Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Boli pe care le poți moșteni de la părinți

Boli pe care le poți moșteni de la părinți

Probabilitatea ca la un moment dat să suferi de depresie, hipertensiune sau osteoporoză este mai mare în cazul tău dacă ai în familie persoane care suferă de aceste boli.

Faptul că părinții sau bunicii tăi au avut ori suferă de o boală sau alta nu înseamnă neapărat că îi moștenești. Totuși, se știe că există multe afecțiuni care au o componentă ereditară. Iar dacă aceste boli afectează un membru al familiei, riscul ca și tu să fii la un moment dat atinsă de acea maladie este mai mare. Așadar, e bine să știi ce boli „circulă“ în familia ta, ca să iei măsuri la timp, înainte ca sănătatea să-ți fie afectată. Hai să vedem care sunt problemele de sănătate pe care le-ai putea moșteni din familie și ce să faci ca să te protejezi!

Colesterol mărit

Dacă în familia ta există una sau mai multe persoane care au nivelul colesterolului ridicat, este indicat să fii foarte atentă la alimentație (să reduci grăsimile) și la stilul de viață (să faci frecvent mișcare). Valoarea mare a colesterolului poate avea cauză genetică, situație în care e vorba de hipercolesterolemie familială. S-a constatat că 50% din copiii ai căror părinți au această afecțiune moștenesc boala. Iar colesterolul mărit crește riscul maladiilor cardiovasculare. Fă-ți periodic analize de sânge ca să știi exact nivelul colesterolului tău, iar dacă acesta tinde să urce, nu ezita să-ți modifici alimentația și stilul de viață: mai multe fructe și legume, cantitate redusă de grăsimi și carbohidrați, mișcare regulată etc.

Migrene

Probabilitatea să te afecteze migrenele este de 70-80% dacă mama ta suferă de aceste cumplite dureri de cap. Conform cercetătorilor, cefaleea severă este cauzată de o genă defectă, care poate fi transmisă urmașilor. Dacă te chinuiesc migrenele, evită pe cât posibil factorii care declanșează crizele: lumina puternică, consumul anumitor alimente (cafea, ciocolată, brânză, citrice), oboseala și stresul intens. De asemenea, este bine să știi că dezechilibrul nivelului hormonal din perioada ciclului menstrual declanșează migrenele, iar ginecologul te poate ajuta să rezolvi această problemă.

Hipertensiune arterială

În aproximativ 50% din cazuri, hipertensiunea arterială este ereditară. E suficient ca unul din părinți să sufere de tensiune arterială mărită ca probabilitatea să dezvolți și tu afecțiunea să fie mare, iar dacă ambii părinții au această problemă, riscul să-i moștenești ajunge la 75%.

Din fericire, poți întârzia apariția bolii dacă ții sub control factorii de risc: surplusul de greutate, fumatul, stresul, consumul excesiv de sare, sedentarismul.

Reține că această boală evoluează fără simptome, așa că este indicat să-ți verifici periodic tensiunea arterială!

Osteoporoză

Ereditatea joacă un rol important în apariția osteoporozei. Așadar, trebuie să fii foarte atentă dacă mama sau bunica maternă au suferit o fractură cauzată de osteoporoză, întrucât după instalarea menopauzei ești de două ori mai expusă riscului să te confrunți cu o fractură de col femural decât femeile care nu au această boală.

Poți preveni pierderea de masă osoasă consumând alimente bogate în calciu și practicând regulat o activitate fizică.

Depresie

Cercetările genetice arată că depresia poate fi moștenită, dar asta nu înseamnă că, dacă o persoană din familia ta a suferit sau este afectat de depresie, te vei confrunta obligatoriu cu această problemă. Totuși, faptul că ai antecedente familiale crește riscul să fii afectată de depresie la un moment dat pe parcursul vieții.

Important este să te informezi despre această boală și să știi ce poți face ca să te protejezi.

Afecțiuni ale inimii

Maladiile coronariene pot fi ereditare. Dacă unul din părinții suferă de o boală cardiacă, riscul să fii afectată de o asemenea maladie crește de 1,5-2 ori. În cazul în care o persoană din familie a suferit un atac de cord la o vârstă tânără, atunci cel mai probabil boala a fost moștenită.

Diminuezi riscul de a te îmbolnăvi eliminând factorii periculoși, precum surplusul de greutate, fumatul și lipsa de mișcare. Fă-ți regulat controale medicale și analize de sânge ca să depistezi la timp eventualele probleme cardiovasculare!

Diabet de tip II

Dacă unul din părinți are diabet de tip II, riscul ca și tu să suferi de această afecțiune este de 15%. În schimb, dacă amandoi sau mai multe rude apropiate se confruntă cu această maladie, riscul ca și tu să dezvolți boala crește până la 75%.

Nu trebuie să uiți că diabetul este una dintre afecțiunile care la început evoluează fără simptome. Ca să-l depistezi din vreme, trebuie să-ți măsori periodic glicemia. După vârsta de 45 de ani, ar fi bine să-ți faci această analiză de sânge măcar o dată pe an. Poți preveni diabetul de tip II eliminând factorii de risc: surplusul de greutate, sedentarismul, excesul de carbohidrați (pâine, dulciuri, zahăr, cartofi, paste făinoase, orez).

Varice

Ereditatea joacă un rol foarte important în apariția acestora. Dacă unul din părinți suferă de varice, riscul ca și tu să fi afectată de ele este mai mare decât la persoanele în a căror familie nu există această boală. Cum poți preveni varicele?

* Încearcă să-ți menții greutatea între valorile normale pentru înălțimea ta.

* Evită să stai vreme îndelungată pe scaun: fă pauză la fiecare oră dacă ai muncă de birou.

* Nu te expune mult timp căldurii (soare, saună, epilare cu ceară caldă etc.).

* Fă multă mișcare – este o modalitate excelentă de a menține tonusul venelor.

Ereditatea și cancerul

Cancerul nu este considerat o boală ereditară. Totuși, unele tipuri precum cel de sân, de ovare și de colon sunt declanșate de factorii ereditari. Potrivit studiilor, doar 5-10% din cazurile de cancer sunt legate de o predispoziție genetică.

Este bine să știi că, dacă o mamă este diagnosticată cu cancer mamar înainte să împlinească 40 de ani, riscul ca fiica ei să sufere de aceeași boală este de trei ori mai mare. În această situație, se recomandă ca, după vârsta de 20 de ani, fiica să meargă anual la medicul ginecolog pentru examinarea sânilor, iar după 40 de ani, să solicite în fiecare an efectuarea unei mamografii.

Citește și:

Bolile, o moștenire de familie

Boli ce se acutizează când e cald

Cancerul poate fi oprit

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/20.08.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns