
Vacanțele în zonele exotice sunt mereu atractive, mult visate, însă ridică semne de întrebare în ce privește sănătatea. Deși în lumea modernă majoritatea bolilor au fost eradicate, multe dintre statele zonelor tropicale și subtropicale încă se luptă cu ele. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți anulezi vacanța sau să stai cu sufletul la gură când pleci. O informare corectă și minime măsuri de prevenție te vor feri de orice pericol.
Pentru a învăța de ce anume și cum să ne ferim, am stat de vorbă cu Daniela Shah, medic și coproprietar al agenției Eturia.
„Ocazional, câte o maladie tropicală se întâmplă să ajungă în centrul atenției, însă asta nu înseamnă că virusul cauzator abia a apărut, ci doar că în acel moment a început să afecteze mai mulți oameni. Și nu înseamnă că înainte nu au fost epidemii cu acel virus, ci doar că au cuprins comunități mai restrânse. În ultimii ani, au existat holera, gripa porcină, gripa aviară, Ebola, Zika și, probabil, în viitor vor fi și altele. Fiecare turist care pleacă în vacanță într-o destinație exotică în afara Europei (mai puțin America de Nord, Australia sau Noua Zeelandă) trebuie să fie informat că totul va fi complet diferit de ceea ce știa – și chiar acesta este farmecul unei destinații exotice. Dacă se respectă însă măsurile elementare de igienă, precum și metodele de prevenție recomandate de medic, putem călători oriunde fără griji, pentru a descoperi minunățiile planetei. Praemonitus praemunitus, adică prevenit înseamnă pregătit.“
Principalele pericole
Pleci în Tanzania, Thailanda sau Brazilia?
Ai grijă la malarie! (răspândită în Africa Centrală, Asia de Sud-Est, America Latină)
Este o infecție parazitară transmisă de femela țânțarului anofel, care înțeapă noaptea, conform specialiștilor. Pacientul acuză simptome pseudogripale (febră, frisoane, mialgii, diaree) cu caracter recurent și repetitiv. Nu există încă un vaccin pentru prevenția malariei, dar există comprimate care pot fi luate, cu administrare zilnică sau săptămânală. Pilulele nu protejează 100%, ca un vaccin, însă, dacă este contractată boala, aceasta are o formă mult mai ușoară față de situația în care nu se administrează niciun antimalaric.
Sfat. Indiferent dacă iei sau nu aceste comprimate, este recomandat să fii cât mai acoperită (bluze lejere cu mânecă lungă, pantaloni lungi) și să folosești repelenți puternici, cu dietiltoluamid (DEET).
Ai grijă la febra Dengue (răspândită în zone extinse din Asia de Sud și Sud-Est, America Latină, Africa Centrală)
Este o encefalită hemoragică transmisă de țânțarul Aedes, care înțeapă în timpul zilei. Maladia este mai frecventă în sezonul ploios, ce favorizează înmulțirea țânțarilor.
Boala debutează cu simptome asemănătoare gripei, incluzând febră, dureri musculare, dureri de cap, grețuri și vărsături, urmate de apariția unui eritem cutanat.
Sfat. Nu există vaccinare împotriva acestei boli până în prezent, așa că trebuie să folosești repelenți puternici și haine adecvate.
Pleci în Coasta de Fildeș, Kenya, Peru sau Argentina?
Ai grijă la febra galbenă! (răspândită în zone tropicale și subtropicale)
Este o infecție virală gravă, transmisă tot de țânțarul Aedes. Se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, vărsături și mialgii. Boala nu are un tratament, dar majoritatea cazurilor sunt moderate, cu vindecare spontană în câteva zile. Una din șase persoane intră în faza a doua, caracterizată prin simptome ce merg până la confuzie, icter mecanic, insuficiență renală și hemoragii. Jumătate din cazuri duc la deces.
Sfat. Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie dacă ajungi în unele zone din Africa sau America de Sud, iar perioada de protecție a vaccinului este de zece ani.
Pleci în Brazilia, Republica Dominicană, Maldive sau Thailanda?
Ai grijă la Zika! (răspândită în America Latină, Africa, Asia de Sud-Est, Pacific, Oceanul Indian)
Cea mai recentă boală cunoscută de populație este dată de fapt de către unul dintre cele mai slabe virusuri prezente în zonele tropicale. Se transmite tot prin înțepătura unor specii ale țânțarului Aedes, prin contact sexual, dar și pe cale transplacentară, iar majoritatea persoanelor infectate nici nu conștientizează boala. Problema legată de virusul Zika este de fapt pentru femeile însărcinate, deoarece, deși încă în studiu, se pare că virusul poate determina diverse mutații genetice la nivelul extremității cefalice a fătului.
Sfat. Se recomandă femeilor însărcinate să evite călătoriile în zonele afectate de Zika. Un repelent clasic împotriva țânțarilor poate exclude orice problemă legată de acest virus.
Călătorești și cu copilul?
Nu uita de Vaccinul DTP – antidifteric, antitetanic și antipertussis
- Difteria este o boală acută, provocată de o bacterie care nu a fost eradicată nici măcar în toată Europa. La persoanele sensibile, toxina produsă de boală duce la sufocare.
- Tetanosul este o altă boală frecvent fatală, ce se manifestă prin rigiditate și spasme ale mușchilor scheletali.
- Pertussus sau tusea convulsivă este o boală infecțioasă acută periculoasă și este o problemă gravă în țările în curs de dezvoltare.
Este imperativ să te duci la un medic virusolog care să-ți explice pericolele la care te expui. Tot el va decide de ce vaccinuri ai nevoie, în funcție de zona în care călătorești, astfel încât să fii în siguranță.
Citește și:
Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com