
Cancerul este o boală terifiantă, care omoară milioane de oameni, însă, descoperită în primele stadii, poate fi tratată. Câteva analize simple făcute anual îți pot salva viața.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, în 2030, 13,2 milioane de oameni vor muri anual de cancer. Este o estimare sumbră, dar care poate fi combătută prin acțiunea fiecăruia dintre noi. Informarea este cheia prevenției și detectării precoce a cancerului.
Deși se spune că această boală nu are vârstă, gen, rasă sau stare socială, statisticile ne arată că anumite forme de cancer sunt mai des întâlnite la anumite categorii de vârstă. Vă invit să vedem pentru ce tip de cancer există un risc crescut la fiecare categorie de vârstă și ce putem face pentru a preveni această teribilă boală.
20 de ani
Cancer de col uterin
În ultimii ani, incidența acestui tip de cancer a crescut foarte mult la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin apar la femeile care au fost anterior infectate cu virusul papiloma uman (HPV). Cancerul de col uterin evoluează lent, dar sigur dacă nu e descoperit la timp. În primele stadii, celulele colului uterin se modifică. Aceste modificări pot fi lesne detectate prin testul Babeș-Papanicolau. Însă HPV nu este singurul factor de risc, fumatul, modificările hormonale, infecția cu chlamydia și chiar folosirea îndelungată a pilulelor contraceptive sunt pe lista factorilor favorizanți. Țara noastră ocupă primul loc în Europa atât la incidența cancerului de col uterin, cât și la mortalitatea provocată de această afecțiune.
Semne alarmante
Semnele care pot anunța acest cancer pot fi ușor trecute în categoria „se mai întâmplă, nu-i nimic grav“, însă e bine să știi care sunt și să mergi la medic imediat ce apar.
- Sângerări între menstre
Durere sau sângerări la contactul sexual
Uscăciune vaginală
Dureri de picioare sau umflături
Mici dureri de spate
Oboseală
Soluții de prevenire
Vaccinează-te împotriva HPV și folosește prezervative pentru contactele sexuale cu parteneri ocazionali.
Fă-ți testul Papanicolau în fiecare an.
„Îmi doream de multă vreme un copil și soarta mi-a împlinit visul, care avea să se transforme în scurt timp într-un coșmar. Eram însărcinată în două luni când am început să sângerez. M-am dus urgent la medic și acolo… stupoare! După ce mai mulți medici s-au consultat între ei, au zis că trebuie să fac o biopsie și chiuretaj pentru că sarcina nu mai era viabilă. Biopsia a scos la iveală că aveam cancer de col uterin. Sarcina m-a salvat. Am 27 de ani, dar acum înțeleg cât de important este testul Babeș-Papanicolau, chiar dacă ești tânără, pentru că boala nu are vârstă!“ Doina
30 de ani
Cancer de sân
Incidența cancerului de sân este în continuă creștere, iar vârsta la care apare este din ce în ce mai mică. Multe femei aflate în perioada fertilă, 30-40 de ani, descoperă sub diverse forme că au cancer de sân. Unele au în istoricul familial această boală, altele nu. Psihologii spun că există o cauză emoțională a bolii, legată de maternitate, dar nimeni nu poate spune cu precizie cine-i vinovatul. Chiar dacă incidența crește, există și o rată mare de vindecare. Azi, poți să nu mai mori din pricina cancerului, cu condiția să-l depistezi din vreme. Luat din pripă, metodele terapeutice sunt eficiente. Cancerul nu evoluează în câteva zile, întotdeauna există timp pentru control, a doua opinie și intervenție.
Impactul psihologic
Cancerul de sân e mai mult decât o boală, el atentează la feminitatea femeii, la sexualitatea ei. Extirparea unui sân este echivalentă cu mutilarea ei. De aceea, este foarte importantă consilierea psihologică în timpul și, mai ales, după încheierea tratamentului.
Soluții de prevenire
Autopalparea rămâne un mod de depistare important.
Dacă ai în familie cazuri de cancer de sân, e bine să vorbești cu medicul tău ginecolog.
Încearcă să ții greutatea sub control, mai ales dacă ai tendință să acumulezi țesut gras în jurul taliei.
Mișcarea face diferența. Studiile au arătat că 30 de minute de exerciții fizice contribuie semnificativ la reducerea riscului apariției cancerului și, în principal, a celui de sân.
Consumă foarte multe fructe și legume proaspete, în special crucifere și, mai ales, broccoli. Aceste legume conțin antioxidanți importanți ce împiedică celula canceroasă tipică pentru cancerul de sân să se dezvolte.
Renunță la alcool. Consumul unei cantități mai mari de o măsură pe zi (50 ml tărie, 200 ml vin sau bere) crește riscul apariției cancerului.
Dacă ai copii, alăptează-i! Respectându-le funcțiile și menirea, sânii își vor păstra mai ușor sănătatea.
O dată pe an, fă o ecografie sau o mamografie, după caz. Aceste analize pot depista în stadii incipiente tumorile. Afecțiunile mamare în faze incipiente nu au simptome și tocmai de aceea e important să faci controale de rutină.
Semne îngrijorătoare
- Noduli la unul sau la ambii sâni
Modificarea dimensiunii sau formei sânului
Modificarea culorii pielii la nivelul sânului
Modificarea sfârcului: înroșire, cruste, inversare, secreții.
Mamografia ta, o șansă pentru ea!
Pentru o mamografie efectuată contra cost, Asociația OncoHelp oferă cadou unei femei defavorizate social, cu venituri reduse sau fără venituri, din Regiunea de Vest un voucher pentru o mamografie gratuită.
Campania „Help25“ este destinată conştientizării şi informării cu privire la cancerul la sân, precum şi pentru strângerea de fonduri necesare achiziţionării unui mamograf pentru Asociaţia OncoHelp.
Navigator medical
La Donna Medical o găsești pe Victoria Asanache, navigator de pacienți oncologici, care îți poate oferi sprijin clinic și educativ pe tot parcursul luptei cu boala.
„Am 34 de ani și vara trecută am aflat că am cancer la sân. Am simțit un nodul suspect și am mers la medic. Inițial, mi-au spus că e un lipom și că nu trebuie să mă îngrijorez. Un alt medic mi-a spus că poate fi ceva inflamator și mi-a dat un unguent antiinflamator și antibiotic, dar că, dacă într-o lună nu apărea nicio modificare, trebuia să fac alte investigații. N-a cedat. Am făcut ecografie și era cancer. Norocul meu a fost că era bine încapsulat și mi-a fost scos doar un sector. Am urmat chimio- și radioterapie. Mi-a fost foarte greu în prima săptămână de la aflarea veștii, apoi am zis că am două soluții: să lupt sau să cad în depresie. Am ales să lupt. În continuare merg la control și recomand tuturor femeilor să facă acest lucru.“ Maria
40 de ani
Cancer pulmonar
Dacă acum câțiva ani, cancerul de plămâni era frecvent întâlnit la 60-70 de ani, azi el are o incidență mai mare după 40 de ani, în special la femei. Statisticile arată că acest cancer omoară la nivel mondial mai multe femei decât cel de sân. Dar, dacă e descoperit la timp, rata supraviețuirii crește cu 80%.
Soluții de prevenire
Spune stop fumatului! Deși există și persoane nefumătoare care fac acest tip de cancer, cele mai multe cazuri au drept cauză fumatul. Inclusiv fumatul pasiv crește riscul pentru această boală.
Fă sport. Oxigenarea organismului ajută la eliminarea radicalilor liberi și toxinelor.
Învață să respiri corect și profund. Capacitatea pulmonară se poate îmbunătăți prin exercițiu.
Slăbește! Țesutul adipos este în directă legătură cu radicalii liberi, dar și cu dificultatea de mișcare și, prin urmare, de respirare la capacitate maximă.
Dacă ai simptomele de mai jos, mergi să faci o radiografie!
Simptome alarmante
- Tuse frecventă și spută în cantitate mare
Dificultăți de respirație
Răgușeală
Dureri în piept
Cancer de colon
Cancerele de colon şi rect reprezintă 15% din cancere și sunt a doua cauză de deces prin cancer în lume. Totul poate începe de la un mic polip. Riscul de a dezvolta acest tip de cancer crește începând cu vârsta de 50 de ani, deși, în ultimii ani, cazurile sunt tot mai frecvente înainte de această vârstă. Cei care suferă de colită de fermentație sau colon iritabil sunt mai predispuși să dezvolte acest tip de cancer și ar trebui să meargă la control după vârsta de 40 de ani. Diagnosticul poate fi pus în urma unei colonoscopii sau a clismei cu bariu.
