Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce drepturi au pacientii in sistemul medical romanesc

Ce drepturi au pacientii in sistemul medical romanesc

medic si pacient

Gâfâie, merge încet, obosește repede. Nu sunt simptomele unui pacient, ci chiar ale sistemului medical românesc. Cu toate problemele lui însă, există medici dedicați și facilități care ne ajută în multe situații. Trebuie ca noi doar să ne cunoaștem drepturile!

Banii sunt puțini, dotările lasă mult de dorit, medicii sunt nemotivați salarial și, cu toate acestea, întâlnim cadre medicale bine pregătite, empatice, cu mare respect pentru meseria pe care o practică și care reușesc să facă adevărate minuni cu dotări din epoca trecută. Ne confruntăm adesea cu probleme create de un sistem cu sincope, prost gestionat și limitat de resurse. Uneori, ne vărsăm nervii pe cadrele medicale, pioni importanți în acest sistem, dar care nu au putere decizională. Și ei sunt limitați de legi și directive, supuși regulilor rigide și uneori aberante. Legile nu sunt făcute pentru a fi încălcate, dar de multe ori există portițe prin care ne putem strecura, dacă ne cunoaștem drepturile ca pacienți.

Sănătatea se păstrează

Avem pretenții și solicităm servicii, îngrijire atunci când suferim, dar uităm prea des că avem obligații și suntem direct responsabili de sănătatea noastră! De nenumărate ori, o problemă minoră netratată devine un adevărat calvar pentru pacient, medic și sistemul de sănătate. Banii sunt puțini și nu ajung pentru a compensa tot chinul din această societate. Există o grămadă de campanii naționale și medici voluntari care promovează medicina preventivă. Sigur, nu suntem vinovați de toate afecțiunile, unele dintre ele având cauze necunoscute, dar, descoperite în stadii incipiente, acestea se tratează cu costuri minime. Hepatita C se poate trata. Este o veste nemaipomenită pentru cei aproximativ un milion de români care suferă de această afecțiune și pot duce o viață normală în continuare. Tratamentul constă într-o pastilă care atacă virusul! Cercetarea din domeniul farmaceutic salvează din nou vieți. Este o știre extraordinară, dar tratamentul costă o avere: 50 de mii de euro! Este decontat pentru cei cu asigurare de sănătate. E ca și cum ai primi cadou un apartament! Nici n-ai idee cât costă aceste tratamente și nici nu-i de mirare că banii nu ajung întotdeauna. Putem contribui la economia sistemului medical respectând regulile de prevenție, care coincid de multe ori cu igiena și bunul-simț. Avem multe drepturi ca pacienți, dar și obligația să ne păstrăm sănătatea atât cât stă în puterea noastră.

Suferi de o boală rară? Ai putea avea ghinion

Nu este rea-voință, dar e posibil ca tratamentele să nu fie pe lista medicamentelor compensate și nici știința să nu aibă soluții pentru aceste afecțiuni, tocmai pentru că nu sunt o prioritate. O boală este considerată rară dacă afectează o persoană din 2.000. Poate fi rară într-o țară și comună în alta, de la caz la caz. Acesta este un caz fericit, pentru că există studii și medicii pot avea acces la informații și, mai ales, știu care sunt schemele de tratament eficiente. Chiar dacă nu sunt des întâlnite, asta nu înseamnă că-s mai puțin grave: ele pot fi progresive și chiar cronice. Din păcate, pentru multe astfel de afecțiuni știința nu a făcut progrese, se cunosc puține lucruri, iar lista de medicamente compensate nu cuprinde tratamentele cele mai eficiente. Și totuși acești pacienți cu boli rare au drepturi ca oricare alt bolnav! Soluția are de multe ori gust amar și reprezintă o luptă dublă pentru pacient – una cu propria boală și alta cu sistemul sanitar. Tratarea în altă țară ar fi o soluție, dar și afilierea la o asociație a bolnavilor poate fi un câștig.
Anul trecut, 19 pacienți cu boli cronice (18 cu cancer și unu cu artrită idiopatică juvenilă) au dat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate solicitând asigurarea tratamentului medical în regim compensat 100% pe cale de ordonanță președințială. În noiembrie 2014, Curtea de Apel București a admis acțiunea pacienților în integralitate, iar sentința este executorie imediat și trebuie pusă în aplicare de autoritățile statului.

A doua opinie contează!

Avem asigurări medicale și acces gratuit la consultații și pentru unele investigații, însă aparatele din clinicile și spitalele de stat nu sunt întotdeauna cele mai performante. Ai obligația să te interesezi care este procentul de acuratețe al diagnosticului. Atunci când există o suspiciune, e bine să ceri mai multe păreri. Nu trebuie să pornești de la premisa că medicul este nepriceput, ci de la faptul că un alt medic are mai multă experiență cu cazuri asemănătoare sau are acces la aparate de ultimă generație. Clinicile private au dotări mai bune și pot pune un diagnostic corect. Nu vrem să le facem reclamă, însă a doua opinie este importantă.
Am întânit numeroase cazuri în care suspiciunea de cancer nu a fost confirmată și totuși pacienta a avut un al șaselea simț și a făcut alte câteva investigații care au descoperit tumoarea cât un ac, reușind astfel să-și salveze viața. Sunt și cazuri în care diagnosticul a fost pus greșit și pacientul s-a îngrijorat degeaba. Și poveștile pot continua.

Muncești? Ai sănătatea asigurată!

Toți cei care sunt angajați cu carte de muncă plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate. Colaboratorilor, în funcție de statutul lor (drepturi de autor, convenții civile de prestări servicii sau persoană fizică autorizată), li se reține această contribuție la sursă (în cazul primelor două categorii) sau le plătesc benevol. Care sunt drepturile pe care le avem în baza acestei contribuții și ce se întâmplă când nu avem serviciu și această plată nu este efectuată, ce obligații au angajatorii, toate acestea ni le spune Gabriela Grigorescu, specialist reusurse umane.
În cazul contractului de muncă, contribuția de asigurări sociale de sănătate este una dintre contribuțiile pe care angajatorul are obligația de a le reține și vira lunar la Bugetul Asigurărilor Sociale și Fondurilor Speciale. Casele de asigurări de sănătate sunt cele judeţene, a municipiului Bucureşti și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti. Cotele acestor contribuții sunt stabilite la 5,5% pentru contribuția angajatului și la 5,2% pentru contribuția angajatorului, calculate la venitul brut lunar realizat. Asiguraţii beneficiază de:
pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condiţiile legii;

  • controale profilactice;
  • servicii de asistenţă medicală preventivă şi de promovare a sănătăţii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor;
  • servicii medicale în ambulatorii şi în spitale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate;
  • servicii medicale de urgenţă;
  • unele servicii de asistenţă stomatologică;
  • tratament fizioterapic şi de recuperare;
  • dispozitive medicale;
  • servicii de îngrijiri medicale la domiciliu;
  • concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în condiţiile legii.

Cei care-și asumă neplata acestor contribuții vor beneficia doar de servicii medicale de urgență!

Drepturile gravidelor

Gravidele angajate, pentru a beneficia de drepturile ce li se cuvin potrivit legii, trebuie să anunțe în scris angajatorul și să prezinte documentul medical eliberat de medicul de familie sau medicul specialist care îi atestă această stare”, precizează Gabriela Grigorescu, specialist resurse umane. Care sunt aceste drepturi?
Dispensă pentru consultații prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale;
Reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă în cazul în care salariata gravidă nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate a sa sau a fătului.
În cazul unei activități care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea angajatei gravide, angajatorul este obligat să-i modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori să o repartizeze la un alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, la recomandarea medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Părinți cu zile libere

Pe lângă concediul de creștere și îngrijire a copilului până la doi ani, părinții cu copil cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani beneficiază de o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului. Această zi liberă se acordă pe bază de cerere, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Cererea va fi depusă cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic și va fi însoțită de declarația pe propria răspundere din care să rezulte că în anul respectiv celălalt părinte nu a solicitat și nici nu va cere ziua liberă.

Misterele cardului național de sănătate

Oficial, de la 1 mai, serviciile medicale se acordă în baza cardului de sănătate. Ce faci dacă nu-l ai? Mulți sunt încă în această situație, dar dl Cristian Bănicioiu, ministrul Sănătății, ne asigură că beneficiem de asistență medicală chiar dacă nu avem acest document, iar furnizorii care refuză pacienții din acest motiv riscă sancțiuni dure și chiar pierderea contractului cu Casa de Asigurări Medicale. Pentru reclamații, poți suna la telverde pentru CASMB 0800.800.951, pentru CNAS la 0800.800.950, dar și pentru informații despre card în cazul în care nu l-ai primit.
Mai mult, conform Ordinului CNAS nr. 98/2015, după 1 mai 2015, serviciile medicale se acordă în baza cardului de sănătate sau a adeverinței de asigurat eliberate la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional sau pentru situaţiile în care se solicită emiterea unui duplicat ori când solicitantul are card emis, dar nu a intrat în posesia acestuia. Această precizare ne-a fost transmisă de biroul de presă al CNAS.

Beneficii:
Cardul va valida calitatea de asigurat și nu vei mai fi nevoit să duci adeverințe în mod regulat medicului de familie.
Pe card vor fi înregistrate documentele medicale și istoricul pacientului.
Circularea documentelor medicale între medici va fi asigurată de acest card.

Ne cumpărăm medicamente singuri când suntem internați sau ba?

CNAS ne asigură că, în situaţia în care suntem asiguraţi, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care suntem internaţi şi avizate de şeful de secţie şi managerul spitalului, suportăm cheltuieli pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care am fi avut dreptul în mod gratuit, în condiţiile prezentului contract-cadru, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor. Rambursarea cheltuielilor prevăzute la alin. (2) reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii. „Totodată, menţionăm că CASMB decontează unităţii sanitare serviciile medicale prestate în luna respectivă pentru toate cazurile externate în limita sumei contractate cu această destinaţie“, ne precizează oficiali ai biroului de presă CNAS.

Ia-ți ca aliat medicul de familie!

O altă condiție pentru a beneficia de toate serviciile oferite de sistem dacă ești asigurat este să fii înscris pe lista unui medic de familie. De obicei, un medic de familie are sute de pacienți, așa că nu poți da buzna la el în cabinet doar pentru că ești pe lista lui – excepție fac doar situațiile de urgență. Trebuie să te programezi pentru orice consultație. „Medicul stabilește diagnosticul prezumtiv sau definitiv și recomandă, după caz, investigațiile corespunzătoare paraclinice sau de laborator. Buletinele de laborator cuprind un set de maximum 15 analize hematologice, imunologice, biochimice, microbiologice, citologice alese de medic în scopul confirmării diagnosticului, stadializării bolii sau urmăririi eficienței tratamentului și evoluției bolii. Rețetele medicale compensate sau gratuite se stabilesc în funcție de necesitatea impusă individual de fiecare diagnostic și de durata tratamentului. Există liste stabilite cu grade de compensare de 50, 90 sau 100%, dar și programe naționale cu terapii speciale aferente unor patologii aparte (DZ, Oncologie, Transplant) și a căror eliberare se face după obținerea de aprobare periodică, pe baza unor documente medicale prestabilite.“ Medicul de familie mai poate recomanda investigații radiologice sau ecografice atunci când există semne sau simptome alarmante. Tot el îți dă trimitere către alte specialități, tot în regim gratuit. Dacă în urma investigațiilor medicul descoperă o afecțiune, ea va fi urmărită și investigată gratuit, în limita decontărilor casei de sănătate.

Alege medicul de familie după croiala ta!

Oricare este bun, dar e important să vorbească pe limba ta, să înțelegi tot ce-ți spune, să aibă răbdare să-ți explice, pentru că multe vindecări au o componentă personală. Uneori, este nevoie să te convingă să adopți un anumit stil de viață ca tratamentul să dea roade, iar încrederea este tot ce contează. Vestea bună este că ne putem alege medicul după preferință. După șase luni de la înscriere, este foarte ușor să schimbi medicul de familie fără niciun motiv întemeiat. Nu contează că este aproape de casă, îl cunoști și ai încredere în el ori ți-a fost recomandat, e dreptul tău să faci această schimbare.

Medicul de familie din clinicile private

„Modalitatea de înscriere la medicul de familie este reglementată și e identică atât în sistemul public, cât și în cel privat și presupune completarea cererii de înscriere, copie după actul de identitate și adeverință de salariat ce atestă plata contribuției de sănătate către bugetul de stat sau talonul de pensie. Accesul la medicul de familie în clinicile private respectă drepturile pacienților de acces la serviciile de medicină primară reglementate legal“, precizează dr. Ovidiu Vasile, director medical MedLife.

Liber la analize în privat

Analizele gratuite pot fi făcute în laboratoare publice sau private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Singura condiție este să ai trimitere de la medicul de familie sau de la specialist și, de la 1 mai, să deții cardul de asigurat. Nu sunt decontate toate de casă și, prin urmare, nu sunt gratuite, însă medicul de familie îți poate spune la ce ai dreptul fără bani. Avantajul de a avea medicul de familie la o clinică privată este că poți obține reduceri la analizele cu plată.
„Așa cum putem accesa serviciile de laborator, beneficiem de servicii de ambulatoriu sau spitalizare în unitățile publice sau private ce au contract cu Casa de Asigurări, fiind necesare biletul de trimitere și cardul de asigurat“, precizează dr. Ovidiu Vasile, director medical MedLife.

Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: © Kzenon – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns