Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alimentație și diete > Care este greutatea ideala

Care este greutatea ideala

Care este greutatea ideala si ce inseamna greutatea ideala? Inainte sa devina o obsesie, greutatea ideala este greutatea pe care o ai in raport de varsta, sex si in raport cu unele detalii metabolice, care sunt particulare pentru fiecare dintre noi. Greutatea ideala este influentata si de constitutia fiecaruia in parte, constitutia corporala fiind de cele mai multe ori mostenita, dar si de structura osoasa si, nu in ultimul rand, de stilul de viata si unele boli cronice.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/07/01/greutatea-ideala-2.jpgGreutatea ideala implica o componenta fizica si una psihologica. Nu suntem facuti dupa tipare si fiecare individ este unic, asa ca aceasta unicitate se reflecta si in valoarea pe care o are greutatea ideala a fiecaruia dintre noi. Factorul psihologic este foarte important in stabilirea valorii reprezentate de greutatea ideala, pentru ca exista o proiectie personala fata de o valoare a greutatii ideale care te face sa te simti bine. Dereglajele pot duce fie la bulimie si anorexie, fie la excese ponderale (vezi cazul familiilor in care toti depasesc cu mult limitele superioare ale greutatii ideale si unde, a fi gras, este normal).

Din punct de vedere fizic, greutatea ideala a unei persoane este o proportie echilibrata intre numarul kilogramelor sale si inaltime. Pentru a evalua armonia dintre aceste doua variabile, exista Indicele de Masa Corporala (IMC), un indiciu care arata despre o persoana daca este normoponderala, slaba sau grasa.

Formula de calcul a Indicelui de Masa Corporala este: greutatea, exprimata in kilograme, este impartita la patratul inaltimii exprimate in metri. Un IMC mai mic de 18.5 arata o persoana slaba. Normalitatea este intre 18,5 si 24,9, iar de la 25 la 29,9, vorbim despre supraponderali, pentru ca la IMC peste 30 sa fie cu certitudine vorba despre obezitate. Se poate spune ca, in linii mari, greutatea ideala inseamna un IMC in limite normale.

Partea demna de luat in seama din toata aceasta poveste este ca valorile normale ale IMC sunt rare. Normalitatea pare sa fie mai aproape de limitele de sus ale valorilor mici, si spre limita de jos a valorilor care indica un exces de kilograme. Dar asta nu inseamn ca cei cu IMC mic sunt slabi, dupa cum nu inseamna ca cei cu un IMC care depasesc valorile normale sunt grasi. Diferentele sunt date de multi alti factori care tin de morfologia fiecaruia dintre noi, de lungimea membrelor si a picioarelor, de volumul de masa musculara (care cantareste mai mult decat acelasi volum de grasime) si de alte particularitati ale fiecaruia dintre noi.

Secretul pentru a stabili greutatea ideala este acela de a te simti bine in pielea ta, de a te place pe tine cand te vezi, de a fi multumit de energia si de mobilitatea ta si de a nu avea depozite adipoase in zonele critice si in zona abdomenului, mai ales. (O.I.)

 

Comments

comments

Lasă un răspuns