
Nu toate alimentele pe a căror eticheta apare light sau dietetic sunt sănătoase. Fat-free, light, diet sunt termeni asociați cu numeroase produse de la raft, de la lactate la maioneză, diverse sosuri ori băuturi răcoritoare. Cel mai frecvent, multe grăsimi sunt înlocuite cu zahăr sau îndulcitori artificiali și conservanți sintetici pentru ca produsul final să aibă gust bun pentru consumator – pe scurt, să fie comestibil. Fiindcă, odată îndepărtată grăsimea dintr-un aliment, acesta nu mai este gustos. Recomandarea nutriționiștilor este să citim cu atenție eticheta!
Obsesia față de grăsimi
Întâlnești la tot pasul în magazine mențiunea 0% conținut de grăsimi, pe ambalajele de iaurt sau lapte. De unde aversiunea față de grăsimi? Aceasta își are rădăcinile în urmă cu câteva decenii, când în jurul grăsimilor au apărut miturile – îngrașă, determină creșterea colesterolului și afecțiuni cardiovasculare. Chiar dacă, între timp, s-a demonstrat că această teorie este depășită, alimentele dietetice (degresate sau cu conținut redus de grăsimi) au continuat să câștige teren. Industria alimentară s-a adaptat noilor tendințe pentru o viață sănătoasă și a găsit soluția de a ajunge inclusiv la consumatorii preocupați de sănătatea inimii.
Ceea ce au omis să ne spună producătorii este că mulți dintre ei au exclus grăsimile din lista de ingrediente, dar au pus în locul lor zahăr sau, la fel de rău, îndulcitori artificiali. În cantități enorme! În produsele pe a căror etichetă apare fat-free, cu siguranță vei găsi zaharuri sub o denumire sau alta. Pe lângă faptul că, după îndepărtarea grăsimii, aceste produse devin nenaturale (oamenii consumă de mii de ani brânzeturi de la animalele din gospodărie, în stare autentică, fără să intervină asupra lor), ele aduc un mare dezavantaj sănătății: după cum știm deja, zaharurile, indiferent de forma lor (le vei găsi pe ambalaj sub diverse denumiri – zahăr, amidon de porumb pentru îngroșare, sucraloză, aspartam), provoacă eliberarea de insulina în exces, oboseala pancreasului și surplusul ponderal care, la rândul lui, provoacă boli de inimă și diabet zaharat. Zahărul alb rafinat este ieftin, dă gust bun și dependență și de aceea este folosit în exces. Zahărul alb este lipsit de beneficii nutritive și considerat de comunitatea medicală principalul responsabil pentru boli grave, de la cele cardiovasculare la cancer.
Avem nevoie de grăsimi
Pe lângă zahăr în cantități industriale, aceste produse dietetice conțin și grăsimi trans, iar rezultatul caloric final ajunge să fie similar cu produsul nedietetic. Mai mult, rezultatul pentru sănătate, nu doar pentru siluetă nu este de neglijat, întrucât grăsimile trans sunt cele care favorizează stările inflamatorii și afecțiunile cardiovasculare. Potrivit specialiștilor, avem nevoie de mai multe grăsimi decât credem. Este vorba de toate grăsimile, cu excepția celor trans.
Grăsimile bune susțin metabolismul, ajută la dezvoltarea creierului, participă la sinteza colagenului și la sănătatea epidermei și sunt implicate în numeroase alte procese importante pentru optima funcționare a organismului. Astfel, lactatele integrale sau cu conținut moderat de grăsimi sunt chiar benefice sănătății, fiindcă tocmai grăsimile favorizează absorbția calciului și susțin formarea unor oase puternice. Reține că grăsimile sunt o componentă a tuturor membranelor plasmei, deci acoperă toate trilioanele de celule din corp. Totodată, grăsimile furnizează energie și mențin senzația de sațietate timp îndelungat, fără să ți se facă foame la două minute după ce te-ai ridicat de la masă, ceea ce te ajută să ai o greutate optimă.
La ce să fii atentă
De exemplu, la raftul de iaurturi, caută varianta cu câteva procente de grăsime sau chiar integrală și care să aibă pe etichetă maximum trei ingrediente, nu un șir lung de denumiri ale zahărului (care apare și sub forma agenților de îngroșare). Așa cum spuneam, după îndepărtarea grăsimii, iaurtul nu mai e cremos, deci cu greu poate fi consumat și, ca atare, i se adaugă agenți de îngroșare. Un alt pericol din compoziția produselor light îl reprezintă substanțele chimice adăugate. „Prin încadrarea unor alimente light, mai ușoare, se sugerează în mod incorect că acestea ar fi mai sănătoase.
În aceste alimente sunt introduși edulcoranți de sinteză (aspartam – E951, acesulfam-K – E950, ciclamați – E 952, zaharină – E 954) sau sunt înlocuite grăsimile naturale cu grăsimi artificiale sau substituenți de grăsimi“, scrie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa Adevărul despre alimentația românilor, subliniind că astfel de alimente pot fi mult mai nocive decât variantele lor obișnuite. „Edulcoranții de sinteză, deși nu au calorii, în final îngrașă prin declanșarea unui complex mecanism insulinic cefalic (n.r. – după consumul acestor alimente, se activează stimuli senzoriali neuronali, ceea ce face ca secreția de insulină să se declanșeze înainte să crească glucoza în sânge), iar unele grăsimi artificiale sunt mai aterogene (n.r. – încarcă arterele cu grăsimi) și cancerigene decât grăsimile naturale, precum untul sau untura“, explică specialistul.
- În majoritatea produselor pe a căror etichetă apare fat-free, găsești zaharuri sub diverse denumiri.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr9/09.03.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com