Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Carbohidrații care înving stresul

Carbohidrații care înving stresul

Dacă mănânci ce trebuie, emoțiile asociate stresului se vor diminua. Carbohidrații sunt acea categorie de alimente care ajută creierul să producă serotonină, hormon care ne face să ne simțim calmi și ne dă încredere că putem rezista oricărei situații solicitante, sporind puterea de muncă.

Carbohidrați versus proteine

Cum majoritatea dietelor resping carbohidrații și pun preț mai mult pe proteine, nu e de mirare că majoritatea femeilor se simt depășite de stresul de zi cu zi. Proteinele aduc numeroase beneficii, însă nu au efect în atenuarea simptomelor stresului. În plus, dacă sunt consumate ca atare sau împreună cu carbohidrați, încetinesc eliberarea serotoninei. Chiar și când ținta ta este menținerea greutății sau slăbirea nu exclude această grupă alimentară, întrucât se dovedește a fi necesară unui regim echilibrat.

Paradoxul carbohidraților

În mod firesc, în perioadele stresante renunțăm la dietă și apelăm la alimentele care aduc alinare, denumite „comfort food“. Evenimentele negative cresc nivelul de cortizol, acesta fiind vinovat de pofte, în special față de dulciuri (înghețată, prăjituri) sau carbohidrați sărați (covrigii, pizza, paste cu brânzeturi) cu conținut ridicat de glucide. Le mănânci și te simți mai bine, fără să știi că reprezintă cea mai neinspirată variantă, fiindcă la scurt timp te simți letargică și incapabilă să faci față stresului. Un alt efect neplăcut este creșterea tensiunii arteriale și a nivelului trigliceridelor, cu consecințe asupra sănătății în general. Cu cât consumi mai mulți carbohidrați răi, cu atât mai rău te simți, în plan psihoemoțional și fizic.

Care e soluția

Carbohidrații sunt de două feluri – răi și buni. Cei din urmă au, pe lângă zaharurile cu eliberare lentă, și avantanjul unui conținut ridicat de fibre, calități care le conferă puteri nebănuite: furnizează substanțele nutritive necesare bunei funcționări a organismului, te energizează, te binedispun și, în același timp, favorizează slăbirea. Acești carbohidrați sănătoși îi găsești din belșug în fructe, legume, lactate și cereale integrale. Este deci o mare diferență între a mânca orice, cu scopul de a te simți mai bine, și a mânca alimente calmante naturale. Iată câteva exemple:

Ovăz: este un carbohidrat complex, care stimulează producția de serotonină. De asemenea, are calități antioxidante, ajutând în lupta cu stresul. Studiile arată că persoanele care au consumat constant ovăz la micul dejun au declarat că au fost mai vigilenți.

Cartof-dulce: deși se numește dulce, acest cartof are un indice glicemic scăzut, spre deosebire de cel obișnuit, și ajută la stabilizarea glicemiei și prevenirea diabetului. Totodată, stinge pofta de dulciuri nesănătoase și, prin vitaminele (A, B6, C) și mineralele (potasiu, fier, calciu) pe care le furnizează, întărește organismul pentru a face față stresului, având totodată proprietăți antiinflamatoare (reduce crizele de astm și durerile din artrită).

Avocado: acizii grași omega 3 și complexul vitaminic B din conținutul acestui fruct reduc stresul și stările anxioase, îmbunătățind semnificativ starea de spirit. Deși are o textură cremoasă și grasă, avocado nu îngrașă, ci menține echilibrat nivelul glicemiei, întrucât are un indice glicemic scăzut. Chiar te ajută să slăbești, datorită unei substanțe care grăbește metabolismul.

Portocale: dozele mari de vitamina C alină simptomele stresului și reduc nivelul hormonului stresului – cortizolul. Citricele, precum portocalele, clementinele, lămâile, sunt carbohidrați care conțin multă vitamina C.

Usturoi: substanțele din usturoi contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și, astfel, la întărirea sistemului imunitar. Când el este slăbit, stresul se instalează cu totul, aducând cu el răceli, tulburări metabolice și diverse inflamații.

Fructe de pădure: nivelul crescut de antioxidanți este asociat cu scăderea nivelului de cortizol și puterea de concentrare sporită.

Ciocolată neagră: te ajută în lupta cu stresul în două feluri – este bogată în antioxidanți și favorizează producția de serotonină, hormonul stării de bine. Nu depăși 40 g pe zi!

Capcana cortizolului

Studii efectuate la Universitatea din California scot la iveală efectele incredibile ale cortizolului în organism. De parcă n-ar fi fost suficient că ne provoacă o poftă nemăsurată de dulciuri, cu cât este prezent în cantități mai mari (în situații de stres), cu atât mai mult îngrașă, prin intermediul unor enzime pe care le produce în țesutul adipos. Astfel, se face legătura între stres și kilogramele în plus. Practic, stresul duce la acumularea de grăsime în zona abdominală și, în condiții de stres prelungit, stratul de țesut adipos se mărește, crescând riscul de diabet și boli de inimă. Cercetările arată că persoanele supraponderale au mai multe astfel de enzime produse de cortizol în comparație cu cele slabe.

Studiile pe voluntari cu nivel ridicat de stres arată că, după ce au consumat o băutură bogată în carbohidrați (precum fresh-ul de fructe), mânia, depresia, anxietatea și iritabilitatea au scăzut considerabil.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr6/16.02.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns