
O pată roșie, o umflătură, o bubiță care te mănâncă. Deși sunt lipsite de gravitate de obicei, iritațiile provocate de înțepăturile de insecte ne sâcâie mai multe zile.
Soare, aer curat, flori, iarbă verde, plajă. Cea mai mare bucurie a verii este că putem petrece mult timp afară. Însă ea nu e doar sezonul drumețiilor, picnicului și piscinei, ci, din nefericire, și al insectelor, care ne pot alunga bucuria activităților în aer liber. Ce-i de făcut în cazul în care ai fost înțepată și cum poți ține la distanță gângăniile bâzâitoare, vedem în cele ce urmează
Țânțari
La mare, la munte, la țară. Sunt peste tot. Țânțarii sunt atrași de transpirația și căldura degajată de corpul nostru, ceea ce explică de ce unii dintre noi sunt ținte perfecte pentru enervantele insecte-vampir. La locul înțepăturii apare imediat o inflamație, care provoacă mâncărimi intense.
* Ce faci. Nu te scărpina – deși acest gest te alină pe moment, el intensifică reacția cutanată. Spală zona cu apă rece și săpun și aplică un unguent antihistaminic, gel de aloe vera sau unul dintre remediile bunicii: masează înțepăturile cu frunze proaspete de pătrunjel, cu o bucată de ceapă ori pune comprese cu oțet sau pastă de bicarbonat.
* Cum te ferești. În casă, ideal este să montezi plase de insecte la toate geamurile. Seara, poartă haine cu mâneci lungi și nu folosi parfum. Ca să ții țânțarii la distanță, poți aplica pe pielea expusă un produs repelent (spray, gel, loțiune).
Albine și viespi
Cu cât mai repede vei scoate acul, cu atât mai puțin venin se va elibera în piele. Înțepătura de albină sau de viespe duce la umflarea și înroșirea pielii, este dureroasă și poate provoca reacții alergice severe.
* Ce faci. Cu o pensetă, scoate cu atenție acul, având grijă să nu-l rupi. Spală bine zona cu apă și săpun sau dezinfecteaz-o cu alcool. Ca să reduci inflamația și să calmezi durerea, ține pe înțepătură o compresă cu gheață pentru cel puțin o jumătate de oră. Atenție: gheața nu se pune niciodată direct pe piele, ci învelită într-o pânză de bumbac! Apoi, aplică un unguent antiinflamator sau freacă zona cu ceapă: conține amoniu, care neutralizează veninul. Dacă durerile sunt intense ori inflamația ia proporții, înghite un paracetamol și un preparat antihistaminic. Du-te de urgență la medic dacă înțepătura e localizată la nivelul feței, dacă zona se umflă foarte tare sau apar simptome precum paloare, dificultăți la înghițit sau de respirație, umflarea buzelor, greață, slăbiciune generală.
* Cum te ferești. Când mergi la picnic sau în drumeție, nu purta haine viu colorate sau înflorate și nu folosi cosmetice parfumate. Evită zonele cu plante înflorite. Albinele și viespile înțeapă doar când sunt deranjate sau se simt amenințate. De aceea, când o insectă îți dă târcoale, stai nemișcată și nu încerca s-o alungi cu mâinile.
Păianjeni
Mușcătura păianjenului arată ca înțepătura oricărei alte insecte: zona se înroșește, se umflă, iar uneori apare o bubiță dureroasă sau care provoacă mâncărimi. Reacția poate dura câteva ore sau mai multe zile.
* Ce faci. Spală leziunea cu săpun și apă rece din abundență, apoi aplică o compresă cu gheață. Menține compresele cu gheață 15-20 de minute, cu pauze între aplicări. Ia un antihistaminic pentru alinarea mâncărimii.
* Cum te ferești. La picnic, nu sta direct pe iarbă, ci pe o pătură. În drumeție, poartă șosete, haine lungi și încălțăminte închisă. Înainte să ieși în natură, dă-te pe piele cu o loțiune repelentă.
Căpușă
Înțepătura de căpușă este nedureroasă, deci e posibil să fii înțepată și să n-ai habar de asta. Ai grijă: în zonele împădurite și în locurile cu iarbă mare, aproape întotdeauna există căpușe, care ne pot îmbolnăvi de maladia Lyme.
* Ce faci. Dacă observi o căpușă înfiptă în piele, mergi imediat la medic sau înlătur-o chiar tu cu o pensetă subțire sau cu o pensetă specială de căpușe (arată ca o mică furculiță cu doi dinți curbați). Imediat după aceea, spală-ți mâinile și zona afectată cu apă și săpun, dezinfectează locul cu alcool sau betadină și aplică un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În următoarele 30 de zile, urmărește dacă la locul înțepăturii apare o pată mare, roșie, nedureroasă, situație în care vei merge la medic pentru tratament.
* Cum te ferești. Pe cât posibil, evită iarbă înaltă, tufișurile. În drumeții, mergi pe poteci, nu prin vegetație înaltă și poartă haine care îți acoperă tot corpul: pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă, șosete lungi, trase peste pantaloni. După ce ai grădinărit, când te întorci din drumeție sau de la picnic, fă un duș imediat ce ajungi acasă, ca să înlături eventualele căpușe încă neatașate de piele. Verifică-ți atent corpul (axilele, pliurile pielii, părul, urechile, buricul, spatele genunchilor etc.). Spală hainele cu care ai fost îmbrăcată cu apă caldă sau ține-le în uscător, la temperatură mare, o oră.
Meduză
În timp ce ne răcorim în apa mării, putem avea surpriza neplăcută de a fi înțepați de meduze. În urma înțepăturii, apare o iritație roșietică, însoțită de durere sub formă de arsură intensă, mâncărimi, furnicături, amorțeală.
* Ce faci. Îndepărtează eventualele resturi de tentaculă cu un card sau cu prosopul, dar nu cu mâinile goale. Spală bine zona cu apă de mare (în niciun caz cu apă dulce, care intensifică durerea), apoi pune pe ea oțet din abundență: ustură, dar neutralizează veninul. Ca să reduci durerea, mâncărimile și disconfortul, aplică o cremă cu cortizon, gel de aloe vera sau câteva picături de ulei de ricin. Dacă durerea nu cedează, ia un paracetamol sau ibuprofen, iar împotriva mâncărimii, un antihistaminic. Du-te de urgență la medic dacă înțepătura este în zona feței sau cea genitală ori apar simptome precum probleme de respirație, tuse, limbă sau buze umflate, durere insuportabilă, stare generală de rău.* Cum te ferești. Fii atentă când intri în mare. Nu atinge meduzele, chiar dacă sunt moarte, căci toxinele lor pot fi încă active. Evită zonele din apă în care ai observat că există multe meduze.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr. 27/13.07.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay