Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cancerul de san ereditar poate fi prevenit

Cancerul de san ereditar poate fi prevenit

Statistica clinica arata ca 10% din cancerele de san sunt mostenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni aparitia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA, care identifica mutatii ale genelor BRCA 1 si BRCA 2, responsabile de aparitia cancerului de san si indica probabilitatea statistica de a face boala in urmatorii ani.

Testul genetic BRCA este indicat doar pentru femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de san ereditar. In aceasta categorie se incadreaza rudele de gradul I ale persoanelor care au dezvoltat cancer de san inaintea varstei de 40 de ani, ale femeilor cu cancer de san bilateral, precum si ale celor care au avut cancer de san asociat cu alte tumori ovariene maligne.

Studiile epidemiologice au demonstrat ca riscul de a suferi de aceasta boala este de 4 ori mai mare decat cel al populatiei generale, risc calculat la 12%, daca o persoana are doua rude de gradul I  care au suferit de cancer mamar.  Daca o singura ruda de gradul I a avut aceasta boala, atunci riscul persoanei este de doua ori mai mare decat cel al populatiei generale.

Pretul unui test genetic BRCA este de aproximativ 4.000 lei si nu este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Un rezultat negativ inseamna ca nu exista o mutatie a genelor BRCA, ceea ce reduce riscul de a suferi de cancer de san la nivelul de risc al populatiei generale, iar un rezultat pozitiv indica existenta unei mutatii a genelor BRCA, ceea ce creste riscul de a face cancer mamar.

  • Meniu contra cancerului de san

Lunad in calcul varsta si istoricul cancerului de san din familie, riscul unei femei de 40 de ani de a face cancer de san este de aproximativ 20%, creste la 50% la o femeie de 50 de ani, pentru ca la femeile cu varsta de 60 de ani, cu mutatii ale genelor BRCA, riscul sa fie de aproximativ 55%.

Cum poate fi prevenit cancerul mamar ereditar?

Odata stabilita prezenta mutatiei BRCA la o femeie, masurile de supraveghere clinica si de investigatie paraclinica de tipul ecografie, mamografie, RMN-ului mamar trebuie sa fie mai frecvente pentru descoperirea bolii intr-un stadiu incipient, cand sansele de vindecare sunt mult mai mari sau mastectomia profilactica.

Acesta interventie este din ce in ce mai practicata avand in vedere posibilitatile de reconstructie mamara dupa extirparea sanilor chiar in cadrul aceleiasi operatii, cu rezultate estetice foarte bune. "De asemenea, ovariectomia este mai usor acceptata astazi deoarece exista  posibilitatea indepartarii ovarelor prin chirurgie minim invaziva, adica prin chirurgia laparoscopica”, afirma conf. dr. Ion Daniel, medic primar in chirurgie generala si seful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.

In Romania, una din opt femei risca sa dezvolte cancer de san, iar la nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este depistata cu aceasta boala.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns