Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Cat trebuie sa fie raportul TALIE/SOLD pentru a fi considerat sanatos

Cat trebuie sa fie raportul TALIE/SOLD pentru a fi considerat sanatos

Raportul talie-sold este un indicator al sanatatii si se calculeaza impartind circumferinta abdominala la circumferinta soldurilor.

Standardele arata ca circumferinta abdominala normala trebuie sa fie mai mica de 94 de centimetri la barbati, si sub 80 de centimetri la femei, iar raportul talie/ sold mai mic de 0,9 la barbati si sub 0,85 la femei.

Cum ne masuram?

Circumferinta taliei se masoara in general (la recomandarea OMS) la jumatatea distantei dintre creasta iliaca superioara (osul soldului, partea cea mai de sus a acestuia) si rebordul costal (marginea de jos a coastelor), undeva la 2 cm deasupra buricului. Stomacul trebuie sa fie relaxat (nu „trageti” burta!).

Circumferinta soldurilor se apreciaza ca fiind circumferinta maxima, datorata pe de o parte proeminentelor osoase ale soldului, pe de alta parte proeminentei feselor.

Altfel, grasimea de pe abdomen este un factor de risc pentru bolile cronice degenerative: rezistenta la glucoza, diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, chiar si in absenta unui IMC (indice masa corporala) crescut. 

Dieta anti-burta nu este o dieta, ci o suma de reguli pe care trebuie sa le respecti in fiecare zi. Daca faci asta pe de o parte vei scapa de grasimea abdominala, pe de alta ai toate sansele ca depozitele adipoase, inestetice si periculoase pentru sanatate sa nu apara niciodata.

„In Romania, doar 36,45% din femei si 48,66% din barbati au valori normale ale circumferintei abdominale, romanii fiind in general „grasuti”, sustine dr. Corina Zugravu, lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucuresti si membru al echipei de cercetatori a Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.

Citeste si:

Comments

comments

Lasă un răspuns