Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce înseamnă să ai un metabolism lent

Ce înseamnă să ai un metabolism lent

Metabolismul lent este principala cauză care duce la acumularea de kilograme, în condiţiile unei alimentaţii în general corecte şi echilibrate. Cauzele metabolismului lent sunt numeroase şi, deşi există o componeta ereditară de care nu eşti responsabilă, stilul de viaţă rămâne factorul determinat.

Ceea ce trebuie spus în primul rând este că ritmul arderilor din organism variază de la persoană la persoană şi are legătură directă cu acumularea de kilograme. Conform Illianmichaels.com principalele cauze ale unui metabolism lent sunt dietele drastice, alimentele procesate, fumatul, stresul şi un ritm de viaţă dezordonat.

Fiecare în parte şi toate împreună au ca efect, în timp reducerea ratei arderilor interne, favorizarea acumulării de grăsime şi creşterea în greutate. În plus persoanele care au metabolism lent pot suferi de unele probleme de sănătate, mai ales de natură tiroidiană.

Sedentarismul face că ritmul metabolismului să încetinească. În condiţiile în care nu faci efort, metabolismul se leneveşte. Oricum ritmul arderilor interne se reduce în mod natural, cu circa trei la sută, după fiecare decadă de vârstă.

Diete hipocalorice reduc metabolismul bazal. Lipsă unui aport alimentar care să satisfacă nevoile organismului determină, în mod reflex, reducerea arderilor interne. Revenirea de la dietă pentru slăbit la o dietă normală, nu implică şi creşterea arderilor, fapt care stă la bază mecanismului yo-yo.

Alimentele procesate nu sunt recunoscute de organism că alimente adevărate, pentru că au în compoziţie substanţe false, dăunătoare. Organismul nu ştie ce să facă cu ele şi le depozitează, împachetate în grăsimi.

Toxinele şi poluarea.
În alimentele există peste 100.000 de substanţe sintetice, toate prezentând un grad mai mare sau mai mic de toxicitate. Acestea alterează procesul natural al ardetilor organice şi duc la încetinirea metabolismului.

Prea puţin somn afectează nivelul normal al metabolismului. Lipsit de perioadă de relaxare, acesta îşi încetineşte ritmul permanent, nu doar în timpul somnului, aşa cum este programat fiziologic.

Prea multe suplimente de vitamine şi minerale sintetice pot duce la scăderea ritmului de lucru normal al metabolismului. Vitaminele şi mineralele nu mai sunt extrase din alimentaţie, ci sunt primite gata preparate, astfel că, mai în glumă mai în serios, metabolismul nu mai are ce să facă şi îşi încetineşte activitatea.

Tutunul are un impact negativ asupra întregului corp, în general, şi inclusiv asupra glandelor endocrine, care produc hormonii ce controlează arderile interne. Unul din efectele secundare pe termen lung ale fumatului este metabolismul lent, care nu se mai accelerează chiar dacă vei renunţa la fumat. acesta este şi unul din motivele pentru care după ce te laşi de fumat te vei îngrăşa.

Partea bună este că metabolismul lent poate fi activat într-o oarecare măsură printr-un ritm de viaţă sănătos. O alimentaţie echilibrată, o viaţă ordonată, odihnă suficientă şi exerciţii fizice făcute în mod regulat, sunt în măsură să dea un impuls metabolismului lent, dar este nevoie de perseverenţă şi răbdare.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

 

Comments

comments

Lasă un răspuns