
Painea este un aliment esential in dieta omului indiferent daca respecti sau nu o dieta care are ca scop scaderea in greutate si, in consecinta este foarte important sa stim cate calorii are painea. Painea ingrasa numai in conditiile in care este combinata cu alimente bogate in calorii la randul lor: unt, branza, dulceata, carne procesata industrial sau alte alimente bogate in amidon si carbohidrati, adica cartofi, cereale si paste fainoase.
Atunci cand iei in calcul cate calorii are painea trebuie sa raportezi aceasta valoare la beneficiile pe care le aduce sanatatii si tipul de faina din care este facuta penru ca raportul esential este acesta: o felie de paine alba de circa 25 de grame are intre 75 si 90 de calorii, in timp ce o felie de paine integrala nu depaseste 65 de calorii, dar este foarte bogata in nutrienti. Painea aduce cantitati importante de calciu, potasiu, fosfor si magneziu, precum si vitaminele B1, B2, B6, E si PP. Este bine de stiut ca painea, in concumul zilnic trebuie sa aduca circa 500 de calorii din aport nutritiv zilnic de circa 2000 de calorii.
Iata cate calorii contine painea in functie tipul de faina din care este facuta:
►100 de grame de paine alba contin 258 calorii, 48 de grame de carbohidrati, 9 grame de proteine, 3 grame de lipide si 6 grame de fibre.
►100 de grame de paine intermediara sau din faina integrala are 246 calorii, 46 de grame de carbohidrati, 10 grame de proteine,1 gram de lipide si 7 grame de fibre.
►100 de grame de paine de secara are 317 calorii, 66 de grame de carbohidrati, 10 grame de proteine, 1,7 grame de lipide si 16 grame de fibre.
►100 de grame de paine de tarate are 194 de calorii, 44 de grame de carbohidrati, 9 grame de proteine, 3 grame de lipide si 12 grame de fibre.
►100 de grame de paine integrala de secara are190 de calorii, 34 de grame de carbohidrati, 6 grame de proteine, 1 de lipide si 10 grame de fibre.
Doua sfaturi care au legatura cu numarul de calorii din paine
1. Cea mai buna solutie este sa alternezi doua-trei tipuri de paine, pe care sa le alegi in cunostiinta de cauza dupa ce ai analizat profilul nutritional al acestora.
2. Tine cont ca ca cea mai buna combinatie este aceea care iti aduce cele mai multe fibre, o valoare mica a carbohidratilor si un numar cat mai mare de proteine.