
Statul vreme îndelungată la calculator, adică peste opt ore pe zi, te predispune la probleme de sănătate greu de tratat. Iată care sunt și cum le previi.
Durerile de cap, de umeri, brațe, picioare, dar și oboseala, vederea încețoșată sau problemele de concentrare sunt consecințele tensiunii musculare cauzate de poziția defectuoasă pe care o ai când muncești la birou. Iată cum să previi disconfortul declanșat de posibilele afecțiuni musculo-scheletale!
Afecțiuni ale coloanei
Poziția cocoșată la birou ți-a intrat în obișnuință? Mușchii din jurul coloanei vertebrale își pierd rezistența și nu își mai îndeplinesc rolul firesc de susținere. Nu întâmplător statisticile arată că majoritatea celor cu discopatii lombare au profesii sedentare. Dar cum orice învăț are și dezvăț, poți remedia această postură. E mai greu la început, dar în timp se va dovedi benefic pentru starea de sănătate în general. Mai bine schimbi scaunul decât coloana!
Sfat. Chiar dacă, până te obișnuiești, vei întâmpina disconfort, chiar dureri, e important să menții coloana dreaptă. Spătarul scaunului trebuie să fie drept și, de asemenea, să nu existe spațiu între spate și spătar. O pernă te ajută să păstrezi această poziție naturală și corectă în timpul șederii pe scaun. Ca să eviți poziția cocoșată, se recomandă să ții obiectele folosite frecvent cât mai aproape de tastatură.
Citește și: Ai dureri de spate? Geanta ta este unul din motive.
Dureri de picioare
Dacă ți-e mai confortabil să te lași mult pe spate, eventual cu picioarele întinse, ridicate pe un suport sub birou sau picior peste picior, renunță de azi la această poziție, până când nu apar varicele, circulația deficitară, genunchii dureroși, gambele și gleznele amorțite. Eliberează spațiul de sub birou pentru a avea loc suficient pentru picioare.
Sfat. Șoldurile să fie fixate cât mai mult pe scaun, iar tălpile să stea comod pe podea. Împinge cât mai mult posteriorul înspre spătar. Dacă ești scundă și nu ajungi la podea, coboară scaunul (e obligatoriu să fie ajustabil), ca poziția să devină firească. Distanța ideală dintre spatele genunchiului și scaun este de două degete. Coapsele ar trebui să fie aproape orizontale, iar gambele – verticale.
Citește și: Cum previi aparitia varicelor
Sindromul de tunel carpian
Dacă te plângi adesea de slăbiciune la nivelul degetelor, dureri intense, amorțeli, furnicături sau senzație de arsură în palme, s-ar putea să suferi de sindromul de tunel carpian. Simptomele pot fi temporare, afecțiunea nu este periculoasă, dar e deranjantă. Se întâmplă ca rezultat al unei presiuni constante pe nervii extremităților, o perioadă îndelungată (când tastezi puternic și forțezi încheietura sau când o menții în poziție vicioasă).
Sfat. Spațiul din fața computerului trebuie să fie suficient pentru a sprijini încheieturile atunci când folosești tastatura sau scrii ceva de mână. Nu este nevoie de cotiere, care te-ar încurca. Antebrațele să fie aproape orizontale pe masa de lucru, umerii – relaxați, brațele – lipite de corp, iar coatele – în unghi de 90 de grade.
Probleme cu ochii
Marginea de sus a monitorului trebuie să fie la același nivel cu ochii. Dacă e plasat altfel, se poate crea terenul propice unor afecțiuni ale văzului. Ajungi să suferi de dureri în spatele ochilor sau chiar să ai nevoie de ochelari.
Sfat. Imaginea de pe ecran trebuie să fie clară, fixă și fără reflexii (contrast inadecvat, lumină puternică în încăpere) sau distorsiuni. Plasează monitorul paralel cu orice sursă de lumină și la distanță de 45-70 cm de ochi. Îl poți regla întinzând mâna (distanță egală cu lungimea brațului) sau în funcție de cum se fixează privirea cel mai bine după ce te așezi în poziția corectă.
Citește și: Mici greseli care-ti strica ochii
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/20.11.2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Fotolia