
Nu reuşeşti să te odihneşti bine, eşti cu nervii la pământ sau simţi că te paşte vreo răceală? Când lucrurile nu merg strună, câteva alimente isteţ alese pot fi soluţia perfectă ca să te pui pe picioare de îndată.
Pentru o stare de spirit mai bună
O felie de pâine prăjită şi un fruct
Carbohidraţii nu-s esenţiali numai pentru energie. Tot ei îţi dau peste cap starea de spirit sau, mai bine zis, lipsa lor are acest efect. O dietă săracă în carbohidraţi şi bogată în proteine scade nivelul de serotonină, hormonul fericirii. Aşa se explică de ce ajungi să te simţi frustrată şi fără chef de nimic dacă te privezi de această categorie de alimente de dragul siluetei. Alege o soluţie de compromis, fără multe calorii. Pâinea integrală prăjită are un indice glicemic scăzut, iar un fruct este şi el bine-venit – perele, merele, portocalele conţin carbohidraţi.
Ca să alungi răceala
Supă de pui şi câteva scoici
Nu degeaba îţi dădea mama supă caldă de pui cu legume când erai mică şi răcită! De cum începe să-ţi curgă nasul, delectează-te cu o porţie mare şi cât mai fierbinte din acest preparat plin de vitamine, ale cărui efecte antiinflamatoare au fost dovedite de specialişti. În ce priveşte scoicile, ele conţin mult zinc. De fapt, doar câteva acoperă 120% din necesarul zilnic din acest mineral esenţial pentru imunitate. Ca urmare, organismul o să lupte mai aprig cu bacteriile şi virusurile după ce savurezi o porţie.
După sport
Ghimbir
Ştiai că aspirina te salvează de febra musculară după ce faci sport, dar acelaşi efect calmant îl are ghimbirul. Nici nu trebuie să mănânci mult – o linguriţă cu ghimbir crud ras este suficientă în perioadele când faci exerciţii fizice intense. Şi mai bine este dacă imediat după efort bei o cană de cacao cu lapte semidegresat.
Ajută digestia
O mână de fistic
Există multe alimente digestive, dar ştiai că fisticul se numără printre ele? Totul se datorează fibrelor pe care le conţine. Deşi este bogat în calorii, consumat cu măsură (15-20 de bucăţi), stimulează producerea bacteriilor benefice atât de necesare digestiei. Acelaşi efect îl obţii dacă-ţi condimentezi mâncărurile cu piper negru.
Contra sindromului premenstrual
Smoothie din iaurt şi banane
Două banane medii conţin 25% din necesarul zilnic de magneziu, care face casă bună cu iaurtul bogat în calciu când vine vorba de combaterea simptomelor de care ai parte lunar înainte de ciclu. Consumat la micul dejun sau în loc de cină, acest smoothie delicios te scapă şi de retenţia de apă aşa de nesuferită în zilele delicate.
Antistres
Ouă fierte
Ouăle conţin opt din cele 12 vitamine din grupul B, cruciale în lupta cu stresul. Studiile arată că nivelul stresului scade cu cel puţin 20% datorită efectului pe care aceste vitamine îl au asupra stării de bine. Nu prăji ouăle, ci consumă-le sub formă de ochiuri româneşti sau fierte! Grăsimile e bine să le eviţi pentru că, se pare, te fac irascibilă.
Învinge poftele
Peşte gras
Sardinele şi somonul sunt două alegeri bune când simţi că eşti pe punctul de a ceda poftelor. Bogate în omega 3, reglează nivelul hormonilor stării de bine şi sunt săţioase, aşa că n-o să ţi se facă foame prea curând după ce le mănânci. În schimb, evită cu orice preţ dulciurile! Conţinutul mare de zahăr distorsionează felul în care creierul interpretează prezenţa unor hormoni strâns legaţi de apetit; de aceea, nu-ţi dai seama când te-ai săturat şi ajungi să mănânci mai mult decât trebuie.
Pentru somn uşor
O linguriţă cu miere
Şi cam atât! Se pare că mesele uşoare de seară sunt secretul unui somn asemenea. Dacă mănânci copios la cină sau te delectezi cu mâncăruri pline de grăsimi, somnul n-o să-ţi fie liniştit şi rişti să te trezeşti de mai multe ori pe noapte. Aşadar, rezistă cu brio tentaţiei de a mânca înainte de culcare!
Ca să te concentrezi
O porţie de friptură
Anemia se poate face vinovată de starea ta de oboseală, aşa că, dacă ai de făcut ceva solicitant şi nu reuşeşti să te concentrezi, nu te ajută numai cafeaua. O felie de carne roşie, bogată în fier, te revitalizează! E drept că sunt şi surse vegetale bogate în fier, precum spanacul, dar din acestea organismul asimilează o cantitate mult mai mică.