Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Cancerul uterin va putea fi detectat inainte de aparitia simptomelor

Cancerul uterin va putea fi detectat inainte de aparitia simptomelor

Cercetatorii de la University College din Londra au creat un dispozitiv cu ultrasunete capabil sa detecteze cancerul uterin cu cateva luni sau chiar ani inainte de aparitia primelor simptome. Noul aparat este capabil sa detecteze primele tumori canceroase aparute in uterul unei femei care se simte perfect sanatoasa cand efectueaza aceste teste. Dispozitivul masoara grosimea peretilor uterului, generand o imagine computerizata a acestora, care permite detectarea tumorilor aparute chiar si in stadiu incipient. Medicii britanici considera ca aparatul va putea fi folosit in cadrul testelor de rutina la care sunt supuse femeile expuse riscului de a se imbolnavi de cancer uterin.

Studiul britanicilor a fost realizat pe un esantion de 96 de femei. In peste 80% din cazuri, cancerul uterin a fost detectat inainte ca pacientele sa prezinte primele simptome, cum ar fi hemoragia. Teoretic, daca maladia este depistata intr-un stadiu incipient, femeile au sanse de supravietuire substantial mai mari, deoarece medicii le pot administra tratamente eficiente care sa opreasca raspandirea tumorilor in organism.

Cancerul uterin apare in special la menopauza, afectandu-le de regula pe femeile cu varste cuprinse intre 60 si 69 de ani. Femeile sunt mai expuse in fata riscului de cancer uterin atunci cand concentratia de estrogen din sange atinge un nivel ridicat. Nivelul hormonului estrogen este mai scazut in timpul sarcinii, din acest motiv femeile care au mai putini copii (sau deloc) sunt expuse la actiunea acestei substante pentru o perioada mai indelungata. Si femeile supraponderale prezinta o concentratie mai mare de estrogen in organism, deoarece tesuturile lor adipoase transforma alte tipuri de hormoni in estrogen.

Comparativ cu anii 1970, numarul cazurilor diagnosticate a crescut cu peste 50%, specialistii in domeniu punand aceasta crestere pe seama evolutiei obezitatii si a faptului ca femeile au tot mai putini copii. Din cauza cresterii alarmante a numarului de femei diagnosticate cu cancer uterin, medicii le indeamna pe femei sa se testeze cu regularitate impotriva acestei maladii, asa cum o fac in cazul cancerului mamar si a celui cervical.

  • Sursa: www.mediafax.to.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus