Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Bolile si afectiunile care determina pierderea podoabei capilare

Bolile si afectiunile care determina pierderea podoabei capilare

Practic este normal că părul să cadă, dar dacă ritmul de pierdere al firelor de păr creşte şi este mare, zilnic, la mijloc pot să fie o serie de afecţiuni şi probleme de sănătate, unele minore, altele grave. De ce-ţi cade părul? Iată principalele afecţiuni care determină căderea părului.

Căderea părului poate apărea după sarcină, în urmă operaţiilor, a scăderii masive în greutate sau a stresului extrem. Se mai poate întâmplă şi atunci când te speli foarte des pe cap sau foloseşti produse dure şi nepotrivite. Femeile vor vedea o intensificare a căderii părului la 3 săptămâni – 6 luni de la un eveniment stresant.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2015/01/15/ti-cade-parul-1.jpgCaderea părului este cauzaţă şi de unele medicamente, precum antidepresivele sau imunosupresoarele.

O altă categorie de factori care poate duce la căderea părului sunt multipli factori ereditari. Căderea părului poate să fie şi genetică, atât la femei cât şi bărbaţi. Genă se moşteneşte atât de la mamă, cât şi de la tata şi efectele pot să se vadă chiar de la 20 de ani, fie pe o parte a scalpului, fie pe toată suprafaţa sa. Dermatologii pot să facă ţeste de sânge pentru a determină ereditatea, iar căderea părului se poate atenua prin aplicarea unei soluţii pe bază de minoxidil, ceea ce nu este recomandat în caz de sarcină sau alăptare.

Hipotiroidism este unul din motivele principale care pot să ducă la caderea masivă a părului. Milioane de oameni suferă de boli ale tiroidei. Atunci când corpul produce prea puţin hormon tiroidal, apăr probleme de inimă, starea de spirit are de suferit şi metabolismul. Dacă ai hipertiroidism, este afectată starea de energie, creşterea părului, a unghiilor şi starea pielii. Hipotiroidismul duce şi la stări de greaţă, constipaţie, oboseală, depresie şi lipsă de concentrare, problemă fiind comună mai ales în cazul femeilor de peste 50 de ani.

Hipertiroidismul, o altă afecţiunie a tiroidei, duce la pierderi inexplicabile şi rapide de greutate, nervozitate, diaree, piele umedă, slăbiciune musculară şi căderea părului.

Lupus este o boală autoimună cronică, ce afectează în special femeile cu copii mici sau chiar însărcinate, cauzând oboseală extremă, dureri de cap, ulceraţii bucale, dureri şi articulaţii umflate. Multe persoane prezintă o iritaţie în formă de fluture pe faţă, dureri de piept, anemie. Boala duce şi la căderea părului şi iritaţii ale scalpului. Testele de sânge arată dacă o persoană suferă într-adevăr de această boală sau nu, fiind nevoie de tratamente specifice.

Deficitul de fier este o altă cauză care poate duce la căderea masivă a părului. Femeile care au parte de un ciclu menstrual abundent şi care nu consumă destule alimente bogate în fier au această problemă.  Oboseală extremă, slăbiciunea, pielea palidă, migreele, dificultatea de concentrare, mâinile şi picioarele reci şi căderea părului sunt semne de anemie.

Soluţia stă într-o dietă bogată în fier: carnea roşie, peştele, legumele cu frunze verzi, cereale fortifiate şi fasolea sunt alimentele de bază. Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi.

Sindromul ovarului polichistic. Această suferinţă duce la apariţia părul facial, cicluri menstruale neregulate, acnee şi chisturile ovariene. Părul de pe cap poate să se subţieze considerabil sau să cadă abundent.

Probleme cu pielea scalpului sunt şi ele pe lista cu factori care duc la căderea părului. Un scalp nesănătos îngreunează creşterea foliculilor de păr. Dermatită seboreica, psoriasizul şi infecţiile fungice pot duce la căderea părului. Celulele epidermei nu mai funcţionează cum trebuie, apare mătreaţă, scalpul este iritat, părul se îngrăşa foarte repede sau, din contra, pielea este foarte uscată. Un test dermatologic va arată boală de piele de care suferi, astfel încât să urmezi tratamentul indicat, ce poate constă atât în păştile, cât şi în şampoane şi creme speciale.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns