
Noiembrie este ultima lună de toamnă, dar o lună plină de bucurii. Dacă septembrie și octombrie ne-au răsfățat cu bogăția de legume și fructe, noiembrie este ceva mai sobru, dar nici pe departe sărac.
Noiembrie este luna în care ne pregătim pentru iarnă, așa că în noiembrie trebuie să creștem aportul de vitamine și, mai ales, de vitamină D, pentru că avem din ce în ce mai puțin soare. Crește nevoia de grăsimi, iar cele sănătoase sunt pe primul plan. Mâncărurile devin ceva mai consistente, pentru că zilele reci și scurte obligă organismul la un consum mai mare de energie.
Concentrează-te asupra imunității, printr-o alimentație care să o susțină și să asigure bariere naturale de protecție. Alimentele lunii noiembrie fac toate astea!
Dovleacul a fost și rămâne în sezon și nu trebuie să-ți lipsească din meniu! Este plin de vitamine, minerale și fibre. Are apa și o grămadă de antioxidanți prețioși. Dovleacul rămâne în meniu până în ianuarie și este unul din alimentele care te ajută să treci peste sezonul rece.
Castanele sunt fructele lunii noiembrie. Sunt bogate în amidon, au puține grăsimi, sunt sărace în proteine, dar au fibre, vitamine și minerale. Se potrivesc în mâncăruri dulci sau sărate, sau pur și simplu mâncate că atare, după ce au fost coapte. Sunt ideale în sosuri și supe, dar și în preparatele dulci, și merg de minune împreună cu carnea de porc.
Țelina este una din legumele minune. Este bună în supă, este bună coaptă, simplă sau combinată. Este bună crudă, este bună fiartă, este bună piure sau călită în ulei. Este bună oricum, și este și foarte sănătoasă.
Noiembrie este luna verzelor. Fie că este vorba despre cea albă – încă proaspătă, fie că este vorba despre cea roșie sau despre varză de Bruxelles. Varză poate fi preparată în fel și chip, este gustoasă, sănătoasă și accesibilă. Varză este o prețioasă sursă de minerale și vitamine, are fibre și antioxidanți. Practic este una din legumele de bază ale lunii noiembrie și decembrie.
Hreanul este antibiotilul natural oferit de mamă-natură în noiembrie. Rădăcină de hrean are proprietăți antibiotice, antiinflamatoare și afrodisiace. în cantități mici, hreanul se recomanda și pentru stimularea poftei de mâncare. Rădăcină de hrean conține foarte multă vitamină C și minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu.
Ai mâncat supă de păstârnac? Dacă nu este timpul să o încerci. Această rădăcină albă și aromată este o sursă excelentă de minerale și vitamine. Practic nu trebuie să lipsească din dietă și se găsește în stare proaspătă (pentru că se păstrează ușor), până la finele lui martie.
Pe lista cu bucurii de noiembrie este luna în care reapar citricele. Toate sunt proaspete și la discreție. Citricele rămân cea mai bună sursă de vitamină C în perioadă rece din an.
Gutuile sunt în plin sezon. Aceste minunate fructe încheie recolta de toamnă. Crude sau preparate (coapte sau alături de carne), gutuile sunt pline de zaharuri sănătoase, vitamine (A, B și C) și o bună sursă de antioxidati.
Rămân în sezon merele, nucile și toate celelalte fructe uleioase. Sunt încă la dispoziția noastră perele, dar ne putem bucură și de conopidă și broccoli, precum și de ciuperci, care trec, în noiembrie prin perioada lor de glorie.
Acestea sunt bucuriile lui noiembrie. Nu le rata!
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/