Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Cand ai fost ultima oara la un control medical?

Cand ai fost ultima oara la un control medical?

Asaza-te, relaxeaza-te si intreaba-te: care este boala de care te temi cel mai tare, de care ti-e groaaaza? Care este? Cancerul? Paralizia? Sterilitatea? SIDA? Diabetul? Orbirea? Nebunia? Senilizarea? Cocosarea? Sau care e spaima ta cea mai mare?

Dupa ce ti-ai definit teama, scrie negru pe alb numele acelei suferinte. Gata? Ei, si acum, ce ai de gand sa faci ca sa nu te loveasca? Pentru ca, oricat de infioratoare ar fi ea, sa stii ca la ora actuala exista alte solutii, nu ca pe vremea bunicii sau chiar a mamei tale.

Articol preluat din revista FEMEIA. Text: Crista Darie.

Totul e sa afli la timp ca este ceva in neregula. Spre exemplu, pentru cele mai frecvente forme de cancer, se fac screeninguri, adica depistarea precoce a bolii prin anumite analize medicale recomandate a fi facute in masa si, in special, persoanelor cu risc. Nu de alta, dar cancerul mamar, depistat precoce, poate fi vindecat in 80% din cazuri. Iar statisticile arata clar ca una din sase romance va dezvolta la un moment dat un cancer de san! Cancerul de col uterin, depistat in stadiul 0, este 100% vindecabil! Iar aceasta maladie reprezinta 44 % din totalul bolilor genitale feminine.

Al treilea tip de cancer ca frecventa (atat la barbati, cat si la femei) este cel de colon. E 90% vindecabil, doar daca e depistat in stadiile incipiente. Si retine ca, in acest „stadiu incipient”, nu ai niciun simptom, indiferent de tipul de cancer! Prin urmare, ca sa depistezi boala va trebui sa-ti faci analizele acum, cat esti sanatoasa!

 

Mamografia

DE CE: Se considera ca mamografia este cea mai buna metoda de investigat ie pentru cancerul de san, fiind eficienta in 80% din cazuri. E mai putin eficienta la tinere, pentru ca sanii sunt mai densi, iar unele imagini pot fi confundate cu tumorile (de aceea se recomanda suplimentar si o ecografie).

CAND: Prima mamografie ti-o faci la 40 de ani, dar daca ai rude care au facut cancer de san, incepe cu 10 ani mai devreme fata de varsta la care acea ruda a fost diagnosticata. Apoi, mamografia se repeta anual, ca sa poata fi depistata la timp o eventuala tumora. Retine ca, pe langa mamografie, se recomanda ca, incepand cu varsta de 20 de ani, toate femeile sa beneficieze anual de o examinare a sanilor efectuata de medic.

CUM: In ziua analizei, nu folosi deodorant (particulele spray-ate pot da imagini asemanatoare cu ale microcalcificarilor). Vei sta in picioare, iar asistenta iti va plasa, pe rand, fiecare san intre doua placi ale aparatului. Sanul va fi comprimat timp de 30 de secunde. Unele femei acuza un anumit disconfort la presarea sanilor, dar nu e obligatoriu sa ai si tu.

Testul Papanicolaou

DE CE: La nivelul colului uterin, se afla granita dintre doua mucoase cu structuri diferite (cea vaginala si cea uterina). Contactele sexuale si infectiile provoaca aici mici leziuni, iar regenerarea tesuturilor poate duce la aparitia unor celule anormale, care sa degenereze in celule canceroase.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns