
Adulții care nu au fost vaccinați de mici și care au imunitatea slăbită pot face oreion, rubeolă, pojar, varicelă sau scarlatină.
La maturitate, bolile contagioase ale copilăriei sunt chiar mai agresive, cu manifestări de lungă durată și complicații severe, precum pancreatita, otita, sinuzita, meningita, artrita ori diferite infecții cutanate. Pericolul crește direct proporțional cu bolile cronice de care suferi. Iată care sunt afecțiunile cu pricina și cum să le faci față.
Pojar
Simptomele sunt aceleași, indiferent de vârstă. Mai întâi faci febră, apoi se declanșează tusea, curge nasul și se înroșește, se produce umezirea excesivă a ochilor. După două, trei zile, apar în gură pete albe lăptoase. La scurt timp, eczeme de pojar se răspândesc pe tot corpul, în special pe trunchi, gât și brațe. Dacă nu ai avut când ai fost copil, sunt mari șanse să iei boala la vârsta adultă. Simptomele sunt mai ușoare dacă nu ai alte probleme de sănătate. Riscul de complicații îl au cei foarte tineri și vârstnicii, dar mai ales persoanele cu sistemul imunitar șubred. Una dintre manifestările grave este pneumonia. Pojarul este periculos, de asemenea, pentru gravide.
Rubeolă
Este una dintre bolile prin care trec majoritatea copiilor. La risc sunt adulții care nu s-au imunizat în urma bolii, nici n-au fost vaccinați (ambele situații oferă protecție contra infecției ulterioare). Sunt rare cazurile când cei care au avut varicelă în copilărie păstrează virusul latent în organism. Spre deosebire de vin, care devine mai bun pe măsură ce se învechește, în cazul varicelei, manifestările se înrăutățesc considerabil dacă faci boala la maturitate. Printre primele simptome se numără febra, mâncărimea, durerile de cap şi oboseala. Dacă la copii disconfortul ține câteva zile, la adulți se impune deseori spitalizarea. Complicațiile sporesc riscul de pneumonie, de inflamare a creierului, otită, sinuzită, sângerări, hepatită autoimună.
Oreion
Dacă te doare capul, te simți slăbită, obosită, indispusă, ai frisoane, nu ești imunizată și simți durere în timpul mestecatului (din cauza inflamării glandelor salivare), atunci poate fi vorba de una din bolile copilăriei – oreionul. Printre manifestări sunt senzația de gură uscată și durerile musculare sau articulare. Oreionul se transmite pe cale aeriană, ceea ce înseamnă că poate pătrunde în organism prin picături de salivă sau mucus de la persoana infectată, prin strănut, conversație sau respirație, mai ales în locuri aglomerate (lift, baruri). Poate fi luat și dacă folosiți în comun tacâmurile ori cana. Printre complicațiile lui severe sunt encefalita, atrofia testiculară (cu risc de sterilitate), inflamarea ovariană (semnul este durerea abdominală). Soluția preventivă este vaccinarea antioreion, care protejează în peste 90% din cazuri.
Scarlatină
Dintre bolile copilăriei, aceasta este cea mai rară la adulți. Totuși, este și cea pe care, spre deosebire de varicelă sau rujeolă, dacă o ai de mic, nu este o garanție că nu o vei repeta. Se întâmplă ca în cazul guturaiului și vaccinului antigripal: chiar dacă te imunizezi, sistemul de apărare al organismului nu rezistă la toate tulpinile acestei infecții. Frecvent, scarlatina începe cu o creştere bruscă a temperaturii până la 38,3-40 de grade, care poate dura mai multe zile. La câteva zile de la debut, apare pe limbă un strat de depuneri de culoare albă, iar papilele se măresc semnificativ. Alte simptome sunt înroşirea gâtului şi inflamarea, dublate de mărirea amigdalelor, ce provoacă dureri severe în gât. Apar, de asemenea, erupţii cutanate cu aspect de mici umflături roșii, pe piept și abdomen, care se răspândesc pe faţă, spate, braţe şi picioare. Erupţia poate persista de la două până la șapte zile şi trece prin descuamarea pielii, fără să lase urme. Scarlatina poate da complicaţii cardiace, renale şi articulare.
Varicelă
În popor i se mai spune vărsat-de-vânt. Este o boală de natură infecțioasă, contagioasă, produsă de același virus responsabil de zona zoster. Se manifestă prin erupție sub formă de vezicule, ce apar în valuri succesive. Mai întâi se văd pe trunchi, sub formă de bubițe roșii, care devin vezicule lichide și ulterior se acoperă de cruste. Erupția poate să apară și în gură, interiorul pleoapelor sau pe mucoasa anală și genitală. În primele trei zile mai pot apărea febră, dureri de cap, dureri musculare, răgușeală, tuse productivă, secreții nazale abundente. Cele mai frecvente complicații sunt stările de confuzie, deshidratarea, pneumonia, sângerările, durerile de cap ca semn al encefalitei, infecțiile osoase și articulare.
Citește și:
Boli pe care le poți moșteni de la părinți
Alimente care accelereaza metabolismul
Bolile, o moștenire de familie
Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Guliver/Thinkstock