Soluții de prevenire
Adoptă o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre, dar evită alimentele care te balonează (varză, broccoli, conopidă, fasole) și pune accentul pe cele cu mulți antioxidanți și pe lactate fermentate, care îmbunătățesc flora și stimulează digestia. Consumă carne roșie de două ori pe săptămână sau mai rar.
Renunță la fumat. Fumul irită nu doar stomacul, ci și mucoasa intestinului.
Simptome alarmante
De foarte multe ori, simptomele nu există, alteori sunt doar ocazionale.
- Sânge în scaun
O schimbare a tranzitului intestinal (constipație sau diaree)
Balonări sau dureri abdominale
„Anul trecut, cu puțin înainte să împlinesc 40 de ani, am fost diagnosticată cu cancer la colon. Nu mă durea nimic, singurul simptom care m-a alarmat a fost un scaun cu sânge. Am mers la medicul gastroenterolog, dar, pentru că a fost un singur episod, mi-a spus să nu mă îngrijorez. Am ajuns la urgență cu o altă problemăși un medic rezident, căruia îi povestisem toate problemele din ultima vreme, mi-a recomandat o colonoscopie. Și eu simțeam că trebuie să fac investigația aceasta. M-am operat, am făcut chimioterapie și acum fac radioterapie. Indiferent de vârstă, orice lucru ciudat care se întâmplă trebuie investigat. Dacă e o alarmă falsă, cu atât mai bine, dar, dacă nu e, atunci poși să-și salvezi via]a.“ Anca
Adela Szentes, psihoterapeut Asociația Anais
Oferim suport psihologic pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân și de col uterin, dar, în limita locurilor disponibile, primim și femei diagnosticate cu alte forme de cancer. Organizăm la sediul nostru ședințe terapeutice de grup gratuite. Cred că nu e suficient să te duci la oncolog. Când suferi de cancer, nu doar corpul suferă, ci și sufletul. De ce n-ai încerca să-ți tratezi și psihicul în aceeași măsură? Ca să ajungi la vindecare și la remisie, trebuie să combini tratamentul cu psihoterapia, cu nutriția, cu un stil de viață nou, cu mișcarea. Așa te redescoperi și viața ta se resemnifică. Aici, doamnele întâlnesc alte doamne cu același diagnostic sau cu altul, pot învăța una de la cealaltă foarte multe lucruri, la ce doctori să mai meargă, ce analize să-și mai facă (de multe ori, medicul nu mai are timp să explice tot ce vor și au nevoie ele să știe). Se cunosc, se autocunosc, află în ce stadii sunt, pot să-și compare propria durere cu a altora. În cadrul grupurilor facem art-terapie, terapie cu flori, exerciții de autocunoaștere, dar învață și cum să se relaxeze. Se discută și probleme de actualitate ale vieții lor. Divorțul, din păcate, apare destul de frecvent și este un lucru foarte dureros. Avem o broșură cu sfaturi generale, sfatul unui psiholog pentru o femeie care a primit vestea acestui diagnostic, informații despre drepturile legale pe care le au aceste femei, cum ar fi dreptul la însoțitor și la indemnizație, de unde se obțin actele necesare și multe altele. Broșurile sunt distribuite pacientelor în parteneriat cu spitalele de specialitate din București. Dacă ai nevoie de ajutor, poți suna la 0733.948.296.
Breast Test
Este o aplicație gratuită care te învață cum și când să-ți autoexaminezi corect sânii pentru a detecta primele modificări ce pot semnala chiar și o formă de cancer. Este disponibilă gratuit în Apple Store, Google Play și Windows Store. Aplicația are un scop educativ și include și un „Jurnal al menstruațiilor“, ce poate fi personalizat cu detaliile fiecărei femei, notițe și alerte. Aplicația conține imagini explicative și indicații care permit oricărei femei să realizeze acasă o autoexaminare corectă a sânilor și astfel să depisteze din timp posibilele modificări ce pot semnala chiar și o formă de cancer, îndemnând femeile prin alerte să facă examinarea lună de lună. O autoexaminare corectă a sânilor ajută femeile să depisteze din timp chisturi sau alte probleme ale sânilor, între controalele medicale periodice. Sursă: Asociația Anais
Citește și:
Reguli impotriva cancerului de piele
Obezitatea, factor favorizant pentru cancer
Adevărat și fals despre cancer
Articol preluat din ediția de noiembrie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Guliver/Thinkstock