, tromboflebită
Pe caniculă, sângele devine mult mai vâscos, iar asta duce la creşterea presiunii asupra venelor, de unde apariţia riscului de complicaţii.
Atenţie: la ridicarea bruscă din poziţia şezând, creşte riscul desprinderii unui cheag de sânge!
Cum previi
# Odihnește-ți picioarele. De câteva ori pe zi, stai cel puțin 15-20 de minute cu ele ridicate la un unghi de 15-20 de grade.
# Poartă ciorapi elastici.
# Foloseşte geluri şi creme decongestive.
Afecţiuni gastrointestinale
E ştiut că vara problemele digestive se instalează mai uşor ori se acutizează în cazul în care deja există. Așadar, nu se poate bucura toată lumea de beneficiile consumului de legume şi fructe proaspete, pe care ni le oferă cu generozitate anotimpul cald. Celor care suferă de afecţiuni gastrointestinale (gastrită, ulcer gastric ori duodenal, enterită) o alimentaţie bogată în crudităţi le poate agrava problemele de sănătate.
Cum previi
# Renunță la mesele copioase! E mai bine să mănânci puțin și des.
# Consumă cât mai puţine alimente care provoacă aciditate (roşii, castraveţi, citrice), mâncărurile picante, condimentele.
# Evită lichidele reci, mai cu seamă când temperaturile sunt foarte ridicate, dar şi expunerea la soare, băuturile alcoolice şi acidulate, cafeaua, fumatul, stresul.
Disfuncţii ale glandei tiroide
Întrucât această glandă stimulează arderile, producând astfel încălzirea corpului – ceea ce vara nu este necesar –, canicula îi reduce semnificativ secreţia, iar din această cauză apar disfuncţiile. Manifestările sunt febră, transpiraţie abundentă, palpitaţii frecvente, schimbări de dispoziţie.
Cum previi
# Nu te expune radiaţiilor puternice din miezul zilei! E indicat să stai la soare de la orele 16-17 până spre seară.
Atenţie la medicamente!
Medicii ne atenţionează că în zilele caniculare medicamentele antihipertensive, diureticele şi cele care conţin hormoni tiroidieni dau reacţii adverse neaşteptate. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la administrarea lor dacă ne-au fost recomandate de medic, ci doar că va trebui să consultăm specialistul pentru eventuala ajustare a dozelor în zilele foarte călduroase.
Uneori, după 2-3 zile caniculare petrecute într-un oraş mare, te doboară oboseala, de parcă nu te-ai fi odihnit suficient. După părerea medicilor, asta li se întâmplă mai ales persoanelor care au avut leziuni la nivelul creierului sau boli infecţioase grave, copiilor şi vârstnicilor.
Citește și:
Bolile, o moștenire de familie
Busuiocul trateaza bolile de stomac
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.31/06.08.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com