
Ești tentată ca, după festinul de Crăciun, să apelezi la alimente „dietetice” pentru a mai spăla din păcatele culinare din perioada Sărbătorilor. Dar acestea pot face mai mult rău decât bine, avertizează specialiștii.
Din dorință de a arata mereu bine, de a scapă de kilogramele în plus fără prea mari restricții alimentare, dar și de a avea un regim zilnic cât mai sănătos, suntem tentați să alegem alimentele pe eticheta cărora scrie 0% grăsimi, 0% zahar, 100% natural, 0% adaos de conservanți. Nu te lasă înșelată de aceste mențiuni. În realitate, astfel de produse pot avea un conținut ridicat de kilocalorii sau alte efecte dăunătoare.
Sucurile „light“ atacă pancreasul
Mențiunea „zero zahăr“ de pe eticheta sucurilor nu garantează un conținut sănătos. Aceste băuturi conțin aspartam, un îndulcitor indicat exclusiv persoanelor bolnave de diabet, sau fructoza, zahărul natural al fructelor din care sunt făcute aceste sucuri. Medicii recomanda să evitam acest tip de băuturi întrucât îngrașă și ataca pancreasul. Îndulcitorii precum stevia, xylitolul sau eritritolul sunt de preferat, dar și mai important este să ne temperăm pofta de dulce.
Dulciurile „diet“ – indicate diabeticilor
Dulciurile „diet“ nu sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească sau să-și mențină silueta întrucât… îngrașă. Aceasta categorie de alimente este create „special” pentru persoanele bolnave de diabet, al căror organism nu are capacitatea de a metaboliza zahărul, însă pot conține cantități mari de carbohidrați.
Atenție la lactatele slabe
Evita iaurturile care au în compoziție fructe sau muesli. Sunt bombe calorice echivalente dulciurilor, pe care toate lumea le mănâncă relaxat în ideea că iaurtul este un aliment dietetic. Lactatele „light“ trebuie să conțină: 1-1,5 la suta grăsime laptele semidegresat, iaurtul – maximum 3% grăsimi, iar smântână – 12% grăsimi. Cele cu zero grăsimi nu sunt sănătoase pentru că împiedică absorbția vitaminelor liposolubile, respectiv A, E, D și K.
FOTO: 123rf